Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

Master Chef създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за Шункови рулца | #шунка #сирене #кремасирене #шунковирулца #рулцашунка #предястие #рецептапредястие #рецепта #рецепти #ястие #зеленчуци #месни

Рецепта за Шункови рулца

Рецепта за Шункови рулца

Рецепта за Шункови рулца. Необходими продукти и начин на приготвяне на Шункови рулца. Рецепта за предястие - рулца с шунка.
Master Chef създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за Чеснов мус | #сметана #чесън #лук #мусчесън #чесновмус #чесновопредястие #предястие #рецептапредястие #рецепта #рецепти #ястие #зеленчуци #безмесно

Рецепта за Чеснов мус

Рецепта за Чеснов мус

Рецепта за Чеснов мус. Необходими продукти и начин на приготвяне на Чеснов мус. Рецепта за предястие мус с чесън.

Днес, типично за мен, едно мислих, друго стана. Щях да готвя телешко с грах, но не харесах месото в близката месарница. Купих кайма. Хвърлих едно око тук за идейка и се присетих за една много харесвана от мен рецепта от старата Mandja - Бутер мусака. Не помня името на мацката, която беше споделила рецептата, но влезе в менюто ми от тогава.

image

image

КУЛИНАРНИ ФАКТИ /първа част/

Всички сме чували и дори опитвали повечето от тези рецепти, но какво точно знаем за тях?

ПИЦА "МАРГАРИТА"

През 1889 г.  Маргарита Савойска, съпруга на италианския крал Умберто били на пътуване в Неапол. Кралицата пожелала да опита неаполитанска пица. В кралския двор извикали Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария и той поднесъл на кралицата три вида пица. Кралицата харесала най-много тази, която била приготвена с моцарела, домати и босилек, символизираща цветовете на италианското знаме. Готвачът я нарекъл Маргарита в чест на кралицата.

МЕЛБА

През 1892 г. австралийската оперна певица Нели Мелба гостувала в Лондон и изпълнила на сцената на Ковънт Гардън операта на Вагнер "Лоенгрин". Всъщност истинското име на оперната прима е Хелън Мичъл, а сценичният й псевдоним Мелба произхожда от името на родния й град Мелбърн. За да отпразнуват нейния триумф, херцогът на Орлиан дал прием. Специално за този случай френският готвач Огюст Ескофие създал специален десерт, посветен на Нели Мелба, която останала възхитена от нежния вкус на ванилов сладолед, гарниран с праскови и малини. Десертът бил наречен "Праскова Мелба"


ЛАЗАНЯ

Родоначалник на това любимо на мнозина ястие е кръглата питка от хлебно тесто. Такива питки пекли гърците и ги наричали “лаганон”. Римляните заимствали от гърците хляба и започнали да го режат на ивици, които наричали “лагани” (мн. ч. на “лаганон”). Досега в някои области на Италия (Калабрия, например) широката плоска паста, известна по цял свят като талятеле, я наричат “лагана”. Според друга етимологична версия думата “лазаня” произлиза от гръцкото “лазанон”, което в превод означава “кахлена пещ”. Римляните заимствали тази дума, като я превърнали в “лазанум”, с която наричали посудата, в която приготвяли “предците” на лазанята. Постепенно наименованието на съдовете преминало и върху самото ястие. Така на бял свят се появила лазанята. Първото писмено споменаване на италианската рецепта е открито в анонимен ръкопис от XIV век, намерен в покрайнините на Неапол. Ръкописът получил наименованието Liber de coquina (Кулинарна книга). Според тази рецепта, в средните векове лазанята се приготвяла по следния начин: сварявали се във вряща вода листа от тесто, между които се нареждали накълцани подправки и настърган кашкавал.


"НАПОЛЕОН"

Този десерт е известен по цял свят.
Французите го наричат Мил - Фьой, което в превод на български означава "хиляда листа".

Истинският произход на този специалитет и до ден днешен не е известен. Във френската кухня десертът е познат още от 1651 г. , когато Франсоа Пиер Ла Варен го описва в своята кулинарна книга. Доста по-късно, в началото на XIX  век, специалитет е популяризиран от прочутия майстор на кулинарни шедьоври Мари-Антоан Карем под името "a la Napolitain", т.е. "по неаполитански". Постепенно французите променят изговарянето му и то се превръща в "Наполеон".
Според някои източници десертът идва от Неапол, където приготвянето на десерти от няколко пласта тънки кори било много популярно. Специалистите смятат, че дотам пък е стигнал като наследник на гръцките "φιλλο", т. е. сладкиши с тънки кори.
Няма доказателства, които да сочат, че десертът има някаква връзка с прочутия Наполеон Бонапарт, но затова пък са измислени доста истории.

Източник:

https://www.kulinarnifantazii.....com/p/blog-page_5.ht

image
Klimentina Koycheva създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за сусамени гевречета и гъбки | #гевречета #гъбки #тесто #десерт #рецепта

Рецепта за сусамени гевречета и гъбки

Рецепта за сусамени гевречета и гъбки

Това са прекрасни сладкиши за детско парти или приятна закуска за пикник сред природата.
Klimentina Koycheva създаде рецепта / статия
4 год

рецепта за еклерчета | #еклери #еклерчета #тесто #крем #плодове #рецепта #десерт

Рецепта за еклерчета

Рецепта за еклерчета

Еклерчетата са подходящи за всякакви поводи, но определено ще ви направят звездата на малко тържество в офиса.
Klimentina Koycheva създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за паста с карамелизирано капаче | #паста #карамел #добуш #платки #десерт #рецепта

Рецепта за паста с карамелизирано капаче

Рецепта за паста с карамелизирано капаче

Това е десерт, в който се употребяват готови добуш платки, което улеснява приготвянето.
Klimentina Koycheva създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за гъбки от готови бисквити | #гъбки # готовибисквити #крем #шоколад #рецепта #десерт

Рецепта за гъбки от готови бисквити

Рецепта за гъбки от готови бисквити

Изключително лесни и бързи за приготвяне сладкиши, които обаче ще смаят гостите, обадили се, че пристигат в последния момент.
Klimentina Koycheva създаде рецепта / статия
4 год

Рецепта за домашни бишкоти | #домашнибишкоти #бишкоти #десерт #шоколад #рецепта

Рецепта за домашни бишкоти

Рецепта за домашни бишкоти

Готови бишкоти може да си купите навсякъде, но не сте ли се питали как се прави този толкова популярен сладкиш.

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg