Козунак в хлебопекарна:
?3 яйца (на едното му се отделя жълтъка)
?125мл прясно мляко
?100мл мазнина(олио, мас или краве масло)
?100 гр захар (по желание можете да добавите и супена лъжица или две течен подсладител)
?Ванилия ( аз сложих 2 бр)
?100гр стафиди накиснати в подходящ алкохол
?Локум - 2 кутии
?Кората на 1 лимон
?500 гр брашно (ако прецените може и още малко, според това, колко ще поеме)
?Пакет суха мая от 7 грама
Затоплям млякото и разтварям захарта в него, прибавям ванилията и лимоновата кора и изсипвам в казанчето на пекарната. Разбивам отделно яйцата и ги добавям и тях в казанчето. След което и мазнината, предварително разстопена, ако е свинска мас или масло. Последно прибавям брашното, отгоре правя кладенче и изсипвам сухата мая и готово! Пускам на програма за тесто ( при мен програма 8, час и половина - Gorenje). Оформя се по желание, намазах с половината жълтък смесен с 1 с.л. прясно мляко и сложих да втасва във фурната ( аз я включих на 50 градуса без вентилатор за около час) След това го намазах с останалата смес от жълтък и прясно мляко и поръсих с 50гр захар смесена с 1 каф. лъжичка вода. Пекох на 160 градуса с вентилатор, като на 20тата мин сложих фолио и след още 20 мин махнах фолиото. Оставих още 5-6 минути да се пече и беше готов. Топи се в устата, а вкусът е неповторим..
#Великден
Master Chef
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?