Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.
#Овчарскапролетнасалата.#фотоконкурс#Великден
#РецептазаВелиден
#кулинаренконкурс
#Здрави и пълни с енергия през #пролетта
Пролетта е време през годината, когато организмът е малко изчерпан поради липса на витамини и е претоварен поради изобилието на месни ястия през зимата. За да се чувствате добре през пролетта, трябва да се храните правилно.
Диетолозите често казват: „Онези, които не закусват, извършват престъпление, но още по-голямо престъпление е да се лишат от обяд“. 80 процента от храната трябва да се яде до около 16 часа. Така можете да избегнете тежко вечерно хранене.
Спазвайте принципа на многообразието в храненето: храната трябва да съдържа протеини, мазнини, въглехидрати. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат включени в ежедневната диета в количество от най-малко 400 грама пресни или варени (с изключение на картофите).Плодовете съдържат преди всичко голямо количество витамин С ,който е необходим за живота и здравето като вещество ,предпазващо организма от развитието на различни инфекциозни и заразни болести.Човешкият организъм се нуждае дневно от около 75мл витамин С.
Проявите на пролетната умора продължават различно дълго време в зависимост от включването на продукти, богати на витамини в храната . Това са замразените плодове и зеленчуци -домати, пиперки, спанак, лапад ,киселец ,коприва и цитрусови плодове .От стандартните продукти е добре да се консумират пълнозърнест и ръжен хляб, млечни продукти и яйца .
Нормалната чревна микрофлора участва в производството на витамини, ензими, фолиева киселина, никотинова киселина, защитава човешкото тяло от много онкологични заболявания, понижава холестерола в кръвта и спомага за по-добро усвояване на калций и витамин D.
Що се отнася до храната - тя трябва да бъде по-лека, по-свежа, пролетна. Не яжте твърде горещи или особено студени ястия, не преяждайте. Изключете и тлъста, тежка храна за храносмилането - дайте на храносмилателната система малко почивка.
През пролетта диетолозите препоръчват да ядете повече ядки - орехи, лешници, борови ядки, бадеми които доставят значителна част от необходимите витамини като с това спомагат за бързото преодоляване на признаците на пролетната недостатъчност на витамини.Включете в диетата си пресни билки (самата природа ни дава през това време на годината), можете да ядете някои зърнени храни и зърнени храни -ечемик, елда, ориз басмати, кускус, ръж.
#Плодове в полза на #здравето#
Употребата на плодове се възприема като нещо най-обикновено и често дори не си даваме сметка какво значение имат те за здравето ни. Плодовете съдържат преди всичко голямо количество витамин С, който е необходим за живота като вещество, предпазващо организма от развитието на различни инфекциозни и заразни болести. Плодовете съдържат редица други витамини -А ,В1 ,Р и много други които са изключително полезни за цялостното здраве и са естествени източници на витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на организма. Употребата на узрели сочни плодове помага за поддържане на добро здраве. Всеки отделен плод има определени вкусови качества и има полезни свойства.
Супер плодовете и супер зеленчуците се състоят от огромно количество витамини, минерали и хранителни вещества, които се борят с много известни заболявания.Също така осигуряват достатъчно енергия и почти всички хранителни вещества, които са необходими за борба с излишното тегло, без да добавят излишни мазнини. Най- голямо значение за организма имат пресните плодове .В замразените се запазват известно количество хранителни вещества. По-малко полезни но все пак препоръчителни са различните плодови конфитюри ,мармелади, сушени плодове и компоти. Плодовете има сладък вкус и не изисква добавяне на захар. Храната на повечето хора съдържа твърде много рафинирана захар.
Плодовите ястия съдържат достатъчно течност, така че не е необходимо да се консумират с вода.
За нормалното функциониране на организма са необходими достатъчно количество хранителни вещества, които се доставят по естествен начин от плодовете. Когато се разболеете или имате някакви здравословни проблеми, можете да се излекувате чрез здравословна богата на плодове диета.
Според учените, за да може тялото да получи необходимото количество от необходимите витамини и елементи, трябва да изядете до 600 грама плодове през деня.
ПолезнаСтатия#За Цветница пригответе# постни ястия
Цветница е един от малкото дни, когато можете да ядете риба на строг пост, в други дни е забранено или ако е позволено, само в определен ден и само яйцата му. Обичайно е на този ден да се готвят палачинки с добавка на елда. Все още можете да правите всякакви отворени или затворени пайове с риба, те ще бъдат също толкова празнични.
В Цветница можете да приготвите всяко постно ястие (обикновено и вкусно или някакво особено оригинално, празнично), но тъй като именно на този празник можете да ядете риба, акцентът вероятно е върху рибните ястия. Повечето хора навярно няма да успеят по никакъв друг начин, защото ако ядете шест растителни храни в продължение на шест седмици, е много трудно да си откажете удоволствието да хапнете нещо по-задълбочено и питателно. В Цветница можете да готвите национални ястия. Традиционно в събота и съответно в Цветница се приготвят риба и хайвер, Хайверът се появява като символ на продължение на живота.
В допълнение към тези рибни ястия, се консумират зеленчуци и плодове които трябва да присъстват на празничната трапеза.
За сладкиши можете да сервирате халва или мармалад.
Вкусна риба със зеленчуци
рибни филета- 4 бр
моркови- 3 бр
лук -2 бр
целина
магданоз
доматен сок
мазнина за пържене
подправки
сол
Това е вкусно и здравословно ястие, което може да се яде и топло, и студено. Може да се използва любимо рибно филе, измийте и изсушете, мариновайте в подправки за риба за половин час.Морковите се настъргват на едро , лук, целина и магданоз се нарязват , слагат се да се задушат. В края добавете разредената доматена паста. Филето се запържва от двете страни. Поставете задушените зеленчуци във форма, разпределете отгоре слой риба. На следващия ред - слой зеленчуци, слой - риба, най-отгоре трябва да е зеленчуков слой. Слагаме във фурната за един час при температура 180 градуса.
Рецепта за Козуначени мъфини с шоколад | #козунак #мъфини #шоколад #яйца #масло #лимон #ванилия #прясномляко #боровинки #кулинаренконкурс #конкурсзаснимка #кулинарнакупа #мастершеф #готварскиконкурс #фотоконкурс #конкурсвеликден #великденскарецепта #рецептазавеликден #мастършеф
#Запеканка от #лапад с извара
500 г лапад
150 г извара
50 г сирене
2 бр.яйца
2 с.л. сусамово масло
100 мл бадемово мляко
Почистете лапада лист по лист, измийте под течаща вода и оставете да се изцеди от водата.
Нарежете на ситно и задушете в бадемовото мляко.
След като омекнат, се прибавя стритата извара, половината количество от маслото и яйцата.
Разбъркайте внимателно. Приготвената смес се разстила в тавичка, намазана с масло.
Отгоре се разпределя останалото сусамово масло и се поръсва със сирене.
Запеканката се пече в умерена фурна, докато отгоре се получи глазура от сиренето.
Запеканката от лапад с извара се поднася се топлa .
Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | Танцьори и стриптизьори за момински партита и шоу програми | Организация на ергенски партита | Моминско парти с подбрани локации, лимузини, танцьори, кетъринг и уникални шоу програми. | Организация на Фирмени партита и Корпоративни събития