Explore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
Рецепта за Шоколадов крем щрудел | #десерт #шоколад #щрудел #рецептащрудел #кулинаренконкурс #фотоконкурс #конкурсзарецепта #конкурсзаснимка #кулинарнакупа #мастършеф #мастершеф #готварскиконкурс #конкурсзаястие #месецвлюбени
Бисквитки с шоколад и бадеми
Продукти :
125 г меко масло
3/4 ч.ч. бяла захар
3/4 ч.ч. кафява захар
ванилена есенция
2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. смлени, белени бадеми (30 г.)
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
2 големи яйца
200 г шоколадови капки (дропс)
Загрейте фурната на 200 градуса с горен и долен нагревател.Разбийте с миксер мекото масло, заедно с двата вида захар и ванилената есенция. Добавете брашното с бакпулвера, солта и смлените бадеми. Разбийте всичко много добре. Едно по едно чукнете яйцата и разбъркайте. На финала добавете шоколадовия дропс и разбъркайте с лъжица. Приберете сместа в хладилник за 10 минути да стегне леко.Покрийте тава с хартия за печене. С помощта на чаена лъжица оформете не големи сладки и ги поставете на разстояние едно от друго. Печете на загрята фурна 10 минути до леко порозовяване.Извадете, оставете да починат 2-3 минутки и прехвърлете върху решетка, за да се охладят.Можете да ги съхранявате в затворена кутия до седмица.
#бисквити #шоколад #бадеми
Шоколадово брауни с тахан
Продукти:
170 г натурален шоколад
3 с.л. кокосово масло
1 с.л. фъстъчен тахан
2 големи яйца
1/3 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. кокосова захар (може да се замени с кафява отново)
2 с.л. натурално какао
2 щипки сол
ванилена есенция
за тахановия топинг:
3 с.л. фъзтъчен тахан
1 с.л. мед
Загрейте фурната на 200 градуса.
Стопете на котлона шоколада, кокосовото масло и 1с.л. тахан, до хомогенност. Охладете напълно.
В друга купа разбийте добре с миксер двете яйца, двата вида захар, солта и ванилената есенция. Прибавете шоколадовата смес и разбъркайте. След това сложете и какаото. Покрийте малка правоъгълна или квадратна тавичка с хартия за печене. Излейте шоколадовата смес и заравнете. В малка купичка разбъркайте фъстъченият тахан и меда. Покапете на различни места върху шоколадовата смес. След това минете по дължина с дървен шиш и направете няколко вълнички.
Печете брауните 20 минути на силно загрята фурна.
#брауни #шоколад #тахан
Ароматен тиквеник с ябълки, лешници и крема сирене
Продукти:
1 пакет фини, точени кори Белла
500 г белена тиква
2 бр. зелени ябълки
100 мл. олио
70 г масло
120 г кафява захар
капачка коняк
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон
100 г печени лешници
1 и 1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил
шепа стафиди
100 г галета
100 г крема сирене
пудра захар за поръсване
Загрейте фурната на 180 градуса.
Стопете маслото и олиото в малък съд на котлона и леко ги охладете.
Настържете тиквата и ябълките. Сложете ги в дълбока тенджера на котлона, налейте 1 ч.ч. вода и 2 с.л. захар и ги задушете за кратко до омекване, като разбърквате постоянно.
Охладете добре. Добавете натрошените, печени лешници, канелата, джинджифила, стафидите, коняка, настържете портокаловата и лимонова кора и разбъркайте добре плънката.Разтворете корите.
Намажете една кора с маслена смес и я захлупете върху втора. В дъното, от към късата страна размажете 1 с.л. крема сирене. Отгоре поръсете 1 с.л. галета и след това разпределете обилно плънка. Поръсете с кафява захар. Прехлупете двете слепени кори и навийте на руло. Прехвърлете в правоъгълна тава. По същия начин навийте и останалите рула.
Полейте с останалата маслена смес рулата и печете 40 минути на 180 градуса, до хрупкава коричка и златист загар.
Охладете леко и поръсете с пудра захар, през цедка
#тиквеник
Баница с кайма
Продукти:
500 г кайма смес
1/2 праз лук
морков
чушка
30 мл. зехтин
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
сол
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. сминдух
1 с.л. дом. сос
1 опаковка фини кори
125 г масло
3 яйца
300 мл. прясно мляко
Нарежете на ситно лука, чушката и моркова и ги запържете в зехтин и малко вода. Когато омекнат добавете каймата и я раздробете с вилица. Добавете подправките и разбъркайте добре. Разбъркайте и лъжица доматен сос. Запържете каймата до готовност. Оставете я да се охлади.
Стопете маслото.
Разтворете корите.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Пригответе си тава. Покрийте с три броя кори. Поръсете с кайма равномерно.
Отново покрийте с три броя кори и поръсете с кайма равномерно. По същия начин редувайте кори и кайма до изчерпване на продуктите. Разрежете баницата на парчета с помощта на нож и полейте с масло, като се стараете то да попадне в улеите, които сте разрязали.
В купа разбийте трите яйца и млякото. Полейте баницата със сместа и печете около 30-40 минути до златист загар. Поднесете с кисело мляко.
#баница #кайма
Испанска тортия
Продукти:
5 големи картофа
1 малка глава лук
3 бр. гъби Печурка
половин червена чушка
половин зелена чушка
100 г пикантен испански салам Чоризо Иберико
5 яйца
зехтин
черен пипер
сол
пресен магданоз за поръсване
Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета, с дебелина около 2 мм. Загрейте тиган, като нелеете зехтин, който да покрие дъното на съда и изпържете за по 2-3 минути картофите на няколко пъти. Необходимо е да омекнат, без да покафеняват прекалено много. Отцедете с решетъчна лъжица и ги оставете в купа да изстинат добре. Прецедете останалата мазнина, като запазете част от нея в тигана за зеленчуците.
Нарежете лука на полумесеци, гъбите на парчета, половината от Чоризото на парчета и двете чушки на фини ленти.Задушете ги до омекване в тигана. Охладете ги добре.В дълбока купа разбийте яйцата с тел. Сложете вътре картофите и ги оставете да постоят така около 10 минути, за да се напоят добре. Добавете задушените зеленчуци и Чоризото и внимателно разклатете и разбъркайте с вилица, като внимавате да не разкъсвате картофките. Поръсете със сол и черен пипер.Почистете тигана. Загрейте малко от останалата мазнина в него и изсипете яйчено-картофената смес. Бързо разпределете всичко равномерно в тигана. Намалете котлона на средна степен и гответе тортията, с често разклащане, за да не захване отдолу, докато видите, че е изпечена от долната страна. Прокарвайте шпатула по ръба. Когато се уверите, че се е изпекла отдолу, прокарайте, ако е необходимо няколко пъти шпатулата от всички страни, за да сте сигурни, че добре се е отлепила от дъното на тигана. Вземете чиния с диаметър по-голям от диаметъра на съда, сложете си ръкохватки, хванете двата съда и бързо и рязко обърнете тортията в чинията. След това лекичко я приплъзнете обратно в тигана.
Гответе тортията и от другата страна, докато се изпече, след това отново прекарайте шпатула и може да я обърнете още веднъж по съшия начин с чинията. На финала подредете резени Чоризо на повърхността. Изключете котлона и внимателно я приплъзнете в голямата чиния. Поръсете с нарязан, пресен магданоз.
#тортия
Маслени бисквити със стафиди
меко масло - 110 г
пудра захар - 50 г
стафиди - 2 с.л. (накиснати в 1/2 есенция ром и 1 с.л. вода)
брашно - 125 г
царевично нишесте - 50 г
Разбийте маслото с пудрата захар до получаване на гъста кремообразна смес.
Добавете накиснатите стафиди и пасирайте.
Прибавете брашното и нишестето и замесете тесто за масленки.
(В началото е ронливо, но от топлината на ръцете се получава идеално меко).
Месенето продължава около 5 мин задължително!
Увийте тестото в свежо фолио и го приберете в хладилник за поне 30 мин. Оформете бисквитките в желаната от Вас форма (дебелина около 5 мм).
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 10 мин.
Маслените сладки са готови, когато краищата им съвсем леко порозовеят.
По желание украсете маслени бисквитки със стафиди с разтопен шоколадов кувертюр.
#Торта #"Килиманджаро"
Продукти за блатовете (3бр.):
180 г захар
5 яйца
2 ванилии
130 г брашно
30 г натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
50 г разтопено масло
продукти за крема:
400 г заквасена сметана
300 мл. течна сладкарска сметана
100 г пудра захар
15 г желатин
кората от 1 лимон
1 ванилия
компот от праскови
за декорация:
150 г натурален шоколад
пудра захар за поръсване
Загрейте фурната на 180 градуса.
Започнете с блатовете. Разбийте в купа яйцата, заедно със захарта и ванилиите до побеляване. В купа смесете брашното, какаото и бакпулвера. Пресейте ги и ги добавете в сместа. Разбъркайте добре. На финала добавете стопеното и охладено масло и отново разбъркайте добре. Покрийте форма със свалящ се ринг с хартия за печене и излейте сместа. Печете 35 минути до готовност. Проверете с клечка. Охладете напълно.
След като напълно се охлади блатът, а най-добре да го изпечете предишния ден и да го режете на следващия, за да не се рони. С помощта на нож за хляб внимателно разделете блата хоризонтално на три отделни блата.
Единия оставете цял. Него ще поставим на дъното на формата за печене. Втория го изрежете с по-малък диаметър, с помощта на чиния, а третия го разрежете на 16 равни триъгълника.
За крема 100 мл. от сока на компота го смесваме с желатина и го загряваме, без да кипва, на котлона, като разбъркваме, докато се стопи. Оставяме го да изстине напълно.
Добавяме го към заквасената сметана и разбиваме за кратко.
В друга купа разбиваме сладкарската сметана на меки връхчета, добавяме захарта. Смесваме двете сметани и нарязваме праскови от компота на парченца, които добавяме в крема. Настъргваме кората от един лимон и слагаме една ванилия. Разбъркваме с лъжица. Запазваме 3-4 от най-хубавите половинки праскови за декорация на тортата.
Сглобяване:
Най-големия блат пристегнете на дъното на формата. Подредете по ръба триъгълниците вертикално с острия връх и нагоре. Аз ползвах най-горната страна на блата за триъгълниците. Сложете 1/2 от крема върху блата.
Отгоре поставете по-малкия по диаметър блат и отново намажете с останалия крем. Прехлупете тригълниците напред, така че да се образува купол. Декорирайте в центъра с нарязани на месечинки праскови.
Приберете тортата в хладилник за една нощ.
Стопете на водна баня 70 г от шоколада и намажете най-долния блат с шоколад. Настържете останалия и го полепете по него в основата на тортата за по-завършен вид. Поръсете с пудра захар в средата.
Източник: http://www.vkusnoteka.bg/2018/....06/blog-post_14.html
Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg | Танцьори и стриптизьори за момински партита и шоу програми | Организация на ергенски партита | Моминско парти с подбрани локации, лимузини, танцьори, кетъринг и уникални шоу програми. | Организация на Фирмени партита и Корпоративни събития