Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

ПИТКА С ТОПЕНО СИРЕНЕ В КЕКСОВА ФОРМА 

Продукти: 
200 мл. прясно краве мляко 
2 с.л. кисело мляко 
2 яйца + един жълтък за намазване 
550 г брашно 
200 г топено сирене /аз използвах с вкус на сметана/ 
2 с.л. олио 
1 ч.л. захар 
1 ч.л. сол 
7 г суха мая 

Мазнинина за намазване: по равни части олио, краве масло и свинска мас 

В купа слагаме топлото /но не горещо/ мляко, захарта и маята. Изчакваме две, три минути да се активира маята. Добавяме яйцата, олиото, киселото мляко, солта и постепено добавяме брашното. Омесваме хубаво тестото и го оставяме за 20 мин. да се отпусне. 
След като тестото се отпусне го разделяме на две големи топки и една малка ( леко по-голяма от орех) от която накрая ще си направим розички за украса. Всяка топка оформяме с ръце на тънка кора. Намазваме ги обилно със сместа от трито вида мазнини. 
Върху едната кора нареждаме топеното сирене и я навиваме на руло, а другата я оформяме по посочения на снимките начин. 
Слагаме хартия за печене във формата за кекс и поставяме вътре оформеното тесто. 
Оформената питка втасва до удвояване на обема. 
Накрая намазваме с жълтъка, разбъркан с 1-2 с.л. прясно мляко. 
Печем в предварително загрята на 180° фурна до златист цвят, около 45 мин. 

#питка#кексоваформа#топеносирене

image

ПИТКА С ТОПЕНО СИРЕНЕ В КЕКСОВА ФОРМА 

Продукти: 
200 мл. прясно краве мляко 
2 с.л. кисело мляко 
2 яйца + един жълтък за намазване 
550 г брашно 
200 г топено сирене /аз използвах с вкус на сметана/ 
2 с.л. олио 
1 ч.л. захар 
1 ч.л. сол 
7 г суха мая 

Мазнинина за намазване: по равни части олио, краве масло и свинска мас 

В купа слагаме топлото /но не горещо/ мляко, захарта и маята. Изчакваме две, три минути да се активира маята. Добавяме яйцата, олиото, киселото мляко, солта и постепено добавяме брашното. Омесваме хубаво тестото и го оставяме за 20 мин. да се отпусне. 
След като тестото се отпусне го разделяме на две големи топки и една малка ( леко по-голяма от орех) от която накрая ще си направим розички за украса. Всяка топка оформяме с ръце на тънка кора. Намазваме ги обилно със сместа от трито вида мазнини. 
Върху едната кора нареждаме топеното сирене и я навиваме на руло, а другата я оформяме по посочения на снимките начин. 
Слагаме хартия за печене във формата за кекс и поставяме вътре оформеното тесто. 
Оформената питка втасва до удвояване на обема. 
Накрая намазваме с жълтъка, разбъркан с 1-2 с.л. прясно мляко. 
Печем в предварително загрята на 180° фурна до златист цвят, около 45 мин. 

#питка#кексоваформа#топеносирене

imageimage
+5

СЛАДКИ ГОФРЕТИ 

Искам да споделя с вас една рецепта, която ще се хареса на всички, които обичат да им е по-сладичко! ?? В тази рецепта количеството захар е доста повече от стандартните рецепти за гофрети. Тези гофрети определено не са с неутрален вкус, те са си сладки, но не и прекалено! ?? 


Продукти: 
2 яйца 
1 к.ч. захар 
150 мл. прясно мляко 
3 с.л. вода 
3 с.л. олио 
250 г брашно 
1 к.л. бакпулвер 
1 ванилия 

От тази доза се получават 5-6 броя гофрети! 

#гофрети#сладкигофрети#сладкиши#десерти

image
image
image

ШОКОЛАДОВ КЕКС 


Продукти: 
2 яйца 
1 ч.ч. захар /230г/ 
1ч.ч.кисело мляко /250г/ 
1/2 ч.ч. олио /125мл/ 
2 ч.ч. брашно /270г/ 
4 с.л. какао 
1ч.л. сода бикарбонат 
1 к.ч. счукани на дребно орехи /по желание/ 
200-250 г шоколад 
Ако желаете може да сложите ром, коняк или есенция ром, аз лично не слагам. 


Разбиваме с миксер яйцата със захарта. Добавяме олиото и киселото мляко. Разбиваме отново сместа и ароматизираме с алкохолна есенция /по желание/ 
Пресяваме брашното със содата и какаото. Лъжица по лъжица, при непрекъснато бъркане го добавяме към яйчената смес. 
Накрая прибавяме орехите и начупеният на ситно шоколад.  

Разбъркеаме сместа с лъжица, за да може шоколада и орехите да се разпредели равномерно. След като е готова, се изсипва в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс.  
Фурната се загрява до 180 градуса. Кексът се пече до готовност  (проверява се с клечка). След като изстине, се поръсва по желание с пудра захар, какао, разтопен шоколад или  кой с каквото предпочита. 

ДА ВИ Е СЛАДКО! 

По рецепта на vili80 

#шоколадовкекс#шоколад#кекс#сладкиш

image

ШОКОЛАДОВ КЕКС 


Продукти: 
2 яйца 
1 ч.ч. захар /230г/ 
1ч.ч.кисело мляко /250г/ 
1/2 ч.ч. олио /125мл/ 
2 ч.ч. брашно /270г/ 
4 с.л. какао 
1ч.л. сода бикарбонат 
1 к.ч. счукани на дребно орехи /по желание/ 
200-250 г шоколад 
Ако желаете може да сложите ром, коняк или есенция ром, аз лично не слагам. 


Разбиваме с миксер яйцата със захарта. Добавяме олиото и киселото мляко. Разбиваме отново сместа и ароматизираме с алкохолна есенция /по желание/ 
Пресяваме брашното със содата и какаото. Лъжица по лъжица, при непрекъснато бъркане го добавяме към яйчената смес. 
Накрая прибавяме орехите и начупеният на ситно шоколад.  

Разбъркеаме сместа с лъжица, за да може шоколада и орехите да се разпредели равномерно. След като е готова, се изсипва в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс.  
Фурната се загрява до 180 градуса. Кексът се пече до готовност  (проверява се с клечка). След като изстине, се поръсва по желание с пудра захар, какао, разтопен шоколад или  кой с каквото предпочита. 

ДА ВИ Е СЛАДКО! 

По рецепта на vili80 

#шоколадовкекс#шоколад#кекс#сладкиш

image

ШОКОЛАДОВ КЕКС 


Продукти: 
2 яйца 
1 ч.ч. захар /230г/ 
1ч.ч.кисело мляко /250г/ 
1/2 ч.ч. олио /125мл/ 
2 ч.ч. брашно /270г/ 
4 с.л. какао 
1ч.л. сода бикарбонат 
1 к.ч. счукани на дребно орехи /по желание/ 
200-250 г шоколад 
Ако желаете може да сложите ром, коняк или есенция ром, аз лично не слагам. 


Разбиваме с миксер яйцата със захарта. Добавяме олиото и киселото мляко. Разбиваме отново сместа и ароматизираме с алкохолна есенция /по желание/ 
Пресяваме брашното със содата и какаото. Лъжица по лъжица, при непрекъснато бъркане го добавяме към яйчената смес. 
Накрая прибавяме орехите и начупеният на ситно шоколад.  

Разбъркеаме сместа с лъжица, за да може шоколада и орехите да се разпредели равномерно. След като е готова, се изсипва в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс.  
Фурната се загрява до 180 градуса. Кексът се пече до готовност  (проверява се с клечка). След като изстине, се поръсва по желание с пудра захар, какао, разтопен шоколад или  кой с каквото предпочита. 

ДА ВИ Е СЛАДКО! 

По рецепта на vili80 

#шоколадовкекс#шоколад#кекс#сладкиш

image

ШОКОЛАДОВ КЕКС 


Продукти: 
2 яйца 
1 ч.ч. захар /230г/ 
1ч.ч.кисело мляко /250г/ 
1/2 ч.ч. олио /125мл/ 
2 ч.ч. брашно /270г/ 
4 с.л. какао 
1ч.л. сода бикарбонат 
1 к.ч. счукани на дребно орехи /по желание/ 
200-250 г шоколад 
Ако желаете може да сложите ром, коняк или есенция ром, аз лично не слагам. 


Разбиваме с миксер яйцата със захарта. Добавяме олиото и киселото мляко. Разбиваме отново сместа и ароматизираме с алкохолна есенция /по желание/ 
Пресяваме брашното със содата и какаото. Лъжица по лъжица, при непрекъснато бъркане го добавяме към яйчената смес. 
Накрая прибавяме орехите и начупеният на ситно шоколад.  

Разбъркеаме сместа с лъжица, за да може шоколада и орехите да се разпредели равномерно. След като е готова, се изсипва в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс.  
Фурната се загрява до 180 градуса. Кексът се пече до готовност  (проверява се с клечка). След като изстине, се поръсва по желание с пудра захар, какао, разтопен шоколад или  кой с каквото предпочита. 

ДА ВИ Е СЛАДКО! 

По рецепта на vili80 

#шоколадовкекс#шоколад#кекс#сладкиш

image
image
image
image

ЖЕЛИРАН ДЕСЕРТ С КИСЕЛО МЛЯКО И СЛАДКО ОТ ЯГОДИ


Продукти: 
1 кофичка кисело мляко 3,6%  
2 пакетчета желатин на Dr. Oetker 
100 мл студена вода  
1 банан  
2 ванилии 
6-7 с.л. захар  
какаови бисквити "Закуска"  
сладко от ягоди 
краве масло 



Първо пасираме банана с млякото, захарта и ванилията. В касеролка разтваряме желатина в 100 мл. студена вода и го оставяме да набъбне за около 10 мин. След това го разтваряме на водна баня. Когато се разтвори го прибявяме към бананово-млечната смес, разбърква се и се разсипва в подходящи купички/формички/, като купичките не се пълнят до горе, а се оставя място и за бисквитената подложка. 
Натрошаваме на ситно бисквитите, смесваме ги с разтопено масло и така получената смес я разпределяме върху бананово-млечния крем. Заравняваме, като леко притискаме бисквитената смес към крема. 
Броя на натрошените бисквити и количеството масло зависи от това колко дебела подложка искате. Някои предпочитат по-дебела подложка, а други предпочитат да поднесат десерта без подложка от бисквити. Всичко е въпрос на предпочитания! 

Така приготвен десертът трябва да престои поне 3-4 часа в хладилник за да стегне. 
За да извадите десерта лесно от формичките, може да ги потопите за кратко в съд с гореща вода. Друг вариант е да ги оставите на стайна температура за 5-6 минути, след което да отделите крайчетата на желирания крем от формичката с помощта на нож, след което формичката се обръща в подходящ съд за сервиране и отгоре се гарнира със сладко и разтопен шоколад. 

#киселомляко#желе#десерт

image
image
image
image
Stef Vichkova създаде рецепта / статия
4 год

Торта Червено кадифе | ##червенокадифе ##тортакадифе

Торта Червено кадифе

Торта Червено кадифе

„Торта кадифе” без прилагателното „червен” се появява още след Гражданската война в Съединените американски щати. Това име идва благодарение на нейния мек

ШАРЕН КЕКС  


Продукти:  
2,5 ч.ч. брашно  
5 яйца  
1 ч.ч. кисело мляко  
1/2 ч.ч. олио  
2 ч. ч. захар   
2 ванилии  
1 с.л. какао  
1 пак. бакпулвер  

Първо включваме фурната да загрява на 250° и преместваме решетката на по-долно ниво, но не най-долу.  
След това в дълбок съд разбиваме с миксер яйцата, захарта и ванилията докато се получи пухкав крем. Добавяме олиото, киселото мляко и продължаваме да разбъркваме. Най-накрая се добавят постепено и предварително пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркваме добре.  
Готовата смес разделяме в два съда по равно, като към едната част прибавяме 1 с.л. какао.  
Кексовата форма се намазва с олио и поръсва с брашно, така че брашното да покрие цялата форма.  
Първо изсипваме бялата смес и върху нея изсипваме какаовата смес. Взимаме една вилица с която правим няколко кръгови движения в сместа за да се образуват фигури от двата цвята.  
Кекса се слага в нагорещената на 250° фурна и веднага след като се затвори фурната се намаля на 180°  
Със сигурност за 1 час кексът се изпича. Проверяваме го с клечка. Когато кексът се пече добре, задължително се пука отгоре по средата.  
След като извадим кекса от фурната изчакваме около 5 минути и докато е още топъл го изваждаме от формата. Не бива да остава кекса във формата. Така той се овлажнява докато изстива и променя вкуса си.  
След като кексът изстине го заливаме с разтопен шоколад и поръсваме кокосови стърготини или просто го поръсваме с пудра захар.  
Може да си направите и украса от карамел. 

#шаренкекс#кекс#сладкиш

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg