#Плодови диети при #различни заболявания#
В днешно време соковете от сурови плодове и зеленчуци трябва да се употребяват широко в храната на подрастващите и на възрастните. Соковете не са разкош , а много необходим елемент в здравословното и рационално хранене. За щастие навсякъде могат да се намерят много и разнообразни плодове и зеленчуци.
Хранителната стойност на плодовете се състои в това ,че те, както и зеленчуците ,са главни източници на витамин С и предимно каротин ,както и на различни минерални вещества -желязо, фосфор ,калций и др. Освен това те притежават приятни вкусови качества и аромат които се дължат на лимонената, ябълчната и винена киселина и на ароматичните вещества. Със соковете в организма се внасят главните съставни части на суровата растителна храна .Благодарение на това плодовете особено плодовите сокове усилват апетита и подпомагат храносмилането. В диетичното хранене се употребяват добре узрели плодове ,тъй като те по-слабо дразнят стомаха . Плодовете се препоръчват при всички заболявания като се приемат сурови , обелени ,настъргани на пюре ,печени или на компоти .
Плодовите диети с ягоди или банани могат да се комбинират с кисело мляко. Тези диети дават много добри резултати при остър хепатит.
В някои сокове се съдържат голямо количество дъбилни вещества като танин, който се намира в сока от дренки и др. И има дезинфекциращо и противовъзпалително действие и се прилага като средство при диария. Много от соковете са богати на фитонциди -сок от лимони ,портокали, домати, ряпа, оказващи предпазно действие срещу инфекции. Соковете се приемат в количества от 750 мл до литър дневно ,разпределени на 4-5 порции ,като се използват разнообразни -плодови и зеленчукови .
При заболяване на стомаха -гастрит, язва, колит , болните не понасят целулоза. Поради това е показано приемането на сок от лимони ,разреден с захарна вода. Витамини се добавят под формата на отвара от плодове от шипка, сурови сладко-ягодови сокове.
При заболявания , произтичащи с висока температура -инфекциозни , витамините от различни сокове засилват силите на организма , действат противоинфекциозно и подобряват апетита на болния.
При хипертонична болест и атеросклероза е полезен сокът от ягоди, ябълки, кайсии ,цвекло ,моркови.
При остър хепатит или хронични заболявания на черния дроб и жлъчните пътища ,е особено полезно лечение с плодови сокове. Ягодите , гроздето ,ябълките с богатото си съдържание на каротин ,калиеви соли ,витамин С ,глюкоза ,пектин , оказват много добро лечебно действие при такива заболявания.
Цитрусовите плодове -портокали, лимони, мандарини, са източник на витамин С ,каротин ,витамин В1, В2, P ,калиеви и калциеви соли ,етерични масла ,и се препоръчват при всички заболявания.
При туберкулоза се препоръчват храни, съдържащи витамин С - зеленчуци, плодове, отвара от шипка , витамини от В група.
Соковете трябва да се приемат непосредствено след приготвянето им тъй като ферментите и витамините бързо се разрушават от присъствието на кислорода във въздуха.
В процеса на лечение на различни заболявания е необходимо да изберете правилното хранене или диета, което впоследствие ще ви помогне да се справите с болестта.