Зимата почти си отиде, но кисело зеле все още има. Затова днес избрах да ви споделя една любима моя рецепта за боб с кисело зеле. Традиционна, семпла и вкусна.
В интернет пространството може да срещнем различни рецепти за приготвянето на това ястие, а различието в рецептите идва от района, в който живеем и разбира се от собствения вкус. Някой го приготвят с месо, други без месо.
Затова аз ще ви кажа моята рецепта за боб с кисело зеле, а вие може да напишете като коментар вашата рецепта.
БОБ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ОРИЗ НА ФУРНА
Продукти:
500 г. сварен бял боб от консерва
500 г. кисело зеле
1 к.ч. ориз
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 с. л. червен пипер
100-150мл. олио
1с.л. сух джоджен или накълцан на ситно пресен джоджен
черен пипер /млян или на зърна/
сол
Киселото зеле се нарязва на ситно.
Лукът също се нарязва на ситно.
В тенджера загряваме олио и запържваме за кратко лука. След като лукът омекне прибавяме зелето, заедно със скилидките чесън, нарязани на тънки филийки и черен пипер на вкус.
Готвим на умерена температура за около 30-40 минути, като разбъркваме периодично докато зелето омекне напълно. Ако температурата на котлона е висока и зелето започне да загаря по дъното на тенджерата, добавяме по малко вода (зелева чорба, по желание, но трябва да се внимава, ако чорбата е твърде солена).
Когато зелето омекне напълно добавяме червения пипер, разбъркваме още около минута като внимаваме да не загори червеният пипер.
Към готовото зеле се прибавят джоджена, свареният боб и добре измитият ориз. Разбъркваме добре и отстраняваме от котлона.
Прехвърляме всичко в тава, наливаме вода/толкова, колкото да покрие продуктите/, необходима за сваряването на ориза, овкусяваме със сол ако е необходимо и слагаме да се запече в предварително загрята фурна на 180°.
Ястието е готово след като водата изври и остане на мазнина, леко запечено.