Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

20 ВКУСОТИИ ОТ РАЗЛИЧНИ СТРАНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ! ?❤


1. Виетнам – Фо Га

Виетнамското „Фо Га“ – пилешка супа с нудели. Според някои това е една от най-големите вкусотии, които можете да опитате в тази част от света.

 
2. Сърбия – Пържена риба

Противно на очакваната сръбска скара, предлагаме ви прясна риба, току-що уловена от Дунав. Малките ресторантчета по крайбрежието предлагат множество деликатеси, приготвени по традиционно балкански начин – не здравословно, изпържено до златисто и адски ароматно и вкусно.

 
3. Йордания – Хумус

Ако сте в Йордания, не пропускайте да опитате типичния арабски Хумус. Приготвена от нахут, сусамен тахан и подправки, хранителната паста изкушава със специфичния си вкус. Предястието е известно из целия Близък Изток, включително и в Турция, където е един от задължителните елементи на трапезата, особено по празници.

 
4. Мексико – Емпанадас

Оригинални мексикански Емпанадас. Емпанадас не са типичните здравословни разядки, които може би пазещите талия очакват. Напротив, колкото по-вкусно, толкова по-калорично – това е принципът тук. Пухкаво тесто, пълно с бекон, месо, кашкавал, сирене или друга вкусотия, и всичкото това – изпържено до златисто, хрупкаво и ароматно.

 
5. Италия – Пица

Разбира се, че пицата е задължителна в Италия. И сладоледа. И тирамисуто. И лазяната. И панакотата. И преди да отидете, поръчайте си лична тренировъчна програма и режим на хранене, които да започнете да спазвате веднага щом се приберете 

 
6. Тайван – Спагети

Може да се изненадате, но дори италианците, които споменахме току-що, признават превъзходния вкус на тайванските спагети – те са една от визитните кулинарни картички на Тайван.

 
7. Черна гора – Печено говеждо

Органично чисто, добре изпечено, сочно говеждо месо, което се сервира с доматен сос и е просто невероятно на вкус. Ако не е филе, а прясно изпечен черен дроб, би било дори повече от чудесно.

 
8. Никарагуа – Говежди сърца

Говежди сърца в комбинация със зеленчуци на скара. Апетитът ви пристига дори само от аромата.

 
9. Бирма (Мианмар) – Супа

От първата хапка се влюбвате в тази супа от говеждо месо в Бирма. Много различни вкусове и много различно усещане.

 
10. Франция – Охлюви

Печени охлюви, които определено можете да похапнете на един дъх! Толкова са вкусни, че не търпят отлагане.

 
11. Салвадор – Бейби скариди

Бейби скариди със зеленчуци и ориз – най-крехкото нещо, което някога може да опитате.

 
12. САЩ – Бургери

Крайно нездравословно, но пък крайно вкусно. Всъщност бургерите са изключително изкушение. А пък ако има и гарнитура от пържени картофки, картинката на вкусотията е завършена.

 
13. Косово – Пърленка

Една от местните вкусотии прилича на пица, но тестото е доста по-плътно и по-пухкаво, а всичко върху него е въпрос на фантазия. Спрямо нашите вкусови усещания, прилича повече на пърленка, но както и да го кръстите, ще ви хареса.

 

 14. Тайланд – Калмари и октоподи на скара

Калмари и октоподи на скара – на визия подобни на нашите шишчета. Месото е крехко, сочно и много вкусно. Задължително опитайте, ако ви се отдаде възможност.

 
15. Грузия – Хинкали

Хинкали и любимото червено вино на Сталин. Хинкалите са тестени, обикновено пълнени с месо. Вкусът им носи усещането за мекота.

 
16. Армения – Кебап

Най-вкусният кебап на света. Типично за тези ширини на Атласа, кебапът е повече от задължителен, дори и да не сте фенове на месото.

 
17. Коста Рика – Филе от риба

Филе от риба, гарнирано със зеленчуци под всякаква форма и маслини. Цветовете на Коста Рика в ръцете ви – какво по-хубаво от това?

 
18. Румъния – Свинско с мамалига

Свинско с мамалига. Ако решите да го сравните с нещо наше, то определено вкусът наподобява на качамак с пръжки. Само че тук свинското е крехко изпечено, а мамалигата се топи в устата ви от сладост.

 
19. Филипините – Пълнени калмари

Регионът е благодатен на морски дарове, ето защо и специалитетите са предимно от тази област на кулинарията. Това, което не бива да пропускате, ако пътувате натам, са пълнените калмари със зеленчуци.

 

 20. Белиз – Броненосци

Колкото и да не ви се вярва, там голяма част от хората все още ловуват, за да се хранят. И уловът им често са броненосци. Приготвят ги с ананас и подправки и наистина може да си изядете пръстите.

 Източник

https://pateshestvenik.com/20-....вкусотии-от-различни

image
image
image
image

Какаови бисквитки с мед и кокос

Необходими продукти:
масло - 100 г
захар - 1/3 ч.ч.
брашно - 3/4 ч.ч.
какао - 1/3 ч.ч.
сол - 1 к.л.
яйца - 1 бр.
ром - 1/3 ампула (есенция)
мед - 1 с.л.
масло - 1/2 с.л.
карамелизиран кокос - 50 г
бял шоколад - 30 г разтопен

Разбийте с миксер маслото, яйцето и захарта.Добавете брашното, солта, есенцията и какаото.Замесете ронливо тесто за бисквити и го завийте със свежо фолио.Оставете го в хладилник за 30 мин.
Върху леко набрашнена повърхност разточете охладеното тесто на тънка кора.С чашка с диаметър 5-6 см нарежете бисквитките (при мен излязоха 15 бр.).Наредете какаовите бисквити в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете за 20 мин.Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 15 мин, след което ги извадете и оставете да се охладят добре.
Разтопете на котлон меда и маслото (заедно) и потопете всяка бисквитка в тази смес,а след това в кокосовите стърготини.Накрая поръсете с разтопения бял шоколад.

image

Всички знаем колко полезна е изварата,затова днес Ви предлагам една бърза и лесна рецепта за разядка именно с нея

Необходими продукти:
извара - 250 г.
заквасена сметана - 200 г.
пресен лук - 3 стръка
зелени чушки - 2 бр.
магданоз - 1/2 връзка
горчица - 1 ч.л.
сол

Разбъркайте изварата,сметаната и горчицата с лъжица до получаване на гъст крем.Добавете наситнените чушки,лук и магданоз.Овкусете със сол.
Поднесете с поръска от магданоз,зехтин и по желание препечени филийки ?

image

Всички знаем колко полезна е изварата,затова днес Ви предлагам една бърза и лесна рецепта за разядка именно с нея

Необходими продукти:
извара - 250 г.
заквасена сметана - 200 г.
пресен лук - 3 стръка
зелени чушки - 2 бр.
магданоз - 1/2 връзка
горчица - 1 ч.л.
сол

Разбъркайте изварата,сметаната и горчицата с лъжица до получаване на гъст крем.Добавете наситнените чушки,лук и магданоз.Овкусете със сол.
Поднесете с поръска от магданоз,зехтин и по желание препечени филийки ?

image

Всички знаем колко полезна е изварата,затова днес Ви предлагам една бърза и лесна рецепта за разядка именно с нея

Необходими продукти:
извара - 250 г.
заквасена сметана - 200 г.
пресен лук - 3 стръка
зелени чушки - 2 бр.
магданоз - 1/2 връзка
горчица - 1 ч.л.
сол

Разбъркайте изварата,сметаната и горчицата с лъжица до получаване на гъст крем.Добавете наситнените чушки,лук и магданоз.Овкусете със сол.
Поднесете с поръска от магданоз,зехтин и по желание препечени филийки ?

image

Всички знаем колко полезна е изварата,затова днес Ви предлагам една бърза и лесна рецепта за разядка именно с нея

Необходими продукти:
извара - 250 г.
заквасена сметана - 200 г.
пресен лук - 3 стръка
зелени чушки - 2 бр.
магданоз - 1/2 връзка
горчица - 1 ч.л.
сол

Разбъркайте изварата,сметаната и горчицата с лъжица до получаване на гъст крем.Добавете наситнените чушки,лук и магданоз.Овкусете със сол.
Поднесете с поръска от магданоз,зехтин и по желание препечени филийки ?

image
image
image

image

Не съм спец по турската кухня, обаче сготвих една вариация на "Султан кебап" и се получи фантастично. Най-важната в тази рецепта е плънката. и тук всеки може да импровизира. Аз заложих на стандартни продукти и подправки. Запържих 1 глава лук, 1 голям настърган морков, половин кг. нарязано на дребно и вече сварено пилешко месо, 1 бурканче отцедени стерилизирани гъби и 6 лъжици домати от консерва. Овкусих със сол и черен пипер. Тази плънка разпределих в един пакет дебели кори за баница по следния начин: взех 2 кори и ги поставих върху купичка за супа, като краищата им останаха да висят свободно. На дъното на купата сложих по 3 кръгчета пушено сирене и отгоре - плънка. Затворих пакетчето със стърчащите краища на корите и обърнах с помощта на купата тази топка с пълнеж върху намазана с олио тава. Получиха ми се 5 големи топки, които поръсих с настърган кашкавал. Изсипах в тавата предварително направен сос Бешамел и запекох ястието във фурната за 20 минути на 200 градуса. Снимах всички стъпки по приготвянето. В албума са!

image
image
image
image
image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg