ШАРЕН КЕКС
Продукти:
2,5 ч.ч. брашно
5 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ч. ч. захар
2 ванилии
1 с.л. какао
1 пак. бакпулвер
Първо включваме фурната да загрява на 250° и преместваме решетката на по-долно ниво, но не най-долу.
След това в дълбок съд разбиваме с миксер яйцата, захарта и ванилията докато се получи пухкав крем. Добавяме олиото, киселото мляко и продължаваме да разбъркваме. Най-накрая се добавят постепено и предварително пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркваме добре.
Готовата смес разделяме в два съда по равно, като към едната част прибавяме 1 с.л. какао.
Кексовата форма се намазва с олио и поръсва с брашно, така че брашното да покрие цялата форма.
Първо изсипваме бялата смес и върху нея изсипваме какаовата смес. Взимаме една вилица с която правим няколко кръгови движения в сместа за да се образуват фигури от двата цвята.
Кекса се слага в нагорещената на 250° фурна и веднага след като се затвори фурната се намаля на 180°
Със сигурност за 1 час кексът се изпича. Проверяваме го с клечка. Когато кексът се пече добре, задължително се пука отгоре по средата.
След като извадим кекса от фурната изчакваме около 5 минути и докато е още топъл го изваждаме от формата. Не бива да остава кекса във формата. Така той се овлажнява докато изстива и променя вкуса си.
След като кексът изстине го заливаме с разтопен шоколад и поръсваме кокосови стърготини или просто го поръсваме с пудра захар.
Може да си направите и украса от карамел.
#шаренкекс#кекс#сладкиш