Discover posts

Explore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations

Пиле с къри, спанак и джинджифил.
Това не е рецепта за сметановото пиле с къри с което сме свикнали по ресторантите. Няма да се чувствате гузни, че сте го изяли и след това да изпитвате нужда да ходите във фитнеса   
Рецептата е много лека и вкусна има южно-азиатски произход. Оригиналната рецепта е вегетарианска казва се ‚, palak paneer‘‘. За тези, които не са запознати с индийските кухни, palak означава спанак; paneer е прясно сирене в Южна Азия, направено чрез подсирване на млякото с малко лимонов сок.
Този вариант на рецептата аз лично научих преди доста години когато бях в Англия.
Съвременната рецепта е претърпяла доста промени и вече съвсем не е вегетарианско ястия. Аз лично я бях позабравила и наскоро я гледах в едно кулинарно предаване. По този повод реших да я споделя и с Вас.
Необходими продукти:
• 1 глава лук
• 2 скилидки чесън
• Зехтин 1с.л.
• 2см джинджифил настърган ( 1ч.л на прах)
• Къри 1 и ½ ч.л.
• Кимион на вкус
• Черен пипер на вкус
• сол
• Пилешки бутчета-2бр
• 1 консерва домати- 400мл
• 2ч.л кафява захар
• 300гр спанак
• 4-5 каттофа
• Масло 20-30гр
• 3с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В по дълбок съд се слагат да се задуши главата лук. След 3-4мин добавяме чесъна, настърганият джинджифил и обезкостените и нарязани на мръвчици пилешки бутчета. Задушаваме ги за около 7-8 минути и добавяме нарязаните домати от консервата, добавяме и всички останали подправки. Малко преди да се запържат доматите добавяме и спанака. Готвим до пълното омекване на спанака.
Успоредно с приготвянето на пилето сваряваме обелените вече картофи, когато са готови ги намачкваме на пюре добавяме маслото, млякото, черен пипер и сол.
По желание картофеното пюре може да бъде сменено със сварен и подправен по ваш вкус бял ориз.
Ще очаквам коментарите Ви!
[email protected]

image

#Сирене по шопски #със спанак

400 г сирене
300 г спанак
30 г масло
2 бр. яйца
60 мл прясно мляко
1 малка глава лук 
2 с.л препечено брашно 
сол
кашкавал - настърган за поръсване

Спанакът се изчиства, измива се и се нарязва на дребно.
Част от мазнината се разтопява, прибавя се ситно нарязан лук и се задушава до слабо зачервяване.
Добавя се спанакът. Посолява се и се задушава, като се прибавя малко вряла вода. Ври до омекване.
Брашното се разбърква със студеното мляко, натрошеното сирене и яйцата.
Сместа се прибавя към спанака, разбърква се леко и се разпределя в глинени съдове.
Сиренето по шопски се поръсва с настърган кашкавал и се запича за около 5 минути.

*Може да поднесете сирене по шопски със спанак за обяд или за вечеря.

image
Daniela Karastoykova created a new article
4 yrs

Рецепта за пастет от пащърнак | #рецепта #рецепти #зеленчуковпастет #пащърнак

Рецепта за пастет от пащърнак

Рецепта за пастет от пащърнак

Рецепта за пастет от пащърнак. Зеленчуков пастет с чесън. Чудесна разядка - пастет от пащърнак.
Daniela Karastoykova created a new article
4 yrs

Рецепта за картофени кюфтета със спанак и морков | #рецепта #рецепти #кюфтета #зелечуковикюфтета #картофеникюфтета

Рецепта за картофени кюфтета със спанак и морков

Рецепта за картофени кюфтета със спанак и морков

Рецепта за картофени кюфтета със спанак и морков. Зеленчукови кюфтета, гарнирани със сметана.
Daniela Karastoykova created a new article
4 yrs

Салата с киноа, портокал и боровинки | #рецепта #рецепти #салатаскиноа #портокал #боровинки

Салата с киноа, портокал и боровинки

Салата с киноа, портокал и боровинки

Салата с киноа, портокал и боровинки. Свежа залата с целина и босилек. Салата с киноа, портокал и боровинки.
Daniela Karastoykova created a new article
4 yrs

Рецепта за веган трюфели с киноа | #рецепта #рецепти #трюфели #киноа #здравословно

Рецепта за веган трюфели с киноа

Рецепта за веган трюфели с киноа

Рецепта за веган трюфели с киноа. Трюфели с фурми и кокос. Веган трюфели с киноа.

Козунак с плънка

Необходими продукти:
?4 бр. Яйца + 1 жълтък (отделяме един белтък за намазване)
?250 мл. топло прясно мляко
?1 и 1/2 пакет суха мая или 1 кубче жива мая
?200-250 гр. захар + за поръсване
?150 гр. разтопено и леко охладено масло или мас
?1 ч.л. сол
?около 900-1000 гр. брашно
?2-3 бр. ванилия и/или настъргана кора от лимон
Още: течен шоколад, портокалови корички, стафиди, бадеми, карамелизирани ядки, шоколадови капки (устойчиви на печене)
Начин на приготвяне:
?Всички продукти на стайна температура
?Млякото леко затоплено
?Използвайте силно брашно (за баници или козунаци)
(Аз смесвам 70/30 брашно за баница и тип 00 )
?Брашното пресято поне 2 пъти
?Маслото леко охладено след разтапяне
?Количеството брашно е ориентировъчно и зависи от размера на яйцата, качеството на брашното, от това каква мазнина ползвате и други фактори. Тестото трябва да е меко и леко лепнещо преди да започнете да добавяте втората порция мазнина.
?Колкото повече захар сте сложили, толкова по-бавно втасва.
?Може да замесете тестото от предната вечер и да го държите в хладилника.
Смесваме затопленото мляко, половината захар, маята и 7-8 с.л. от брашното и оставяме на топло докато маята се ативира.
Разбиваме леко яйцата с останалата захар.
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме млякото с маята, разбитите яйца, ванилията, кората от лимона и половината от мазнината.
Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и започваме да месим с издърпващи движения. Когато сме омесили меко, леко лепнещо тесто, постепонно започваме да добавяме и останалата мазнина. Тук е момента да добавите портокалови корички, ядки или стафиди (стафидите е добре да накиснете за 20-30 в ром преди да ги дибавите). Когато тестото е усвоило всичката мазнина го прехвърляме в подходящ съд, намазваме с мазнина и покриваме с фолио и кърпа. Оставяме да втаса за час, час и половина. Ако в стаята не е достатъчно топло може да загреете фурната на 30 градуса и да оставите тесто да втасва на отворена вратичка на фурната.
Когато тестото е готово, отново прехвърляме върху леко набрашнен плот и леко го премесваме без да натискаме силно.
? За големи козунаци
Разделяме на 3 части. Всяка част разделяме на още 3 и правим фитили.
? Ако ще слагате плънка:
Всеки фитил разточваме леко или разпъваме с пръсти за да стане на тънка лента, върху която поставяме избраната плънка (течен шоколад, локум, шоколадови капки или каквото на вас ви харесва) . Завиваме отново на фитил като леко притискаме крайчетата за да не ни изтече плънката (което не е голям проблем). Усукваме леко фитилите и ги събираме в единия край. Намазняваме ги леко и ги сплитаме на обикновена плитка. Пренасяме във форма за кекс или подходяща висока тава, която сме намазали с мазнина. Оставяме да втаса за около час.
? Ако ще правим мини козуначета:
От втаслото тесто късаме по две топчета колкото орех. Оформяме фитили, които с птъсти разпъваме за да си направим място за плънката. След като сме сложили избрания пълнеж, прегъваме по дължина и притискаме с пръсти. Оформяме отново на фитили, които събираме в единия край и с намазнени ръце усукваме заедно. Навиваме на руло и поставяме в намазнените гнезда на форма за мъфини без хартийки. Оставяме да втасат.
Преди да сложим във фурната намазваме козунаците с леко разбит белтък и поръсваме обилно със захар, филирани бадеми, гранулирана захар или каквото друго ви харесва.
Слагаме козунаците по-ниско в студена фурна, включваме на 170-180 градуса и печем до готовност. Ако фурната ви е много силна и започне по- бързо да почервенява козунака, покрийте го с фолио за да не остане суров отвътре. Моите козунаци се изпичат за 35 минути без да покривам с фолио, но всички фурни пекат различно. За най-сигурно проверявайте с клечка.
Ако използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, имайте предвид, че много по-бавно се изпичат отдолу и покриването с фолио е задължително като започнат да зачервяват отгоре.



#фотоконкурс #Великден #РецептазаВеликден #кулинаренконкурс #козунак #козунаксшоколад #козунакслокум #козунакспортокаловикорички

image

Козунак с плънка

Необходими продукти:
?4 бр. Яйца + 1 жълтък (отделяме един белтък за намазване)
?250 мл. топло прясно мляко
?1 и 1/2 пакет суха мая или 1 кубче жива мая
?200-250 гр. захар + за поръсване
?150 гр. разтопено и леко охладено масло или мас
?1 ч.л. сол
?около 900-1000 гр. брашно
?2-3 бр. ванилия и/или настъргана кора от лимон
Още: течен шоколад, портокалови корички, стафиди, бадеми, карамелизирани ядки, шоколадови капки (устойчиви на печене)
Начин на приготвяне:
?Всички продукти на стайна температура
?Млякото леко затоплено
?Използвайте силно брашно (за баници или козунаци)
(Аз смесвам 70/30 брашно за баница и тип 00 )
?Брашното пресято поне 2 пъти
?Маслото леко охладено след разтапяне
?Количеството брашно е ориентировъчно и зависи от размера на яйцата, качеството на брашното, от това каква мазнина ползвате и други фактори. Тестото трябва да е меко и леко лепнещо преди да започнете да добавяте втората порция мазнина.
?Колкото повече захар сте сложили, толкова по-бавно втасва.
?Може да замесете тестото от предната вечер и да го държите в хладилника.
Смесваме затопленото мляко, половината захар, маята и 7-8 с.л. от брашното и оставяме на топло докато маята се ативира.
Разбиваме леко яйцата с останалата захар.
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме млякото с маята, разбитите яйца, ванилията, кората от лимона и половината от мазнината.
Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и започваме да месим с издърпващи движения. Когато сме омесили меко, леко лепнещо тесто, постепонно започваме да добавяме и останалата мазнина. Тук е момента да добавите портокалови корички, ядки или стафиди (стафидите е добре да накиснете за 20-30 в ром преди да ги дибавите). Когато тестото е усвоило всичката мазнина го прехвърляме в подходящ съд, намазваме с мазнина и покриваме с фолио и кърпа. Оставяме да втаса за час, час и половина. Ако в стаята не е достатъчно топло може да загреете фурната на 30 градуса и да оставите тесто да втасва на отворена вратичка на фурната.
Когато тестото е готово, отново прехвърляме върху леко набрашнен плот и леко го премесваме без да натискаме силно.
? За големи козунаци
Разделяме на 3 части. Всяка част разделяме на още 3 и правим фитили.
? Ако ще слагате плънка:
Всеки фитил разточваме леко или разпъваме с пръсти за да стане на тънка лента, върху която поставяме избраната плънка (течен шоколад, локум, шоколадови капки или каквото на вас ви харесва) . Завиваме отново на фитил като леко притискаме крайчетата за да не ни изтече плънката (което не е голям проблем). Усукваме леко фитилите и ги събираме в единия край. Намазняваме ги леко и ги сплитаме на обикновена плитка. Пренасяме във форма за кекс или подходяща висока тава, която сме намазали с мазнина. Оставяме да втаса за около час.
? Ако ще правим мини козуначета:
От втаслото тесто късаме по две топчета колкото орех. Оформяме фитили, които с птъсти разпъваме за да си направим място за плънката. След като сме сложили избрания пълнеж, прегъваме по дължина и притискаме с пръсти. Оформяме отново на фитили, които събираме в единия край и с намазнени ръце усукваме заедно. Навиваме на руло и поставяме в намазнените гнезда на форма за мъфини без хартийки. Оставяме да втасат.
Преди да сложим във фурната намазваме козунаците с леко разбит белтък и поръсваме обилно със захар, филирани бадеми, гранулирана захар или каквото друго ви харесва.
Слагаме козунаците по-ниско в студена фурна, включваме на 170-180 градуса и печем до готовност. Ако фурната ви е много силна и започне по- бързо да почервенява козунака, покрийте го с фолио за да не остане суров отвътре. Моите козунаци се изпичат за 35 минути без да покривам с фолио, но всички фурни пекат различно. За най-сигурно проверявайте с клечка.
Ако използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, имайте предвид, че много по-бавно се изпичат отдолу и покриването с фолио е задължително като започнат да зачервяват отгоре.



#фотоконкурс #Великден #РецептазаВеликден #кулинаренконкурс #козунак #козунаксшоколад #козунакслокум #козунакспортокаловикорички

image

Козунак с плънка

Необходими продукти:
?4 бр. Яйца + 1 жълтък (отделяме един белтък за намазване)
?250 мл. топло прясно мляко
?1 и 1/2 пакет суха мая или 1 кубче жива мая
?200-250 гр. захар + за поръсване
?150 гр. разтопено и леко охладено масло или мас
?1 ч.л. сол
?около 900-1000 гр. брашно
?2-3 бр. ванилия и/или настъргана кора от лимон
Още: течен шоколад, портокалови корички, стафиди, бадеми, карамелизирани ядки, шоколадови капки (устойчиви на печене)
Начин на приготвяне:
?Всички продукти на стайна температура
?Млякото леко затоплено
?Използвайте силно брашно (за баници или козунаци)
(Аз смесвам 70/30 брашно за баница и тип 00 )
?Брашното пресято поне 2 пъти
?Маслото леко охладено след разтапяне
?Количеството брашно е ориентировъчно и зависи от размера на яйцата, качеството на брашното, от това каква мазнина ползвате и други фактори. Тестото трябва да е меко и леко лепнещо преди да започнете да добавяте втората порция мазнина.
?Колкото повече захар сте сложили, толкова по-бавно втасва.
?Може да замесете тестото от предната вечер и да го държите в хладилника.
Смесваме затопленото мляко, половината захар, маята и 7-8 с.л. от брашното и оставяме на топло докато маята се ативира.
Разбиваме леко яйцата с останалата захар.
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме млякото с маята, разбитите яйца, ванилията, кората от лимона и половината от мазнината.
Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и започваме да месим с издърпващи движения. Когато сме омесили меко, леко лепнещо тесто, постепонно започваме да добавяме и останалата мазнина. Тук е момента да добавите портокалови корички, ядки или стафиди (стафидите е добре да накиснете за 20-30 в ром преди да ги дибавите). Когато тестото е усвоило всичката мазнина го прехвърляме в подходящ съд, намазваме с мазнина и покриваме с фолио и кърпа. Оставяме да втаса за час, час и половина. Ако в стаята не е достатъчно топло може да загреете фурната на 30 градуса и да оставите тесто да втасва на отворена вратичка на фурната.
Когато тестото е готово, отново прехвърляме върху леко набрашнен плот и леко го премесваме без да натискаме силно.
? За големи козунаци
Разделяме на 3 части. Всяка част разделяме на още 3 и правим фитили.
? Ако ще слагате плънка:
Всеки фитил разточваме леко или разпъваме с пръсти за да стане на тънка лента, върху която поставяме избраната плънка (течен шоколад, локум, шоколадови капки или каквото на вас ви харесва) . Завиваме отново на фитил като леко притискаме крайчетата за да не ни изтече плънката (което не е голям проблем). Усукваме леко фитилите и ги събираме в единия край. Намазняваме ги леко и ги сплитаме на обикновена плитка. Пренасяме във форма за кекс или подходяща висока тава, която сме намазали с мазнина. Оставяме да втаса за около час.
? Ако ще правим мини козуначета:
От втаслото тесто късаме по две топчета колкото орех. Оформяме фитили, които с птъсти разпъваме за да си направим място за плънката. След като сме сложили избрания пълнеж, прегъваме по дължина и притискаме с пръсти. Оформяме отново на фитили, които събираме в единия край и с намазнени ръце усукваме заедно. Навиваме на руло и поставяме в намазнените гнезда на форма за мъфини без хартийки. Оставяме да втасат.
Преди да сложим във фурната намазваме козунаците с леко разбит белтък и поръсваме обилно със захар, филирани бадеми, гранулирана захар или каквото друго ви харесва.
Слагаме козунаците по-ниско в студена фурна, включваме на 170-180 градуса и печем до готовност. Ако фурната ви е много силна и започне по- бързо да почервенява козунака, покрийте го с фолио за да не остане суров отвътре. Моите козунаци се изпичат за 35 минути без да покривам с фолио, но всички фурни пекат различно. За най-сигурно проверявайте с клечка.
Ако използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, имайте предвид, че много по-бавно се изпичат отдолу и покриването с фолио е задължително като започнат да зачервяват отгоре.



#фотоконкурс #Великден #РецептазаВеликден #кулинаренконкурс #козунак #козунаксшоколад #козунакслокум #козунакспортокаловикорички

image

Козунак с плънка

Необходими продукти:
?4 бр. Яйца + 1 жълтък (отделяме един белтък за намазване)
?250 мл. топло прясно мляко
?1 и 1/2 пакет суха мая или 1 кубче жива мая
?200-250 гр. захар + за поръсване
?150 гр. разтопено и леко охладено масло или мас
?1 ч.л. сол
?около 900-1000 гр. брашно
?2-3 бр. ванилия и/или настъргана кора от лимон
Още: течен шоколад, портокалови корички, стафиди, бадеми, карамелизирани ядки, шоколадови капки (устойчиви на печене)
Начин на приготвяне:
?Всички продукти на стайна температура
?Млякото леко затоплено
?Използвайте силно брашно (за баници или козунаци)
(Аз смесвам 70/30 брашно за баница и тип 00 )
?Брашното пресято поне 2 пъти
?Маслото леко охладено след разтапяне
?Количеството брашно е ориентировъчно и зависи от размера на яйцата, качеството на брашното, от това каква мазнина ползвате и други фактори. Тестото трябва да е меко и леко лепнещо преди да започнете да добавяте втората порция мазнина.
?Колкото повече захар сте сложили, толкова по-бавно втасва.
?Може да замесете тестото от предната вечер и да го държите в хладилника.
Смесваме затопленото мляко, половината захар, маята и 7-8 с.л. от брашното и оставяме на топло докато маята се ативира.
Разбиваме леко яйцата с останалата захар.
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме млякото с маята, разбитите яйца, ванилията, кората от лимона и половината от мазнината.
Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и започваме да месим с издърпващи движения. Когато сме омесили меко, леко лепнещо тесто, постепонно започваме да добавяме и останалата мазнина. Тук е момента да добавите портокалови корички, ядки или стафиди (стафидите е добре да накиснете за 20-30 в ром преди да ги дибавите). Когато тестото е усвоило всичката мазнина го прехвърляме в подходящ съд, намазваме с мазнина и покриваме с фолио и кърпа. Оставяме да втаса за час, час и половина. Ако в стаята не е достатъчно топло може да загреете фурната на 30 градуса и да оставите тесто да втасва на отворена вратичка на фурната.
Когато тестото е готово, отново прехвърляме върху леко набрашнен плот и леко го премесваме без да натискаме силно.
? За големи козунаци
Разделяме на 3 части. Всяка част разделяме на още 3 и правим фитили.
? Ако ще слагате плънка:
Всеки фитил разточваме леко или разпъваме с пръсти за да стане на тънка лента, върху която поставяме избраната плънка (течен шоколад, локум, шоколадови капки или каквото на вас ви харесва) . Завиваме отново на фитил като леко притискаме крайчетата за да не ни изтече плънката (което не е голям проблем). Усукваме леко фитилите и ги събираме в единия край. Намазняваме ги леко и ги сплитаме на обикновена плитка. Пренасяме във форма за кекс или подходяща висока тава, която сме намазали с мазнина. Оставяме да втаса за около час.
? Ако ще правим мини козуначета:
От втаслото тесто късаме по две топчета колкото орех. Оформяме фитили, които с птъсти разпъваме за да си направим място за плънката. След като сме сложили избрания пълнеж, прегъваме по дължина и притискаме с пръсти. Оформяме отново на фитили, които събираме в единия край и с намазнени ръце усукваме заедно. Навиваме на руло и поставяме в намазнените гнезда на форма за мъфини без хартийки. Оставяме да втасат.
Преди да сложим във фурната намазваме козунаците с леко разбит белтък и поръсваме обилно със захар, филирани бадеми, гранулирана захар или каквото друго ви харесва.
Слагаме козунаците по-ниско в студена фурна, включваме на 170-180 градуса и печем до готовност. Ако фурната ви е много силна и започне по- бързо да почервенява козунака, покрийте го с фолио за да не остане суров отвътре. Моите козунаци се изпичат за 35 минути без да покривам с фолио, но всички фурни пекат различно. За най-сигурно проверявайте с клечка.
Ако използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, имайте предвид, че много по-бавно се изпичат отдолу и покриването с фолио е задължително като започнат да зачервяват отгоре.



#фотоконкурс #Великден #РецептазаВеликден #кулинаренконкурс #козунак #козунаксшоколад #козунакслокум #козунакспортокаловикорички

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | Танцьори и стриптизьори за момински партита и шоу програми | Организация на ергенски партита | Моминско парти с подбрани локации, лимузини, танцьори, кетъринг и уникални шоу програми. | Организация на Фирмени партита и Корпоративни събития