Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

Daniela Karastoykova създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за чийзкейк с праскови | #рецепта #рецепти #бисквитенаторта #чийзкейк #праскови

Рецепта за чийзкейк с праскови

Рецепта за чийзкейк с праскови

Рецепта за чийзкейк с праскови. Бисквитен десерт с извара и плодове. Чийзкейк с праскови от компот.
Daniela Karastoykova създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за бисквитена торта с банани | #рецепта #рецепти #торта #бисквитенаторта #безпечене #заквасенасметана

Рецепта за бисквитена торта с банани

Рецепта за бисквитена торта с банани

Рецепта за бисквитена торта с банани. Бисквитен десерт с орехи и заквасена сметана. Бисквитена торта с банани.
Daniela Karastoykova създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за "Счупено стъкло" с бисквити | #рецепта #рецепти #торта #бисквитенаторта #счупеностъкло #безпечене

Рецепта за "Счупено стъкло" с бисквити

Рецепта за "Счупено стъкло" с бисквити

Рецепта за "Счупено стъкло" с бисквити. Ефектна желирана торта с плодове. "Счупено стъкло" с бисквити.
Daniela Karastoykova създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за бисквитена торта с шоколад | #рецепта #рецепти #торта #бисквитенаторта #сметановкрем #безпечене

Рецепта за бисквитена торта с шоколад

Рецепта за бисквитена торта с шоколад

Рецепта за бисквитена торта с шоколад. Сметанов сладкиш с глазура. Бисквитена торта с шоколад.
Петя Танчева създаде рецепта / статия
4 год

Вулканчета | #Боровинки

Вулканчета

Вулканчета

Вкусни къпкейкове с боровинки

image

#Статия#Майонезни сосове- видове и приготвяне#майонезни#сосове#

Майонезните сосове са най-разпространените емулсионни сосове . Майонезен сос, чиято технология на готвене е изненадващо проста, може да бъде чудесна подправка за всяко ястие за всеки ден.Традиционният емулгатор, който се използва при приготвяне на майонеза, е сухият яйчен жълтък. За сосовете се използва също сухо мляко ,желатин, соеви белтъчни продукти, пектини и др. Необходимо е да знаем, че в стандартите на много страни '’майонеза’’ е продукт ,съставен от растително масло ,подправки и яйчен продукт. В зависимост от маслената концентрация, майонезните сосове биват редки, майонези и майонезни пасти.
Редките майонези се приготвят с ниско съдържание на мазнина и имат течлива консистенция. Използват се за заливки или дресинги за различни салати и студени ястия .
Обичайните майонези имат консистенция на гъста сметана и се приготвят с растително масло до 80%.Основен представител е традиционната яйчна майонеза.
Майонезните пасти имат плътна мажеща се консистенция и се използват за мазане на сандвичи, за чай и тн. Приготвят се с високо съдържание на маслена фаза, като част от нея е хидратирано растително масло .
При приготвяне и съхранение на майонеза е възможно сосът да се накъса и маслото да се отдели на повърхността. При такива случаи ,за да се възстанови е необходимо майонезата да се разбива на малки порции към пресен жълтък или да се добави малко студена вода, като енергично се бърка .
Популярни сосове в кулинарията са
Майонеза с твърдо сварени яйца като в състава влизат растително масло жълтъци от твърдо сварени яйца сос бешамел оцет горчица и сол.Приготвя се сос бешамел от брашнена запръжка и мляко и след като изстине се прибавят настърганите жълтъци и разтопите две течности - като масло и оцет - които обикновено не се сливат, можете да накарате те да образуват единична течност, която може да остане стабилна поне за кратък период от време.Прибавя се солта и горчицата . При случай на гъста консистенция може да се добави малко вода.
Майонеза със сметана се приготвя ,като към основната майонеза се добавя гъста сметана, сол ,захар и черен пипер. Поднася се към печено месо ,пържена или варена риба или като заливка за салати.
Майонеза с орехово масло се използва орехово масло, ябълков пектин и натурални протеинови продукти.
При приготвяне на соеви майонези се сваряват соеви зърна или соево брашно. Приготвя се хомогенна каша в която се добавят допълнителни стабилизиращи продукти ,напоени предварително във вода.

Като добавите голямо разнообразие от продукти и подправки, можете да получите нови, напълно различни вкусове. Освен това сосът на основата на майонеза е лесен за приготвяне у дома, като се използват прости и достъпни храни.
Майонезният сос е много популярен и широко използван дресинг, който много често се допълва от всякакви ястия. Приготвя се много бързо от най-простите евтини продукти и се оказва наситен, деликатен, ароматен и устата! Тази на пръв поглед обикновена смес ще придаде на всяка храна приятен и остър вкус!

image

Статия#Как се филетира риба#каксефилетира#риба#

Рибата е един от най- пълноценните хранителни продукти. Това се дължи на съдържанието на лесно и пълно усвоими белтъчини, мазнини богати на ненаситни мастни киселини и витамини А и D.Голямо е нейното богато съдържание на екстрактивни вещества и минерални соли.

Рибеното филе е месо, което се отделя от костите по дължината на рибата.
Готвенето на рибно филе е отделянето на рибено месо от неядливи части, кожи и гръбначен стълб, трябва да отнеме малко време. И ако имате под ръка нож за рязане на риба, тогава можете бързо да почерпите гостите с филе, например от едрия шаран.
Тази съставка е толкова широко разпространена в готвенето, ще бъде много полезно да научите как да нарежете риба на филе. За да отделите филето, се нуждаете от много остър нож с гъвкаво острие.
Рибата се нарязва напречно на парчета с различна дебелина в зависимост от кулинарното приложение. За пържене тя се нарязва на по-тънки парчета ,а за варене на по-дебели. Кожата се срязва на две три места ,за да не се деформират парчетата при топлинна обработка. Обезкостяването на рибата се нарича филетиране. Месото се отделя, като се реже от двете страни на гръбначната кост плътно до нея в посока от опашката към главата.Филетата се отделят ,а главата и опашката оставят на гръбначната кост. Също така филета могат да се получат без кожа и ребрени кости. За тази цел рибата не се почиства от люспи.Филетата се отделят от гръбначната кост .Отделят се ребрените кости , като се реже с ножа от дебелата към тънката част. След това се отделя и кожата с люспите. Филетата се нарязват на различни по големина парчета.
Всичко, което остава от рибата след обработката , може да се използва за приготвяне на рибена чорба, след като се отстрани вътрешността на рибата и се измие добре под течаща студена вода.
Нарязването на риба на филе се изисква при приготвяне на много ястия. Месото без кости е необходимо за получаване на кайма, която се използва за приготвяне на рибни котлети, рибни гювечи и пълнеж за пай, както и мусове, рибни сосове и пасти.
Рибното филе се препоръчва да се филетира непосредствено преди приготвянето на предвиденото ястие, тъй като месото, отделено от кожата, изсъхва бързо. Затова не се препоръчва да се готви рибно филе на скара, освен, може би, за видове, чието месо е по-скоро мазно.

image

Статия #Чести грешки в кулинарията .Как да ги поправим?#грешки ##вкухнята#

Човекът не може да знае всичко на света. Само практиката и получаването на нови знания може да ни спаси от грешки и провали. И това правило важи за всяка област на човешката дейност, включително готвенето. Всеки греши.
И най-добрата домакиня може да направи грешка при своята работа в кухнята и това да доведе до изхабяване на продуктите. Кое семейство няма специални ястия и рецепти за традиционни ястия , които се предават на поколенията ?
Разбира се, приготвяйки храна у дома, можем да следим количеството мазнини, въглехидрати и захар, които ще съдържа това или онова ястие, и ако е необходимо, да регулираме тяхното количество.
Ето защо е необходимо домакинята да умее навреме да поправи грешката си и да не я повтаря.
Има моменти на технологичните процеси, които трябва да служат като пример за всяка домакиня.

В какви съдове какво приготвяме?
Ако приготвяме вкусен гювеч , желателно е да го приготвим в пръстен съд.
Искаме да имаме правилно изпържени кюфтета ,ще изберем тиган с равно дъно и незалепящо покритие.
За да приготвим пандишпан, яйцата ще бием във всеки друг съд ,но не и алуминиев. В алуминиев съд сместа ще потъмнее. Ние работим повечето с дървена лъжица и за да получим вкусно ястие, не бъркаме често. Сега могат да се намерят всякакви модерни уреди ,с които готвенето става лесно и бързо. Във всяка модерна кухня, трябва да има везни. Ние грешим не от това, че не знаем рецепти, а от това че не мерим точно. Не хабете напразно нерви и продукти мерете точно.

На какво преди всичко трябва да обърнете внимание:

качествени съставки
метод на готвене
подходящи съдове
размер на порция


Нарязваме ситно салата и билки.
Мнозина са чували, че е по-добре да разкъсате с ръце пресен босилек, розмарин и салата, но малцина се замислят защо? Факт е, че при рязане на зеленина от него се отделят много полифеноли, които придават на вкуса горчивина. В допълнение, ножът уврежда структурата на растителните клетки, което води до загуба на повече от 50% витамини и намаляване на съдържанието на калий. Последната сламка - нарязаните зелени потъмняват по-бързо, разваляйки представителен вид на вашето ястие.
Не добавяйте твърде много масло към храната си.
Маслото (масло, маслиново, слънчогледово) съдържа огромно количество калории. 1 супена лъжица течно масло съдържа около 120 калории, така че не злоупотребявайте.

Когато приготвяме омлет ,не трябва да бием яйцата,а само ги разбъркваме. При първия случай те стават пухкави и омлетът получава вид на сладкиш.
Когато се приготвя крем с брашно или нишесте ,винаги се бърка с дълга тел ,така кремът става гладък.Ако се бърка в кръг ,кремът става лепкав и жилав ,желателно е телът да се върти на осем, за да се получи кремът лек и пухкав.
Кога се соли месото при печене ?За да се получи вкусно и сочно преди да се пече месото обезателно се измива и подсушава и се слага да се пече. След като позасъхне се слага мазнина. След като се запече тогава се посолява.

Запържвайте или печете месото и домашните птици
Вкусът на доброто барбекю възбужда вкусови рецептори, единствените ползи от такава храна са нула, само канцерогени. Не само протеинът отделя вредни вещества по време на пържене, които провокират развитието на диабет, съдови проблеми и ранно стареене, ние също влошаваме ситуацията, като добавяме карамелизирани зеленчуци и повече мазнини към месото. Заменете го с готвене във фурната или използвайте грил тиган, в който няма нужда да добавяте масло.Първоначално маринатата за месо се приготвя не за омекотяване на месото, а за да му придаде вкус, да го доведе до перфектно състояние и аромат. Трябва да кажа, че подправките и дресингите вършат добра работа в това. Но използването на оцет и лимонов сок може дори да навреди на структурата на месото, като унищожи нежните влакна отвън и изобщо не прониква дълбоко в него. По този начин коравината на продукта може дори да се увеличи.
Различните ястия и сладкиши се пекат на определена температура. Маслени теста се пекат на силна фурна, леките теста и баници от обикновено тест на умерена ,целувчени сладкиши на слаба .
Не трябва да се отваря вратичката на фурната често ,защото във фурната навлиза студен въздух от който леките теста спадат.

И накрая.
Изпращайки чинии до съдомиялната машина, ние просто ги оставяме една след друга, но поради това съдовете често не излизат идеално чисти.Те трябва да бъдат подредени в кръг, защото така циркулира водата. В центъра е по-добре да поставите чинии със замърсители от въглехидратни храни (например от каша и тестени изделия) Отстрани е препоръчително да поставите ястия с протеинови замърсители (например, изпод месото).
По този начин измиването ще бъде възможно най-ефективно и няма да се налага да почиствате съдовете отново.

image

Статия#Как да съхраняваме различните хранителни продукти#съхранение#хранителнипродукти#

Има определени тайни, които ще ви помогнат удобно да подредите продуктите в шкафове, хладилници и рафтове.
Хранителните продукти се запазват в прозрачни кутии от пластмаса, в стъклени, порцеланови или керамични буркани.Пластмасовите буркани с цветни капаци ще оживят вашата кухня и благодарение на доброто уплътняване ще запазят добре продуктите.

Съхраняването на подправки в торбички не е най-добрият вариант. А за подправките се продават комплекти от кутии и кутии със същия дизайн като за съхранение на други продукти, така че да има хармония в кухнята. Къде да ги поставим? В продажба са специални организатори за продукти. Поставете го на стойка, окачете го на стена или го окачете на рафт в шкаф.

Какао, кафе или чай се съхраняват в стъклени бурканчета с капаци ,които се завиват или в тенекиени кутийки. Захар, брашно и други насипни продукти могат да се съхраняват на същия принцип като зърнени храни и тестени изделия.За да се избегне солта и захарта да не абсорбират влага, трябва да поставите няколко зърна ориз на дъното на съда в който се съхраняват.
Единственото изискване: опитайте се да ги съхранявате на тъмно и сухо място.Продуктите, които използвате по-често от други, трябва да бъдат поставени в първия ред за удобство.
За да не се развали оцетът, е необходимо да поставите бутилката във вода, да я сварите половин час и да я оставите да се охлади в същата вода.
За безопасност можете да поставите сушен грах в растително масло (1/4 чаша на 1 литър олио).

Трябва да съхранявате мед в хладилника, в противен случай ще се намали броя на полезните му качества.
Пресни яйца предвидени за една седмица не се държат в хладилник.Можете да съхранявате яйца както в хладилника, така и на стайна температура. Освен това избраният метод за съхранение няма да повлияе значително на това колко яйца могат да се съхраняват. При стайна температура те също се съхраняват достатъчно дълго.

През лятото месото ще издържи по-дълго, ако го покриете с листа от коприва и го увиете във влажна кърпа.
Преди да сложите сурово месо на студено, освободете го от хартия или целофан, сложете го в керамична или емайлова купа и покрийте с хартия или марля отгоре.

Желателно е хлябът да се съхранява в специални емайлирани съдове за хляб или в пластмасови кутии, в отделението за хляб в кухненския шкаф .Изключително важно е да има достъп на въздух.

Вакуумната опаковка е подходяща за съхранение на бързоразвалящо се месо, рибни продукти и морски дарове.
Месо и колбаси, пушени меса в хладилника увити в алуминиево фолио или фолио за хранителни продукти
Същността на метода за съхранение е да се създаде безвъздушна среда, в която няма условия за протичане на процесите на гниене.

Непочистена риба може да се съхранява в домашен хладилник за не повече от 2-3 дни, нарязана за 5-7 дни. Не изплаквайте рибата преди съхранение.
Замразена риба и готови филе от замразена риба се съхраняват във фризер в опаковка .

За да се запазят бактерицидните свойства на прясното мляко, то се охлажда.
А да може млякото да се съхранява няколко дни, то трябва да се свари.

Консервираните храни трябва да се съхраняват в шкаф, не ги съхранявайте в хладилника. Хлябът трябва да се съхранява в хладилника, така че върху него да не се образува мухъл.
Ястията с гъби се консумират в деня на приготвянето им. Но ако има много гъби и някои от тях остават, можете да ги поставите в хладилника, но съхранявайте не повече от 24-30 ч. Преди повторно сервиране варени гъби е по-добре да се запържат

В хладилника портокалите ще се съхраняват един месец.По принцип всички плодове доста успешно и безопасно се съхраняват в хладилника. Поставете ги в чекмеджета, предварително облицовани с хартиени кърпи.
Чесънът също трябва да се съхранява в хладилник, за да не губи влага, да не се набръчква и да не покълва.
Доматите не трябва да се съхраняват в хладилника, има висока влажност, и могат да изгният.

Кореноплодните култури, като правило, не изискват ниски температури и могат да се съхраняват в тъмни кутии дъното на които покрийте с хартиени кърпи.

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg