Ябълков сладкиш с хрупкава коричка
#ябълки #пандишпан #канела
За пандишпаненото тесто:
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
За плънката:
6 средно големи ябълки
100 г смлени орехи
100 г захар
1 ч.л. канела
1 пак. бакпулвер
За хлебните трохи:
80 г студено краве масло
80 г смлени орехи
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на пандишпаненото тесто. В купа разбийте яйцата, заедно със захарта. След като се получи пухкав крем, добавете предварително пресятото брашно. Внимателно разбъркайте с дървена лъжица, само в една посока, докато се получи хомогенна смес.Пригответе плънката. Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде. Прехвърлете ги в купа, добавете захарта, поръсете с канела и смлени орехи. Сложете и бакпулвера, разбъркайте добре.Пригответе хлебните трохи. В купа сложете брашното и парченцата студено краве масло. Стрийте за малко с пръсти, добавете и останалите продукти. Трийте, докато се получат хлебни трохи.Намаслете кръгла тава за печене с диаметър 26-28 см. Сложете тесто, колкото да покриете дъното на тавата. Разпределете отгоре част ябълковата плънка. Сложете отново тесто, като го слагате само на няколко места, все едно напръсквате повърхността, като мозайка. Отново сложете плънка, без да притискате повърхността. Покрийте с тесто. Поръсете с хлебните трохи и притиснете с ръце. Поставете в предварително затоплена фурна. Печете на 180-200 градуса за 45-50 мин., до златисто-кафяво.