Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

УСУКАНА МАСЛЕНИЦА

Искам да споделя тази рецепта за усукана масленица, която съм научила от една моя леля. Масленицата се получава невероятно вкусна, топи се в устата и е с толкова много конци!

Продукти

За маята:
100 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
1 ч.л. захар
За тестото:
1, 300-1,400кг. брашно
400мл. прясно мляко
3 яйца + един белтък /жълтъкът остава за намазване/
3 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 с.л. сол
400гр. сирене
Мазнина за намазване на корите-олио, краве масло и мас се смесват по равни части в купичка, мазнината да бъде затоплена

Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. След това разделяме тестото на четири топки, всяка топка оформяме на кръгла кора. Редим корите една върху друга като между всяка кора намазваме обилно с мазнините и поръсваме със сирене. На последната кора не слагаме нищо.
Така наредените кори разрязваме на три. На всяка една от трите части правим прорез по дължина в средата, без да стигаме до края. Усукваме всяка една част. Усуканите части ги редим под формата на охльов в тава.
Оставяме да втаса втори път.
След като втаса намазваме масленицата с разбит жълтък, малко олио и малко прясно мляко.
Печем на 180° за около 45мин.

Искам да отбележа че в случая съм използвала тава с диаметър 33см, ако искате много висока масленица използвайте по-дълбока тава с диаметър около 28см.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

ПО РЕЦЕПТА НА МИМА ДИМИТРОВА!

image

УСУКАНА МАСЛЕНИЦА

Искам да споделя тази рецепта за усукана масленица, която съм научила от една моя леля. Масленицата се получава невероятно вкусна, топи се в устата и е с толкова много конци!

Продукти

За маята:
100 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
1 ч.л. захар
За тестото:
1, 300-1,400кг. брашно
400мл. прясно мляко
3 яйца + един белтък /жълтъкът остава за намазване/
3 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 с.л. сол
400гр. сирене
Мазнина за намазване на корите-олио, краве масло и мас се смесват по равни части в купичка, мазнината да бъде затоплена

Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. След това разделяме тестото на четири топки, всяка топка оформяме на кръгла кора. Редим корите една върху друга като между всяка кора намазваме обилно с мазнините и поръсваме със сирене. На последната кора не слагаме нищо.
Така наредените кори разрязваме на три. На всяка една от трите части правим прорез по дължина в средата, без да стигаме до края. Усукваме всяка една част. Усуканите части ги редим под формата на охльов в тава.
Оставяме да втаса втори път.
След като втаса намазваме масленицата с разбит жълтък, малко олио и малко прясно мляко.
Печем на 180° за около 45мин.

Искам да отбележа че в случая съм използвала тава с диаметър 33см, ако искате много висока масленица използвайте по-дълбока тава с диаметър около 28см.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

ПО РЕЦЕПТА НА МИМА ДИМИТРОВА!

image

УСУКАНА МАСЛЕНИЦА

Искам да споделя тази рецепта за усукана масленица, която съм научила от една моя леля. Масленицата се получава невероятно вкусна, топи се в устата и е с толкова много конци!

Продукти

За маята:
100 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
1 ч.л. захар
За тестото:
1, 300-1,400кг. брашно
400мл. прясно мляко
3 яйца + един белтък /жълтъкът остава за намазване/
3 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 с.л. сол
400гр. сирене
Мазнина за намазване на корите-олио, краве масло и мас се смесват по равни части в купичка, мазнината да бъде затоплена

Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. След това разделяме тестото на четири топки, всяка топка оформяме на кръгла кора. Редим корите една върху друга като между всяка кора намазваме обилно с мазнините и поръсваме със сирене. На последната кора не слагаме нищо.
Така наредените кори разрязваме на три. На всяка една от трите части правим прорез по дължина в средата, без да стигаме до края. Усукваме всяка една част. Усуканите части ги редим под формата на охльов в тава.
Оставяме да втаса втори път.
След като втаса намазваме масленицата с разбит жълтък, малко олио и малко прясно мляко.
Печем на 180° за около 45мин.

Искам да отбележа че в случая съм използвала тава с диаметър 33см, ако искате много висока масленица използвайте по-дълбока тава с диаметър около 28см.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

ПО РЕЦЕПТА НА МИМА ДИМИТРОВА!

image

УСУКАНА МАСЛЕНИЦА
Искам да споделя тази рецепта за усукана масленица, която съм научила от една моя леля. Масленицата се получава невероятно вкусна, топи се в устата и е с толкова много конци!
Продукти
За маята:
100 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
1 ч.л. захар
За тестото:
1, 300-1,400кг. брашно
400мл. прясно мляко
3 яйца + един белтък /жълтъкът остава за намазване/
3 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 с.л. сол
400гр. сирене
Мазнина за намазване на корите-олио, краве масло и мас се смесват по равни части в купичка, мазнината да бъде затоплена
Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. След това разделяме тестото на четири топки, всяка топка оформяме на кръгла кора. Редим корите една върху друга като между всяка кора намазваме обилно с мазнините и поръсваме със сирене. На последната кора не слагаме нищо.
Така наредените кори разрязваме на три. На всяка една от трите части правим прорез по дължина в средата, без да стигаме до края. Усукваме всяка една част. Усуканите части ги редим под формата на охльов в тава.
Оставяме да втаса втори път.
След като втаса намазваме масленицата с разбит жълтък, малко олио и малко прясно мляко.
Печем на 180° за около 45мин.
Искам да отбележа че в случая съм използвала тава с диаметър 33см, ако искате много висока масленица използвайте по-дълбока тава с диаметър около 28см.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
ПО РЕЦЕПТА НА ГОЛЯМАТА МАЙСТОРКА НА ПОГАЧИ - МИМА ДИМИТРОВА!

image
image
image
Flor2inspire промени профилната си снимка
4 год

image
Flor2inspire промени профилната си снимка
4 год

image

image

#Тарт "Татен" с праскови
4 големи праскови
160 г захар
30 г краве масло
2 с. л. лимонов сок
за тестото:
200 г брашно
100 г краве масло
4 с. л. пудра захар
2–3 с. л. студена вода
1 стрък розмарин
1 ванилия
за гарниране:
ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
Розмаринът се наситнява и заедно с брашното, маслото (трябва да е студено), пудрата захар и ванилията за тестото се разбиват в блендер, докато се получат трохи. Налива се водата и отново се разбива. От тестото се оформя топка и се оставя се в хладилник да стегне за около 15 минути.
Прасковите се разрязват се надве и после на лодки. Почистват се от костилката.
Захарта се загрява до получаване на карамел, прибавя се маслото, разбърква се, слагат се прасковите и лимоновият сок. Оставят се няколко минути, докато карамелът хубаво ги обгърне.
Подреждат се във форма за тарт, като ветрило. Отгоре се налива и карамелът от съда.
Тестото се разточва върху набрашнен плот, с малко по-голям диаметър от формата за печене, сгъва се на четири, за да се пренесе по-лесно, и се поставя върху карамелените праскови. Подравнява се с шпатула и краищата леко се притискат с пръсти надолу. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути.
Когато е готов, се оставя във формата за 10–15 минути да почине и се обръща. Нарязва се на триъгълни парчета и се поднася със сладолед.
По лесен вариант за тестото, който също е изпробван е със готово бутер тесто.
#Татен #праскови

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | Танцьори и стриптизьори за момински партита и шоу програми | Организация на ергенски партита | Моминско парти с подбрани локации, лимузини, танцьори, кетъринг и уникални шоу програми. | Организация на Фирмени партита и Корпоративни събития