Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

Моята формолирана здравословна диета# формолираназдравословна# диета

Хранителните навици на всеки човек са доста противоречив въпрос, тъй като всички диетолози препоръчват да ядете бавни въглехидрати (овесени ядки и други зърнени култури) за закуска и да отказвате протеини, но в същото време, когато консумирате въглехидрати, нивото на инсулин се повишава, има огромно натоварване на панкреаса.

Моят режим включва много вода, чиста, с лимон.
Не употребявам въглехидрати и пържени храни.

Консумирам повече плодове и зеленчуци. Месо, риба на пара или печена.
Движа се повече и често комбинирам с активни упражнения.
Имаме къща на село и сами си произвеждаме плодове и зеленчуци.
Сутрин си хапвам овесена каша , супена лъжица ленено масло всеки ден, както и домашен лук и чесън в суров вид, зърнени храни, бобови растения. Категорично избягвам храни с ГМО, антибиотици, хормони на растежа, нитрати и други добавки Е.

image

Лек за пречистване на ставите#Лекзапречистване#наставите

1.рецепта

корени от шипка-15 г
вода 200 мл

Корените от шипка могат да прочистят ставите и да премахнат солите от тялото. Вземете корени от шипка и нарежете на ситно, изсипете водата и кипете 20 минути. След това свалете от котлона и го оставете да почине за 1 час при стайна температура. Приемайте по 125 мл 2 пъти на ден. Курсът на пречистване е 60 дни.

2.рецепта

дафинов лист -5 г
превалена вода- 300мл

Друго лечебно средство за почистване на ставите: трябва да изсипете 5 грама дафинов лист в 300 мл преварена вода, вари се пет минути на слаб огън, след което изсипете лечебното средство в термос. Продуктът трябва да престои през нощта, на сутринта прецедете течността - това е вашата дневна доза. Приемайте напитката през деня на малки глътки, извън храненията. Консумирайте отварата три дни, след това направете почивка за една седмица, трябва да преминете през три такива цикъла за един месец.Пречистването на ставите през първата година се прави веднъж на три месеца.После по -на рядко веднъж годишно.

image

Статия #Тестени ястия#Тестениястия#Хляб

Тестените ястия и изделия богато допълват кулинарната палитра. По естество те не могат да бъдат причислени нито към десертите ,нито в други раздели на готварството, а някои от тях са допълнения или гарнитури към различни блюда.
След приготвяне и обработка тестото се пече. Печенето на хляб и хлебни изделия се извършва в пещи на различни системи.
Под режим на печене се разбират основните параметри на печенето: продължителност, температура, както и влажност в различни зони на камерата за печене.За повечето продукти, изпечени на пещ или друго съоръжение , се препоръчва режим, при който парчетата тесто преминават последователно зони на овлажняване, високи и ниски температури.Основното нещо, което се изисква при печенето на хлебни изделия, е установяването на нормална температура и условия на пара във фурната за всеки сорт продукти. Температурата за печене на хляб варира от 200 до 315 ° C.Основната част на печенето се извършва в зоната на ниска температура при 180-220 ° С. Продължителността на печенето в тази зона достига над 70% от общата й продължителност.
Топлината във влажна камера се разпределя по-равномерно, а влажният въздух допринася за по-доброто издигане на парче тесто и образуването на коричка.Кондензацията на пара ускорява нагряването на парчето тесто, спомага за увеличаване на обема на продукта, подобрява неговия вкус, аромат и състояние на повърхността, намалява изтичането.Температурата за печене на отделните теста обикновено се подава при условията на въздушното налягане на морското равнище.За всеки 500 м надморска височина температурата трябва да се увеличи с 20-30° С.

Домашни хлябове за 30 минути

съставки:
- 250 г брашно
- 6 г суха мая
- 4 г сол
- 30 г масло или маргарин
- 100 мл мляко
- 50 мл вода
За смазване на върха:
- 1 жълтък
- 5 г мляко.

Получаване:
Смесете всички сухи съставки, добавете маргарин, мляко и вода. Омесете тестото. Оформете топка и загрейте за 90 минути. Закачете и изчакайте още 10 минути. Разделете на 5 части, разточете всяка част в правоъгълник, усучете и прищипвайки краищата. Оставете за 30 минути да почине. Направете разрези и намажете с жълтък и мляко.
Печете на 180 градуса за 20-30 минути.

image

Как да запазим витамин С при варене на зеленчуци#Какдазапазим витаминС# при варене на зеленчуци

Витамин С е витамин познат още като Аскорбинова киселина е с изключително важно биологично значение и действие. Той е необходим за всяка жива клетка.
Полезния витамин пренася водорода и участва във всички окислително-редукционни процеси. Активно участва в обмяната на белтъчините, и в образуването на съединителната тъкан и особено на костите и зъбите.В допълнение, аскорбиновата киселина е антиоксидант, тоест предпазва клетките от увреждане на свободните радикали.
Храни, богати на аскорбинова киселина: цитрусови плодове, билки, зеленчуци (чушки, броколи, зеле, домати, картофи). Този витамин е нестабилен към температурата, в резултат на което процесът на готвене (термична обработка, например варене, задушаване, пържене и др.) води до частичното му или пълно унищожаване, в зависимост от продължителността и агресивността на вида термична обработка, прилагана към продуктите. Следователно, приготвените храни съдържат много по-малко витамин С, отколкото пресни храни.

Зеленчуците трябва да бъдат пресни и свежи. Важно е да се съхраняват на хладно , влажно и тъмно място , за да не изсъхнат .Чистенето и рязането на зеленчуците трябва да се извършва непосредствено преди топлинната обработка .Ако зеленчуците се консумират в суров вид, например във вид на салата ,те трябва да се нарязват непосредствено преди поднасянето. Същото важи и за приготвяне на плодови сокове , за да се избегне унищожаването на витамин С от кислорода на въздуха.
При чистене на някои зеленчуци , например картофи или моркови, повърхностният слой да се отделя много тънко .
Очистените зеленчуци не трябва да се киснат във вода, тъй като във водата се отделят водоразтворимите витамини и минерали и така се загубва по-голяма част от витамина.
При варенето зеленчуците трябва да се поставят в кипяща вода , тъй като при високата температура витамин С се запазва. Задължително водата трябва да ги покрива. Варят се до омекване и веднага се свалят от огъня .Колкото повече се вари зеленчукът ,толкова повече той губи витамините си.
Зеленчуците не трябва да се бланшират ,тъй като ако са нарязани се губят минералните соли и водоразтворимите витамини , които преминават през водата. Зеленчуковите ястия е желателно да се консумират веднага след приготвянето им , иначе след продължителен престой губят витамините си. При повторно претопляне витаминът се губи изцяло.
Как се готвят най- употребяваните зеленчуци ?
Морковите преди да се подложат на приготвяне трябва да се измият много добре под течаща вода и с четка. Горният им слой е препоръчително да не се премахва ,защото там се намират каротинът и минералните соли . Варят се в малко вода в затворен съд до омекване.

Картофите позволяват голямо разнообразие в готварското обработване. Диетично ястие е пюрето от картофи.При варене на обелени картофи за пюре , водата трябва да ги покрива така ,че когато се готви, малкото количество вода което ще остане може да се използва за пюрето.

Червеното цвекло съдържа витамин С който е устойчив на топлинна обработка . Подходящо за приготвяне на салати и супи.

Спанак .За да се запазят ценните му качества при обработката, спанакът се измива добре без да се кисне във вода. Слага се в съд и се запарва без вода или съвсем малко количество. Най-добрият начин за приготвянето на спанак е задушаване на листата в малко мазнина.

Зелето трябва да се вари на умерена температура до омекване .Преваряването влошава вкусовите му качества и унищожава витамин С. Сокът на прясното зеле е особено полезен и съдържа много витамин С .

При варенето на зеленчуците на пара витамин С се руши по-малко , отколкото при варене с вода.

image

image

#картофениДукеси
За моите кралски особи #удома

image
Иси Иси създаде рецепта / статия
4 год

Маршмелоу десерт | #Маршмелоу десерт

Маршмелоу десерт

Маршмелоу десерт

ЗА КЕКСА: 6 яйца, 120 гр. захар,(+ още 120 гр. за белтъците) 200 мл. прясно мляко, 100 мл. олио, 1 ч.ч. брашно, 4 с.л. какао, 1 бакпулвер, ЗА СИРОПА: 100 гр. захар , 30 мл. вода, ЗА ЗАЛИВАНЕ: шоколад, 3 с.л. олио

image

image
Иван Паунов сподели Пост  
4 год - Youtube

4 год

Представям ви едно от най-известните ястия в цял свят, а именно Рататуи - Ratatouille. Само за 20 минутки имате чудесна вечеря с няколко съставки. ?? Рецептата ето тук ?https://www.youtube.com/watch?v=9Uhy60MGW3E
#ratatouille #conquerthekitchen #къхнятанаиванпаунов #рататуи #френскакухня #веганрецепта #веги
Ето нужните съставки за 4 души:

1 Глава лук
2 Домата
2 Тиквички
1 Патладжан
3 Скилидки чесън
500 мл. Доматен сок
2 гр. Суха мащерка
2 гр. Сух магданоз
Щипка сол
Черен пипер
Щипка захар

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg