Пиле с къри, спанак и джинджифил.
Това не е рецепта за сметановото пиле с къри с което сме свикнали по ресторантите. Няма да се чувствате гузни, че сте го изяли и след това да изпитвате нужда да ходите във фитнеса
Рецептата е много лека и вкусна има южно-азиатски произход. Оригиналната рецепта е вегетарианска казва се ‚, palak paneer‘‘. За тези, които не са запознати с индийските кухни, palak означава спанак; paneer е прясно сирене в Южна Азия, направено чрез подсирване на млякото с малко лимонов сок.
Този вариант на рецептата аз лично научих преди доста години когато бях в Англия.
Съвременната рецепта е претърпяла доста промени и вече съвсем не е вегетарианско ястия. Аз лично я бях позабравила и наскоро я гледах в едно кулинарно предаване. По този повод реших да я споделя и с Вас.
Необходими продукти:
• 1 глава лук
• 2 скилидки чесън
• Зехтин 1с.л.
• 2см джинджифил настърган ( 1ч.л на прах)
• Къри 1 и ½ ч.л.
• Кимион на вкус
• Черен пипер на вкус
• сол
• Пилешки бутчета-2бр
• 1 консерва домати- 400мл
• 2ч.л кафява захар
• 300гр спанак
• 4-5 каттофа
• Масло 20-30гр
• 3с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В по дълбок съд се слагат да се задуши главата лук. След 3-4мин добавяме чесъна, настърганият джинджифил и обезкостените и нарязани на мръвчици пилешки бутчета. Задушаваме ги за около 7-8 минути и добавяме нарязаните домати от консервата, добавяме и всички останали подправки. Малко преди да се запържат доматите добавяме и спанака. Готвим до пълното омекване на спанака.
Успоредно с приготвянето на пилето сваряваме обелените вече картофи, когато са готови ги намачкваме на пюре добавяме маслото, млякото, черен пипер и сол.
По желание картофеното пюре може да бъде сменено със сварен и подправен по ваш вкус бял ориз.
Ще очаквам коментарите Ви!
[email protected]