Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

image
Master Chef добави нови снимки в Fusion
4 год

image
image
image

image

КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА / В месеца на дамите, които са изключително взискателни и понякога „капризни“ искаме да задоволим техните сетива на максимум!

УЧАСТВАЙТЕ В ДВАТА НИ КОНКУРСА

КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА И ФОТОКУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА СНИМКА НА ЯСТИЕ
Тема на конкурсите - „Дамски каприз“
Здравейте Приятели на добрата кухня, каним Ви да участвате в:

КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА на тема - „Дамски каприз“!

УСЛОВИЯ ЗА КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА

В месеца на дамите, които са изключително взискателни и понякога „капризни“ искаме да задоволим техните сетива на максимум!


За участие се допускат рецепти за всякакви ястия!!!

Единственото условие е ястията да са такива, че да задоволят и най-финните, изтънчени и деликатни дами.

Рецептите трябва да включват:

Име на рецептата.

Снимка/и.

Продукти, влизащи в състава й.

Описание/начин на приготвяне.

Задължително url адрес или потребителко име на регистрирания участник в сайта Mandja.com.

Рецептите за кулинарния конкурс изпращайте на имейла ни, заедно със снимки и исканите данни:

PR@MANDJA.COM

ФОТОКУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА СНИМКА НА ЯСТИЕ

на тема - „Дамски каприз“

ПУБЛИКУВАНЕ НА СНИМКА ЗА ФОТОКОНКУРСА (УСЛОВИЯ):

Добавете снимката като пост в личния си профил в Mandja.com.

Посочете в поста името на ястието, което е заснето на снимката и кратко описание.

Задължително добавете хаштагове:
#фотоконкурс
#дамскикаприз
#кулинаренконкурс
#ЗАДЪЛЖИТЕЛНОИМЕТОНАЯСТИЕТО
и други #-хаштагове, например с името на рецептата или на заснетото ястие, НО БЕЗ ПРАЗНИ ИНТЕРВАЛИ МЕЖДУ ДУМИТЕ!

Снимките трябва да са не по-малки от 1 200 пиксела.

НАГРАДИ – КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА

Наградите са изключително престижни.

Ще бъдат присъдени три награди за рецепти с по двама подгласници:

- Награда за рецепта на публиката – тази, която вие определите чрез коментиране на самата рецепта в сайта https://www.mandja.bg
Наградата е – Уникална Купа-трофей, професионална престилка с автографи (виж от кои ще бъдат автографите по-долу в състава на екипа на Mandja.com)
- Две награди за подгласници за „Рецепта на публиката“ - грамота от Mandja.com

- Награда за рецепта на НЕПРОФЕСИОНАЛЕН готвач - за рецепта, харесана от екипа ни.

- Награда за рецепта на ПРОФЕСИОНАЛЕН готвач - за рецепта, харесана от екипа ни.
Наградите са – Уникална Купа-трофей, професионална престилка с автографи.

- Две награди за подгласници за всяка категория „Рецепта на НЕПРОФЕСИОНАЛЕН и ПРОФЕСИОНАЛЕН готвач“ - грамота от Mandja.com

Ще присъдим награда и за НАЙ-АКТИВЕН ПОТРЕБИТЕЛ на този потребител, който е най-деен по време на конкурса.
Потребителят с най-много коментари, харесвания и споделяния на конкурсните рецепти ще получи награда за своя принос в конкурса!
Наградата е – грамота от Mandja.com.

НАГРАДИ – ФОТОКУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА СНИМКА НА ЯСТИЕ
Ще присъдим общо 5 награди за фотографско майсторство за снимка на ястие!

Награда – За снимка на ястие, излъчена от нас.
Награда – За снимка на ястие, излъчена от вас чрез гласуване и коментиране на самата кулинарна снимка.
Наградите ще са Уникална Купа-трофей.
Три Награди – За снимки на ястие - избрани на случаен принцип с грамота от Mandja.com

Ние сме в състав:

Андрей Стоилов – Един от големите професионални готвачи и кулинари на България.

Михаил Марковски – Председател на Асоциацията на българските сомелиери, дегустатор с ниво на мастер сомелиер.

Пламен Цветанов – CEO на Mandja.com

Наградите на победителите ще бъдат доставяни само и единствено на територията на република България.

Рецепти и снимки ще се приемат за участие до 18.03.2021 г. (включително)

Победителите в конкурсите ще бъдат обявени на 20.03.2021 г.

МОЖЕ ДА УЧАСТВАТЕ С НЕОГРАНИЧЕН БРОЙ РЕЦЕПТИ И СНИМКИ!


РЕЦЕПТИТЕ И ИСКАНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЯХ ИЗПРАЩАЙТЕ НА:

PR@MANDJA.COM

Успех на всички

image
Chef Mandja промени корицата на профила си
4 год

image
Chef Mandja създаде рецепта / статия
4 год

КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА И ФОТОКОНКУРС ЗА СНИМКА НА ЯСТИЕ 02.2021 г. | #кулинаренконкурс #дамскикаприз #конкурсзарецепта #фотоконкурс #снимканаястие #мастършеф #мастершеф #готварскиконкурс

Кулинарен конкурс за рецепта и Фотоконкурс за снимка на ястие 02.2021 г.

Кулинарен конкурс за рецепта и Фотоконкурс за снимка на ястие 02.2021 г.

КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА / В месеца на дамите, които са изключително взискателни и понякога „капризни“ искаме да задоволим техните сетива на максимум!

Предлагаме ви още една рецепта  за удивително вкусна масленица, която се топи в устата.
Единственото, което промених в рецептата е начинът на оформяне на масленицата в тавата.


МАСЛЕНИЦА НА КОНЦИ СЪС СИРЕНЕ

Продукти:
• 800 г брашно (не по-малко)
• 7 г суха мая
• 2 бр. яйца
• 400 мл вода (или 200 мл прясно мляко:200 мл вода)
• 100 мл кисело мляко
• 10 с.л. олио
• 2 равни с.л. захар
• 1 и 1/2 ч.л. сол
Още:
• 300 г сирене
• 50 г масло
• 50 г свинска мас
• 4 с.л. олио


В голяма купа сложете 2-3 с.л. брашно и го смесете със сухата мая. В 100 мл хладка вода разтворете захарта и налейте в брашното с маята. Разбъркайте и оставете маята да се активира. Към киселото мляко добавете хладка вода (аз сложих 200 мл прясно мляко и 100 мл вода) и солта. Разбъркайте солта да се разтвори. Яйцата разбийте до еднородност с вилица в купичка и отделете от тях 3 с.л.

Щом маята е образувала мехурчета прибавете 7 с.л. олио, айранът който направихте и разбитите яйца. Разбъркайте с лъжица сместа и започнете да добавяте по малко от брашното (за мое улеснение тук, вкарах в действие миксера с приставките за тесто). Щом тестото се сгъсти до степен да се отделя от стените на купата, сложете малко брашно на плота и започнете да измесвате. За тестото отива цялото количество брашно, а то става меко гладко и еластично. Когато тестото е усвоило необходимото количество брашно, разстелете го на кора с ръце с приблизителен диаметър 25 см. и го на мажете с 1 с.л. олио. Прегънете тестото няколко пъти и го омесете докато усвои мазнината. Направете това още два пъти с останалото олио. Това премесване ще направи тестото на конци.

Намазнете съд и сложете тестото да втасва. Съда покрийте с кърпа, стреч фолио или капак. Моето тесто втасвам в тенджера с капак. Тестото втасва докато удвои обема си (това става за около 1 час при стайна температура 25-26С градуса). Моля не слагайте тестото във фурната, както напоследък е „модерно“. Този вид втасване променя структурата на тестото и маята.
Докато тестото за вашата масленица втасва, вие си разтопете и смесете мазнините.

Смесването на трите вида мазнина прави масленицата уникално вкусна. Смесването и разтапянето става в общ съд, като съдът се затопля на ниска степен на котлона. Мазнината, която ще ползвате трябва да е топла, а не вряща. Топла означава като я пипнете да ви е топличко на пръста. Натрошете си и сиренето да е готово.

Втасалото тесто се разделя на 4 приблизително равни части. Тестото не се премесва повторно. Вземате 1 част от него и с длани го разплесквате на кора с дебелина около 5 мм. Тайната на пухкавата масленица е да разстилате тестото с ръце, а не с точилка. Щом разпънете кората я намазвате с 2-3 с.л. от топлата мазнина. Разнасяте равномерно навсякъде. Сиренето също разделете на 4 части. С едната четвъртина поръсвате първата кора. С ръце раздърпвате втората част от тестото възможно най-много. Поставяте я в средата на първата кора и раздърпвате дебелите краища към краищата на първата. Намазвате отново с мазнина и ръсите със сирене. По този начин правите и останалите кори, като ги нареждате над предните. Накрая навивате на руло четирите кори заедно и усуквате леко с издърпване. Не се притеснявайте, ако някъде тестото се изтъни повече или се прокъса. Това не е дефект.

В тавата сложете хартията да покрие добре дъното и стените. Свийте тестото на рехав охлюв и го сложете в тавата. Оставете да втасва 30 минути.
Преди да сложите във фурната да се пече, подготвената масленица я намазвате отгоре с отделените предварително разбити яйца.

Печете в предварително загрята фурна на 180С градуса, без вентилатор на средна скара около 55 минути. Ако има нужда по време на печенето поставете хартия отгоре върху масленицата (в случай, че забележите, че се зачервява по-бързо).

Извадете изпечената масленица и оставете да се охлади върху решетка или голяма дървена дъска. Не е необходимо да я покривате. Поднесете я топла.


По рецепта на: perunika
Източник:
https://receptite.com/рецепта/....масленица-на-конци-с

image

Предлагаме ви още една рецепта  за удивително вкусна масленица, която се топи в устата.
Единственото, което промених в рецептата е начинът на оформяне на масленицата в тавата.


МАСЛЕНИЦА НА КОНЦИ СЪС СИРЕНЕ

Продукти:
• 800 г брашно (не по-малко)
• 7 г суха мая
• 2 бр. яйца
• 400 мл вода (или 200 мл прясно мляко:200 мл вода)
• 100 мл кисело мляко
• 10 с.л. олио
• 2 равни с.л. захар
• 1 и 1/2 ч.л. сол
Още:
• 300 г сирене
• 50 г масло
• 50 г свинска мас
• 4 с.л. олио


В голяма купа сложете 2-3 с.л. брашно и го смесете със сухата мая. В 100 мл хладка вода разтворете захарта и налейте в брашното с маята. Разбъркайте и оставете маята да се активира. Към киселото мляко добавете хладка вода (аз сложих 200 мл прясно мляко и 100 мл вода) и солта. Разбъркайте солта да се разтвори. Яйцата разбийте до еднородност с вилица в купичка и отделете от тях 3 с.л.

Щом маята е образувала мехурчета прибавете 7 с.л. олио, айранът който направихте и разбитите яйца. Разбъркайте с лъжица сместа и започнете да добавяте по малко от брашното (за мое улеснение тук, вкарах в действие миксера с приставките за тесто). Щом тестото се сгъсти до степен да се отделя от стените на купата, сложете малко брашно на плота и започнете да измесвате. За тестото отива цялото количество брашно, а то става меко гладко и еластично. Когато тестото е усвоило необходимото количество брашно, разстелете го на кора с ръце с приблизителен диаметър 25 см. и го на мажете с 1 с.л. олио. Прегънете тестото няколко пъти и го омесете докато усвои мазнината. Направете това още два пъти с останалото олио. Това премесване ще направи тестото на конци.

Намазнете съд и сложете тестото да втасва. Съда покрийте с кърпа, стреч фолио или капак. Моето тесто втасвам в тенджера с капак. Тестото втасва докато удвои обема си (това става за около 1 час при стайна температура 25-26С градуса). Моля не слагайте тестото във фурната, както напоследък е „модерно“. Този вид втасване променя структурата на тестото и маята.
Докато тестото за вашата масленица втасва, вие си разтопете и смесете мазнините.

Смесването на трите вида мазнина прави масленицата уникално вкусна. Смесването и разтапянето става в общ съд, като съдът се затопля на ниска степен на котлона. Мазнината, която ще ползвате трябва да е топла, а не вряща. Топла означава като я пипнете да ви е топличко на пръста. Натрошете си и сиренето да е готово.

Втасалото тесто се разделя на 4 приблизително равни части. Тестото не се премесва повторно. Вземате 1 част от него и с длани го разплесквате на кора с дебелина около 5 мм. Тайната на пухкавата масленица е да разстилате тестото с ръце, а не с точилка. Щом разпънете кората я намазвате с 2-3 с.л. от топлата мазнина. Разнасяте равномерно навсякъде. Сиренето също разделете на 4 части. С едната четвъртина поръсвате първата кора. С ръце раздърпвате втората част от тестото възможно най-много. Поставяте я в средата на първата кора и раздърпвате дебелите краища към краищата на първата. Намазвате отново с мазнина и ръсите със сирене. По този начин правите и останалите кори, като ги нареждате над предните. Накрая навивате на руло четирите кори заедно и усуквате леко с издърпване. Не се притеснявайте, ако някъде тестото се изтъни повече или се прокъса. Това не е дефект.

В тавата сложете хартията да покрие добре дъното и стените. Свийте тестото на рехав охлюв и го сложете в тавата. Оставете да втасва 30 минути.
Преди да сложите във фурната да се пече, подготвената масленица я намазвате отгоре с отделените предварително разбити яйца.

Печете в предварително загрята фурна на 180С градуса, без вентилатор на средна скара около 55 минути. Ако има нужда по време на печенето поставете хартия отгоре върху масленицата (в случай, че забележите, че се зачервява по-бързо).

Извадете изпечената масленица и оставете да се охлади върху решетка или голяма дървена дъска. Не е необходимо да я покривате. Поднесете я топла.


По рецепта на: perunika
Източник:
https://receptite.com/рецепта/....масленица-на-конци-с

image

Предлагам ви още една рецепта  за удивително вкусна масленица, която се топи в устата.
Единственото, което промених в рецептата е начинът на оформяне на масленицата в тавата.


МАСЛЕНИЦА НА КОНЦИ СЪС СИРЕНЕ

Продукти:
• 800 г брашно (не по-малко)
• 7 г суха мая
• 2 бр. яйца
• 400 мл вода (или 200 мл прясно мляко:200 мл вода)
• 100 мл кисело мляко
• 10 с.л. олио
• 2 равни с.л. захар
• 1 и 1/2 ч.л. сол
Още:
• 300 г сирене
• 50 г масло
• 50 г свинска мас
• 4 с.л. олио
В голяма купа сложете 2-3 с.л. брашно и го смесете със сухата мая. В 100 мл хладка вода разтворете захарта и налейте в брашното с маята. Разбъркайте и оставете маята да се активира. Към киселото мляко добавете хладка вода (аз сложих 200 мл прясно мляко и 100 мл вода) и солта. Разбъркайте солта да се разтвори. Яйцата разбийте до еднородност с вилица в купичка и отделете от тях 3 с.л.
Щом маята е образувала мехурчета прибавете 7 с.л. олио, айранът който направихте и разбитите яйца. Разбъркайте с лъжица сместа и започнете да добавяте по малко от брашното (за мое улеснение тук, вкарах в действие миксера с приставките за тесто). Щом тестото се сгъсти до степен да се отделя от стените на купата, сложете малко брашно на плота и започнете да измесвате. За тестото отива цялото количество брашно, а то става меко гладко и еластично. Когато тестото е усвоило необходимото количество брашно, разстелете го на кора с ръце с приблизителен диаметър 25 см. и го на мажете с 1 с.л. олио. Прегънете тестото няколко пъти и го омесете докато усвои мазнината. Направете това още два пъти с останалото олио. Това премесване ще направи тестото на конци.
Намазнете съд и сложете тестото да втасва. Съда покрийте с кърпа, стреч фолио или капак. Моето тесто втасвам в тенджера с капак. Тестото втасва докато удвои обема си (това става за около 1 час при стайна температура 25-26С градуса). Моля не слагайте тестото във фурната, както напоследък е „модерно“. Този вид втасване променя структурата на тестото и маята.
Докато тестото за вашата масленица втасва, вие си разтопете и смесете мазнините.
Смесването на трите вида мазнина прави масленицата уникално вкусна. Смесването и разтапянето става в общ съд, като съдът се затопля на ниска степен на котлона. Мазнината, която ще ползвате трябва да е топла, а не вряща. Топла означава като я пипнете да ви е топличко на пръста. Натрошете си и сиренето да е готово.
Втасалото тесто се разделя на 4 приблизително равни части. Тестото не се премесва повторно. Вземате 1 част от него и с длани го разплесквате на кора с дебелина около 5 мм. Тайната на пухкавата масленица е да разстилате тестото с ръце, а не с точилка. Щом разпънете кората я намазвате с 2-3 с.л. от топлата мазнина. Разнасяте равномерно навсякъде. Сиренето също разделете на 4 части. С едната четвъртина поръсвате първата кора. С ръце раздърпвате втората част от тестото възможно най-много. Поставяте я в средата на първата кора и раздърпвате дебелите краища към краищата на първата. Намазвате отново с мазнина и ръсите със сирене. По този начин правите и останалите кори, като ги нареждате над предните. Накрая навивате на руло четирите кори заедно и усуквате леко с издърпване. Не се притеснявайте, ако някъде тестото се изтъни повече или се прокъса. Това не е дефект.
В тавата сложете хартията да покрие добре дъното и стените. Свийте тестото на рехав охлюв и го сложете в тавата. Оставете да втасва 30 минути.
Преди да сложите във фурната да се пече, подготвената масленица я намазвате отгоре с отделените предварително разбити яйца.
Печете в предварително загрята фурна на 180С градуса, без вентилатор на средна скара около 55 минути. Ако има нужда по време на печенето поставете хартия отгоре върху масленицата (в случай, че забележите, че се зачервява по-бързо).
Извадете изпечената масленица и оставете да се охлади върху решетка или голяма дървена дъска. Не е необходимо да я покривате. Поднесете я топла.
#масленица#погача#питка#тесто
По рецепта на: perunika
Източник:
https://receptite.com/рецепта/....масленица-на-конци-с

imageimage

https://www.mandja.bg/read-blog/2086
От тази статия ще научите кои са характерните ястия и напитка във Финландия.

Очарователната финландска кухня
www.mandja.bg

Очарователната финландска кухня

Рецептите за традиционни ястия във финландската кухняне са се променяли от векове. Предпочита се висококалорична храна, която помага да се оцелее в студа и ли

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg