Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

#Как да се храним през лятото#

Изобилието от плодове и зеленчуци в страната ни дава възможност да ги включваме редовно в менюто си. Желателно е да се приема по-малко месо ,а необходимите белтъчини да се набавят от млякото, млечните продукти и яйцата.
Преминаването към лятна храна в условията на нашия климат не винаги е лесно, защото зимата трае достатъчно дълго и успяваме да свикнем с определен хранителен режим, но си струва да се правим.
Тогава какво да бъде менюто ни през лятото?
През летния сезон има достатъчно пресни зеленчуци и разнообразие от плодове с богат химичен състав: витамини, ензими ,минерални соли, въглехидрати ,микроелементи и др . Благодарение на които се подобряват храносмилането , увеличава се апетита . Свободно се намират домати, прясно зеле ,пиперки, краставици, тиквички ,круши ,праскови, дини ,пъпеши и много други. На първо място, трябва да обогатите организма с витамини, каквито му липсват в други сезони. Това се обслужва най-добре от зеленчуци и плодове, най-важният компонент от които е фибрите. Най-добрият вариант са плодовете и зеленчуците, отглеждани в собствената ви селска къща, ако има такава.
Важно е тези продукти да се консумират не само варени, пържени или печени, но и в суров вид. Суровата растителна храна е с голямо предимство пред топлинно обработената.
През лятото е желателно да намалите приема на калории, като намалите приема на мазни храни. Не забравяйте обаче, че мазнините са основен компонент от нашата диета, така че просто заменете вредните мазнини със здравословни.
Подходящи храни през топлите летни месеци са :тараторът ,пиперки и домати ,пържени яйца със сирене ,месо със зеленчуци, сурови салати с плодове или зеленчуци ,съчетани с кашкавал, сирене или извара.

Закуската трябва да се състои от зеленчукова салата -краставици, домати ,пиперки ,моркови, зеле и в добавка най- подходящи със сирене, кашкавал , извара и яйца. Не е препоръчително сутрин да не се закусва или да се консумира само кафе и кроасан .Недостатъчната сутрешна закуска ,особено ако е бедна на белтъчини, намалява трудоспособността през деня. Това се проявява особено през летните горещи дни.

Обедът трябва да включва таратори или супи ,готвено с месо и зеленчуци приготвено с по-малко мазнини, а за десерт плодове. Не забравяйте за много полезни вкусни горски плодове, като касис и цариградско грозде.

За вечеря се препоръчват нашите български традиционни летни ястия, като пиперки със сирене и домати, извара с ориз, зелен фасул плакия, огретени, риба ,гювечи или зеленчуци във задушен вид или приготвени на пара.
Като винаги след главните ястия могат да се консумират сурови плодове, студени плодови сокове ,айрани и др.

Освен това не пренебрегвайте пресни билки, ястия от които ще ви помогнат да се храните правилно през лятото. Благодарение на зеленината не само можете да обогатите вкуса на приготвените ястия, но и да наситите тялото със соли и микроелементи, които се отстраняват от него с пот. Много полезни са върховете от младо цвекло, ястията със спанак, както и горчицата.
През лятото интензивно губим течност от тялото. И за да се компенсира, е необходимо внимателно да се спазва режима на пиене. По правило диетолозите препоръчват да пиете поне осем чаши вода на ден. През лятото количеството вода трябва да се увеличи с 2-3 чаши.

Топлият сезон се счита за идеалния период за спазване на разнообразни диети. Именно през лятото човешкото тяло е в състояние да се обогати с много полезни витамини и минерали, чиито източници са пресни плодове и зеленчуци. Правилното хранене през лятото ще позволи не само да приведете в ред вашата собствена фигура, но и да победите дефицита на витамини.

image

Диви патици с портокали !

image
Petya Arangelova промени профилната си снимка
4 год

image

image

image

Рецептата за агнешко за Великден!! Намазваме агнешкото с подправки добавяме ориз, лапад, сол подправки, слагаме го да се пече в фурната 6 часа да стане месето крехко

image

image

image
Daniela Karastoykova създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за круши в червено вино | #рецепта #рецепти #крушисвино #пикантникруши

Рецепта за круши в червено вино

Рецепта за круши в червено вино

Рецепта за круши в червено вино. Пикантни круши с карамфил и канела. Круши в червено вино и портокалов сок.
Daniela Karastoykova създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за карамелизирани пуканки | #рецепта #рецепти #пуканки #карамел

Рецепта за карамелизирани пуканки

Рецепта за карамелизирани пуканки

Рецепта за карамелизирани пуканки. Пуканки с фъстъчено масло и мед. Карамелизирани пуканки.

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg