Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.
Тиквен сладкиш
#тиква # кекс
ПРОДУКТИ
ЗА СМЕСТА:
2 ч.чаши брашно/ пресято
3 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
ванилова есенция
2 ч.чаши кристална бяла захар
1/4 ч.ч. олио или около 100 мл
2 ч.ч. тиквено пюре или около 300 г
4 яйца
1 пакетче какао на прах или около 50 грама (не е задължително)
ЗА ГЛАЗУРАТА (ПО ЖЕЛАНИЕ):
200 г натурален шоколад
ПРИГОТВЯНЕ
Включете фурната на 180 С с вентилатор. Намаслете и поръсете с брашно форма за кекс. Можете да ползвате и продълговата форма или тава, но тогава ще трябва да намалите времето за изпичане, тъй като сместа е по-ниска и ще се изпече по-бързо. В купа сипете брашното, което предварително сте пресяли със сито. Добавете бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила и солта. Оставете на страна.В друга купа сложете 2 ч.чаши захар, добавете олиото. Използвайте миксер, за да смесите олиото и захарта. Разбийте добре и при ниска скорост добавете 1 ч.л. ванилов екстракт или няколко капки ванилова есенция. Добавете намачканото тиквено пюре към сместа и разбъркайте. След това сложете едно по едно яйцата и разбъркайте. Добавете сухите съставки към сместа и разбъркайте с миксер, докато всичко стане хомогенно.Разделете сместа на 2 части - в едната добавете какаото и разбъркайте добре с миксера, за да не останат бучки. Ако желаете да направите "зебра" ефекта, следвайте инструкциите от предходната рецепта, линкът е по-горе. Печете за около 60 минути до суха клечка. Извадете от фурната и оставете да се охлади добре.За да направите глазурата - разтопете 200 грама натурален шоколад на микровълновата фурна или на водна баня
Бананов щрудел
#щрудел #банани
Необходими продукти:
2 банана
4 листа точени кори
100 г натурален шоколад
40-50 г краве масло
1 яйце
пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
Шоколадът се настъргва на едро ренде. Бананите се обелват и се нарязват на шайби.
Четирите листа точени кори се намазват с разтопеното масло и се нареждат един върху друг.
Шайбите банан се слагат върху намазаните кори и се поръсват със захар.
Добавя се настърганият шоколад и корите се завиват на руло.
Рулото се поставя в тава и с помощта на нож се правят няколко напречни разреза.
Намазва се с масло и с разбито с 1 с. л. вода яйце и се пече 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Баница със сладки картофи, гъби и прясна мащерка
#баница # сладкикартофи #гъби
Необходими продукти
– 1 пакет пълнозърнести кори за баница
– 2 средно големи сладки картофа (около 600г.)
– 5-6 гъби печурки
– 1 глава лук
– 100г. счукани орехи
– сол на вкус
– черен пипер
– 1 кубче гъбен бульон
– 2-3 клончета прясна мащерка (компромисно, може и суха)
– 20-30мл. зехтин (плюс около 50-100мл за намазване на корите)
Начин на приготвяне
1. Нарежете лука на ситно.
2. Обелете сладките картофи и ги настържете на едро ренде. Ако разполагате с кухненски робот, използвайте него.
3. Гъбите нарежете на филийки.
4. Приготвяне на плънката:
В голям тиган, задушете лука за няколко минути.
Добавете сладките картофи и гъбите, както и клончетата мащерка. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Накрая, натрошете кубчето гъбен бульон и разбъркайте добре. На този етап, гъбите ще пуснат сок, затова не добавяйте допълнително вода!
Оставете плънката да къкри на слаб огън до пълно редуциране на течността.
5. Приготвяне на баничките:
Разгънете корите. Намажете една цяла кора със зехтин, след което я обърнете и слепете със следващата. По този начин всяка баничка ще бъде с двойна кора и ще избегнем накъсването.
Върху всяка двойна кора сложете по малко плънка, поръзете с счукани орехи, след което внимателно навийте. Не прекалявайте с плънката, все пак трябва да се усеща и вкуса на баницата, не само на плънката.Всяка баничка навийте на охлюв и наредете в тавичка, предварително намазана със зехтин.Печете баничките 20-25 минути в предварително загрята на 180°C фурна.
След като извадите от фурната, напръскайте с вода и завийте баницата за да омекне.
Източник :https://thetastygame.com/2021/....01/26/vegan-banichki
ВЕГАН МАТЧАМИСУ | ТИРАМИСУ С МАТЧА
#веган #матча #тирамису
СЪСТАВКИ
*сухи съставки за бишкотите:
2 ленени яйца (2 с.л. ленено семе + 5 с.л. вода)
200 г (2 чаши) овесено брашно *без глутен
150 г (1 чаша) оризово брашно
1 супена лъжица бакпулвер *без глутен
1 чаена лъжичка сода *без глутен
щипка сол
150 г (3/4 чаша) еритритол (ксилитол или стевия на прах)
*мокри съставки за бишкотите:
370 мл (1 и 1/2 чаша) бадемово мляко
ванилия
60 г (1/4 чаша) кокосово масло
1 супена лъжица ябълков оцет
*за крема:
400 мл кенче пълномаслено кокосово мляко
50 г (1/4 чаша) еритритол (ксилитол или стевия на прах)
300 г копринено тофу “silk tofu”
100 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа
60 мл (1/4 чаша) бадемово мляко
80 г (1/4 чаша) кленов сироп или агаве
ванилия
щипка сол
*за накисване на бишкотите и поръсване накрая:
1 и 1/3 чаша гореща вода
2 супени лъжици матча + още за поръсване отгоре
МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ
*за бишкотите:
Загрейте фурна на 175 градуса и подгответе две квадратни форми около 20х20 см, като ги застелите с хартия за печене.
В голяма купа смесете всички сухи съставки, а в отделен съд смесете всички мокри съставки.
Добавете мокрите към сухите съставки и разбъркайте добре.
Разпределете сместа по равно в двата предварително подготвени съда за печене.
Печете около 20-25 минути до златисто.
След като изстинат, нарежете блатовете за бишкотите на равни правоъгълни форми.
*за крема:
Отделете в дълбока купа само твърдата част, от кенчето с кокосово мляко, като трябва предварително то да е стояло поне 1 вечер в хладилник за по-сигурно. Добавете еритритола и разбийте с миксер до получаването на пухкава кокосова сметана.
В блендер или кухненски робот смесете и разбийте всички останали съставки за крема, след което ги добавете към кокосовата сметана, като разбърквате внимателно компонентите с помощта на силиконова шпатула по метода с вкарване на въздух, за да не спадне.
*сглобяване:Смесете горещата вода с 2 супени лъжици матча и започнете да потапяте всяка бишкота в нея, след което да подреждате в подходящ съд с размери около 20х20 см.
Първият цял ред трябва да е от бишкоти, след което поставяме 1/2 от крема върху тях и повтаряме отново ред бишкоти и накрая завършваме с останалото количество от крема.
Накрая поръсете обилно с допълнително 1-2 супени лъжици матча с помощта на фина цедка. Приберете готовия десерт в хладилник за една нощ .
Източник:
https://zdravoslovenjivotsanna.....com/vegan-matchamis
Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg