Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.
#Щолен
Необходими съставки:
брашно 600 грама
суха мая 7 грама
краве масло 200 грама
прясно мляко 1 чаена чаша
бадеми 50 грама сурови
бадемов марципан 100 гр
стафиди 300 грама
захаросани портокалови корички 50 грама
захаросани лимонови корички 50 грама
джинджифил 1/4 чаена лъжица
индийско орехче 1/4 чаена лъжица
ванилии 2 броя
ром 50 мл
сол 1 щипка
мед 3 супени лъжици
пудра захар 1/2 чаена чаша
Първата стъпка от рецептата за щолен е подготовката за тестото за щолен.Затопляте леко млякото и в него изсипвате маята и меда и разбърквате. Покривате съда с кърпа и оставяте на топло за 10-тина минути, за да шупне.Междувременно пресявате брашното в купа, добавяте и солта и подправките. Заливате сушените плодове с рома, за да поемат от аромата му. Ако нямате ром, може да ползвате бренди или коняк, или друг ароматен алкохол. Маслото разтопявате на водна баня, като го сложите в съд, който поставите в тенджера с вода на котлона.
След като млякото с маята и меда шупне, направете малко кладенче в средата на брашното и в него излейте млякото и разтопеното масло, след което замесвате тесто. След като съставките се смесят добре, отцедете сушените плодове от алкохола и малко по малко, заедно със ситно нарязаните бадеми ги добавете към тестото и бадемов марципан, докато се разпределят равномерно в тестото.Поставете тестото в купа и го намажете отгоре с мазнина, за да не хване коричка. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за минимум два часа.
След два часа (а може и повече) тестото е втасало и е удвоило обема си. Премесете тестото още веднъж много старателно.
В голяма тава поставете хартия за печене и оформете от тестото щолена. Оставете оформения щолен да втаса за още един час, след което изпечете щолена в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След като минат 30 минути от покрийте щолена с алуминиево фолио, за да не изгори.
След като щолена е изпечен и докато е още топъл го намажете с масло и го поръсете обилно с предвидената пудра захар.
#торта #Алказар
Торта Алказар
Продукти:
Блат:
12 белтъка
450 гр. ситно смлени орехи
130 гр. захар
2 супени лъжици нишесте или галета
3 супени лъжици коняк или тъмен ром
Яйчен крем:
12 жълтъка + 2 цели яйца
150 гр. захар
100 гр. горчив шоколад или 2 препълнени
супени лъжици какао
1 малка опаковка заквасена сметана
2 супени лъжици коняк
2 пакетчета ванилия
Крем от масло:
300 гр. масло + 1 супена лъжица пудра захар
Портокалови корички от сладко
Форма за торта с диаметър 26 см.
Приготвяне:
Блат:
Белтъците се разбиват много добре на пяна.
Постепенно се добавя захарта, като разбиването продължава, докато се получат лъскави и твърди връхчета.
Орехите и нишестето(галета) се добавят постепенно към белтъчната смес, като се ръзбърква леко с шпатула.
Сместа за блатовете се ароматизира с коняка.
Върху хартия за печене се очертават 4 кръга с диаметър 26 см.
Белтъчната смес се разделя на четири равни части и се разстила върху хартията за печене. Най-лесно това става с пош с голям кръгъл накрайник.Фурната се загрява на 100 градуса Целзий, като блатовете трябва не да се пекат, а да се изсушат.
Могат да се пекат два по два във фурна с включен вентилатор.
Времето за печене на два блата едновременно, в зависимост от фурната, е приблизително 40-50 минути.
Получават се 4 бр. белтъчно-орехови кори, които трябва да са на цвят бели.
Крем от жълтъци:
12 жълтъка + 2 цели яйца и захарта се бият с тел на водна баня, докато се сгъстятИзчаква се кремът да се охлади и се добавя заквасената сметана. Може и без сметаната, но според мен тя олекотява целия крем.
Крем от масло:
Маслото, което е със стайна температура, се разбива на пяна с 1 лъжица пудра захар. Захарта се слага, за да се разбие маслото по-лесно.
Двата крема се смесват, като температурата им трябва да е еднаква.
Сместа се ароматизира с ванилия и коняк.
Горчивият шоколад се разбива на водна баня. Охлажда се и се добавя към маслено-яйчния крем. Готовият крем се разбива с миксер.
Ако нямате горчив шоколад и използвате какао, то го разбърквате с малко вода на гладка каша. Сварявате го. Внимавате да не загори. Не се слага захар.
Какаовата смес се охлажда и се добавя се към маслено-яйчния крем. Всичко отново се разбива с миксер.
Сглобяване на тортата.
Отделя се една трета от крема за намазване на тортата отвън.
Върху поднос се слага първата белтъчно-орехова кора. Намазва се с крем. Поръсва се с портокалови корички от сладко. Коричките са отцедени от сиропа.
Поставя се втората кора, намазва се с крем, поръсва се с портокалови корички и така, докато подредите всички кори.Тортата се намазва отвън с отделения крем. Заглажда добре.
Оставя се на стайна температура за няколко часа, за да се разпределят ароматите.
След това може да се прибира в хладилник или в хладно помещение.
Гръцка мусака
#Гръцкамусака
Необходими продукти:
2 патладжана
2 тиквички
100 г кашкавал
сол, черен пипер и зехтин на вкус за плънката:
500 г телешка кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г домати на кубчета от консерва
1 с. л. доматен концентрат
100 мл червено вино
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. канела
1/2 ч. л. кимион
1 щипка захар
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус за сос „Бешамел“:
40 г краве масло
40 г брашно
300 мл прясно мляко
2 жълтъка
Патладжаните се нарязват по дължина на тънки и дълги ленти и се поръсват със сол, за да им излезе горчивият сок. След това се поръсват с черен пипер и малко зехтин.
Тиквичките се нарязват на тънки и дълги ленти. Посоляват се и се поръсват със зехтин.
Патладжаните и тиквичките се изпичат в сгорещен грил тиган от двете страни.
Плънката се приготвя, като в сгорещения зехтин се запържва наситненият лук. Прибавят се скълцаният чесън и риганът.
След това се прибавя каймата и енергично се разбърква, за да не стане на бучки. Когато е е готова, се добавя доматеният концентрат, разбърква се и се налива виното.
Прибавят се консервираните домати, налива се 1 ч. ч. вода и се прибавят канелата, кимионът, захарта, сол и черен пипер на вкус. Оставя се на котлона, докато течността се изпари.
Приготвя се сосът „Бешамел“, като в сгорещеното масло се запържва брашното.
Налива се затопленото прясно мляко, овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се добре и се дърпа от котлона.
Прибавят се разбитите жълтъци и отново се разбърква.
На дъното на тавата за печене се подреждат патладжани. Слага се от плънката, отгоре се подреждат тиквички, плънка, патладжани, плънка, тиквички.
Залива се със соса "Бешамел", и се настъргва кашкавалът. Пече се на 180 градуса 35 минути.
Карамелено сладкишче с ябълки
#карамел #кекс #ябълки
Нужните ни продукти са:
3 яйца
2 ч.ч. захар
125 гр. масло
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
половин лимон
и 3, 4 ябълки или друг плод по избор.
Може да ги замените с круши или праскови, например.
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете ябълките. Хубаво е да ги изчистите от семките и да ги нарежете на тънки парченца. Изстискайте сока върху нарязаните ябълки, за да не потъмняват и ги оставете настрана.
За да приготвите блата, добавете трите яйца, захарта и брашното в купа и бъркайте, докато се получи хомогенна смес.
След това оставете тестото настрана и направете карамела.
За целта вземете тавичка, в която после ще изпечете сладкиша, сложете я на котлона, добавете маслото и едната чаша захар.Бъркайте, докато захарта се разтопи напълно и потъмнее.
След това махнете тавичката от котлона и наредете парченцата ябълки в нея.
Добавете тестото и след това печете в предварително загрята фурна.
Следващата стъпка е да обърнете сладкиша, като е по-добре да изчакате малко да изстине преди това.
Последната стъпка е да добавите малко вода в тавичката и да разтворите останалия полепен карамел от нея, като по този начин приготвите сиропа, с който ще залеете сладкиша.
Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg