Питката на свекървата
Продукти:
1 яйце+1 белтък(запазваме жълтъка за намазване)
100мл.топло мляко
100мл.топла вода
90мл.разтопено масло
Брашно около 400гр (аз слагам на око, по време на месенето, тестото не трябва да е лепкаво)
1 лъжица оцет или водка
1 чаена лъжица захар
1 супена лъжица сол
1 пакетче суха мая.
Начин на приготвяне:
В дълбока купа слагаме яйцето и жълтъка, добавяме солта, захар, лъжица оцет или водка, добавяме 100мл.топло мляко, половината брашно и разбъркваме. Добавяме разтворената в топла вода мая и останалото брашно.
Замесваме, докато тестото стане меко, не трябва да лепне и оставяме да почине за 1 час на топло, за да втаса. Тестото трябва да се вдигне до два пъти от първоначалният си размер.
След като втаса го размесваме отново и го разделяме на 6 равни топки и оставяме една по-голяма. Размесваме още веднъж всяко топче и ги нареждаме в крайщата на намазнена тава(тъй като топчетата са малки, оставете място от ръба на тавата) Седмото топче размесваме и разделяме на три равни части, разстиляме ги, за да можем да сглобим малка плитка, поставяме я в средата и оставяме за още час да втаса пак. През това време загрявате фурната на 200 градуса, аз пека на горен и долен реотан, без вентилатор. Намазвате питката с останалият жълтък и вкарвате да се печв, намаля се фурната на 170 градуса.
Принципно 30 минути за печене са достатъчно, като извадите питката тествайте с клечка за зъни или дървено шишче, като набоцкате не трябва да остава тесто по клечката.
Рецептата научих от свекърва си, да ви е сладко!
Chef Mandja
Добра свекърва
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?