Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

#Плодове в полза на #здравето#

Употребата на плодове се възприема като нещо най-обикновено и често дори не си даваме сметка какво значение имат те за здравето ни. Плодовете съдържат преди всичко голямо количество витамин С, който е необходим за живота като вещество, предпазващо организма от развитието на различни инфекциозни и заразни болести. Плодовете съдържат редица други витамини -А ,В1 ,Р и много други които са изключително полезни за цялостното здраве и са естествени източници на витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на организма. Употребата на узрели сочни плодове помага за поддържане на добро здраве. Всеки отделен плод има определени вкусови качества и има полезни свойства.
Супер плодовете и супер зеленчуците се състоят от огромно количество витамини, минерали и хранителни вещества, които се борят с много известни заболявания.Също така осигуряват достатъчно енергия и почти всички хранителни вещества, които са необходими за борба с излишното тегло, без да добавят излишни мазнини. Най- голямо значение за организма имат пресните плодове .В замразените се запазват известно количество хранителни вещества. По-малко полезни но все пак препоръчителни са различните плодови конфитюри ,мармелади, сушени плодове и компоти. Плодовете има сладък вкус и не изисква добавяне на захар. Храната на повечето хора съдържа твърде много рафинирана захар.
Плодовите ястия съдържат достатъчно течност, така че не е необходимо да се консумират с вода.
За нормалното функциониране на организма са необходими достатъчно количество хранителни вещества, които се доставят по естествен начин от плодовете. Когато се разболеете или имате някакви здравословни проблеми, можете да се излекувате чрез здравословна богата на плодове диета.
Според учените, за да може тялото да получи необходимото количество от необходимите витамини и елементи, трябва да изядете до 600 грама плодове през деня.

image

ПолезнаСтатия#За Цветница пригответе# постни ястия

Цветница е един от малкото дни, когато можете да ядете риба на строг пост, в други дни е забранено или ако е позволено, само в определен ден и само яйцата му. Обичайно е на този ден да се готвят палачинки с добавка на елда. Все още можете да правите всякакви отворени или затворени пайове с риба, те ще бъдат също толкова празнични.
В Цветница можете да приготвите всяко постно ястие (обикновено и вкусно или някакво особено оригинално, празнично), но тъй като именно на този празник можете да ядете риба, акцентът вероятно е върху рибните ястия. Повечето хора навярно няма да успеят по никакъв друг начин, защото ако ядете шест растителни храни в продължение на шест седмици, е много трудно да си откажете удоволствието да хапнете нещо по-задълбочено и питателно. В Цветница можете да готвите национални ястия. Традиционно в събота и съответно в Цветница се приготвят риба и хайвер, Хайверът се появява като символ на продължение на живота.

В допълнение към тези рибни ястия, се консумират зеленчуци и плодове които трябва да присъстват на празничната трапеза.
За сладкиши можете да сервирате халва или мармалад.

Вкусна риба със зеленчуци

рибни филета- 4 бр
моркови- 3 бр
лук -2 бр
целина
магданоз
доматен сок
мазнина за пържене
подправки
сол

Това е вкусно и здравословно ястие, което може да се яде и топло, и студено. Може да се използва любимо рибно филе, измийте и изсушете, мариновайте в подправки за риба за половин час.Морковите се настъргват на едро , лук, целина и магданоз се нарязват , слагат се да се задушат. В края добавете разредената доматена паста. Филето се запържва от двете страни. Поставете задушените зеленчуци във форма, разпределете отгоре слой риба. На следващия ред - слой зеленчуци, слой - риба, най-отгоре трябва да е зеленчуков слой. Слагаме във фурната за един час при температура 180 градуса.

image
Master Chef създаде рецепта / статия
3 год

Рецепта за Козуначени мъфини с шоколад | #козунак #мъфини #шоколад #яйца #масло #лимон #ванилия #прясномляко #боровинки #кулинаренконкурс #конкурсзаснимка #кулинарнакупа #мастершеф #готварскиконкурс #фотоконкурс #конкурсвеликден #великденскарецепта #рецептазавеликден #мастършеф

Рецепта за Козуначени мъфини с шоколад

Рецепта за Козуначени мъфини с шоколад

Рецепта за Козуначени мъфини с шоколад. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за десерт - мъфини с шоколад.

#Запеканка от #лапад с извара

 500 г лапад
150 г извара
50 г сирене
 2 бр.яйца
2 с.л. сусамово масло
100 мл бадемово мляко 

Почистете лапада лист по лист, измийте под течаща вода и оставете да се изцеди от водата.
Нарежете на ситно и задушете в бадемовото мляко.
След като омекнат, се прибавя стритата извара, половината количество от маслото и яйцата.
Разбъркайте внимателно. Приготвената смес се разстила в тавичка, намазана с масло.
Отгоре се разпределя останалото сусамово масло и се поръсва със сирене.
Запеканката се пече в умерена фурна, докато отгоре се получи глазура от сиренето.
Запеканката от лапад с извара се поднася се топлa .

image
Master Chef създаде рецепта / статия
3 год

Рецепта за Кюфтенца от тофу с моркови и кашу | #кюфтенца #безмесно #тофу #моркови #кашу #лук #риган #босилек #масло #кулинаренконкурс #конкурсзаснимка #кулинарнакупа #мастершеф #готварскиконкурс #фотоконкурс #конкурсвеликден #великденскарецепта #рецептазавеликден #мастършеф

Рецепта за Кюфтенца от тофу с моркови и кашу

Рецепта за Кюфтенца от тофу с моркови и кашу

Рецепта за Кюфтенца от тофу с моркови и кашу. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за безмесно ястие - Кюфтенца.
Master Chef създаде рецепта / статия
3 год

Рецепта за Пилешки филенца Еxotic | #пиле #рецептапилещко #рецептапиле #лук #пиперка #ананас #чесън #сусам #кулинаренконкурс #конкурсзаснимка #кулинарнакупа #мастершеф #готварскиконкурс #фотоконкурс #конкурсвеликден #великденскарецепта #рецептазавеликден #мастършеф

Рецепта за Пилешки филенца Еxotic

Рецепта за Пилешки филенца Еxotic

Рецепта за Пилешки филенца Еxotic. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за ястие Пилешки филенца Еxotic.

Моля ВИ, спазвайте правилата на конкурса!
Те са много лесни, но за сега само няколко участника са ги изпълнили
Запознайте се с тях!

https://www.mandja.bg/read-blo....g/3072_kulinaren-kon

Кулинарен конкурс за рецепта и Фотоконкурс - „Моята Великденска Рецепта“ 04.2021
www.mandja.bg

Кулинарен конкурс за рецепта и Фотоконкурс - „Моята Великденска Рецепта“ 04.2021

УЧАСТВАЙТЕ В ДВАТА НИ КОНКУРСА. КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА И ФОТОКУЛИНАРЕН КОНКУРС на Тема - „Моята Великденска Рецепта“ - 04.2021 г.

image

3 год

За този сладкиш не е нужно да облепяте вътрешността на ринга с хартия за печене или да го мажете с масло. Тестото е достатъчно мазно и след изпичане ще се отлепи без проблеми. Цялата основа може да направите с ръце, без да разточвате тестото. Накъсайте го на малки части и ги сложете във формата. Притиснете с пръсти, те ще залепнат идеално едно в друго. По същият начин направете и борда. Тестото е в по-голямо количество от нужното. Ако ви остане изпечете бисквити или замразете, докато ви потрябва отново.
Продукти за сладкиш 24 см:

основа:

20 г сусам
60 г накълцани бадеми
270 г брашно
50 г фино смлени бадеми
50 г захар
2 щипки сол
ванилия
200 г студено масло на кубчета
1 яйце

пълнеж:

400 г боровинки, малини, ягоди или микс (каквото ви харесва)
3-4 с.л. сладко от боровинки, къпини или други горски плодове
450 г натурално крем сирене
100 г захар
ванилия
40 г брашно
4 разбити яйца
200 г заквасена сметана

Приготвяне:

* Основа: в сух тиган запечете до златисто сусама и накълцаните бадеми. В купа смесете брашното, смлените бадеми, захарта, ванилията и солта. Добавете маслото и с пръсти стрийте всичко на маслени трохи. Прибавете яйцето и за кратко омесете гладко тесто. В края на месенето сипете сусама и запечените бадеми. Не месете дълго, нужно е само да съберете тестото на топка. Дори малко да лепне не прибавяйте повече брашно. Сложетего в хладилник за1час и след това лесно ще може да го обработвате.

* Крем: кипнете 300 г от боровинките за едно със сладкото. Пасирайте на пюре и оставете да се охлади. В купа разбъркайте крем сиренето със захарта и ванилията. Добавете брашното и добре разбъркайте. Сипете яйцата, отново разбъркайте, а след тях пасираните боровинки и заквасената сметана.

* Сглобяване: покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Разточете по-голямата част от охладеното тесто на кръг 24 см с дебелина 4-5 мм и го положете върху хартията. С останалото тесто направете борд с височина около 6-7 см. След като основата на сладкиша е готова я надупчете с вилица и изсипете върху нея боровинковия крем. Загрейте фурната на 160* и изпечете чийзкейка за около 40 минути. Не го препичайте, в средата трябва да е мек и да имате усещането, че още е суров. След 30-35 минути го проверете, като натиснете леко с пръсти в средата. Кремът трябва да пружинира, но от страни леко да се е отделил от масления борд.

* Оставете сладкиша добре да изстине и го приберете за 1 ден в хладилник преди да го сервирате. Поднесете с останалите боровинки. Да ви е сладко!

image
Петя Койчева промени профилната си снимка
3 год

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg