Патладжан с кайма, чушки и домати- любима вкусотия от детството. Малко е играчка, но си заслужава.
Рецепта:
*4 средни патладжана
*500 грама кайма(за предпочитане телешка)
*Малка консерва смлени домати
*2 червени чушки или камби
*1 голям домат
*Подправки(сол, черен пипер, кимион, бахар и зеленчукова подправка).
Нарязвам патладжаните на по дебели филийки по дължина, посолявам и оставям да се изцедят. След това подсушавам и пържа в олио докато леко поомекне. Оставям да се изцеди на кухненска ролка. Запържвам каймата докато стане на трохи и слагам от зеленчуковата подправка, сол, черен пипер, кимион и бахар. Отделно запържвам чушките и доматения сос.
В тавичка нареждам ред патладжан, кайма, от доматения сос с чушките така докато свършат, отгоре нареждам резенчета домати. Слагам във фурната и пека до приятен загар. Поръсвам с наситнен магданоз.
Днес в сезона на тиквите си приготвих този много нежен мус от тиква с маскарпоне, заквасена сметана, течна сметана и подсладено кондензирано мляко и карамелен топинг.
250 грама маскарпоне
200 грама заквасена сметана
150 мл. сладкарска сметана
300 грама тиква
Подсладител кондензирано мляко на вкус(3 с.л)
300 грама тиква
1 с.л солен карамел от буркан+много малко течна сметана и орехи за поръсване.
Тиквата я изкарах от фризера и беше настъргана, сложих я в тиган с незалепващо покритие с една супена лъжица кафява захар, малко канела и съвсем малко мазнина готвих на слаб огън докато стане на пюре и се дели в средата на тигана. След това с помощта на пасатор я пасирах до гладкост и оставих да изстине.
В купа сложих маскарпонето, заквасената сметана, сладкарската сметана и кондензираното мляко и разбърках с помощта на миксера така, че да се получат връхчета, след това добавих Тиквата на части и лекичко разбърках. Насипах в подходящи чаши и декорирах с топинга и посипах с орехи.
Любимите ми печени моркови на фурна със сос от лабне, сирене, чесън и копър.
Морковите срязах на две, овалях в царевично и пшенично брашно със сол, подредих върху хартия за печене и полях с малко зехтин. Пекох на 200 градуса.
Соса приготвих от лабне, сирене, малко кисело мляко, чесън и копър.
Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg