Открий Постове

Разгледайте завладяващо кулинарно съдържание, рецепти, кулинарни видеа, начини на готвене и др. Откривайте свежи идеи и рецепти за закуска, обяд и вечеря участвайте в кулинарни конкурси и се забавлявайте.

Класическа Коледна баклава #кулинаренконкурс #коледнарецепта #фотоконкурс

кори за баница - 28 бр. фини
масло - 300 г немско
олио - 100 мл
орехови ядки - 300 г смлени
СИРОП
вода - 1 литър
захар - 1 кг
лимони - 1 бр. сока

Започнете с приготвянето на сироп за баклава, той трябва да е студен. Смесете захарта и водата и поставете на котлона да заври, варите 8 минути след завирането му, като в последната минута добавяте прясно изцедения лимонов сок, отстранете от огъня. Оставете на студено място да се охлади напълно.
Разтопете маслото и олиото. Намажете тавата, в която ще редите баклавата, добре е да е с размера на корите за баница (аз използвах тази на фурната).
Наредете 14 броя от корите, като между всяка мажете с мазнината. Сипете смлените орехи равномерна върху тях и леко ги притиснете. Подредете останалите кори върху тях, като вече мажете с мазнина през една кора. Така оформената класическа баклава поставете на студено място, за да се втвърди мазнината за 1 час.
Нарежете баклавата на правоъгълни парчета и полейте по разрезите с останалата мазнина. Поставете тавата в предварително нагрята на 160 градуса фурна и печете до лек златист цвят отгоре.
Намалете градусите на 120 и допичате до златисто кафяв цвят, колкото повече престои в фурната, толкова по-добре (внимавайте с градусите).
Печенето при мен продължи 90 минути, но всяка фурна е различна.
Извадете готовата баклава и сиропирайте веднага със студения сироп, оставете за 24 часа (не по-малко) да си поеме сиропа до

image
Мария Симова промени профилната си снимка
4 год

image

image

image

image

image
Диана Андрова създаде рецепта / статия
4 год

Питка Богородица за Бъдни Вечер | #рецепта #кулинаренконкурс #коледнарецепта # питка #Бъдни Вечер

Питка Богородица за Бъдни Вечер

Питка Богородица за Бъдни Вечер

Питка за Бъдни Вечер. Питката приготвям от меко и лепнещо тесто, задължително кръгла (символ на безконечността, цикличността в живота), с паричка (символ на бл

https://www.mandja.bg/read-blo....g/54_pita-pogacha.ht

Пита, погача
www.mandja.bg

Пита, погача

Рецепта за кулинарен конкурс
Десислава Димитрова създаде рецепта / статия
4 год

Пита, погача | #Кулинарниконкурси # коледнарецепта # рецепта

Пита, погача

Пита, погача

Рецепта за кулинарен конкурс
Диана Андрова създаде рецепта / статия
4 год

Тиквеник с домашно точени кори | #тиквеник # кулинарен конкурс #тиква

Тиквеник с домашно точени кори

Тиквеник с домашно точени кори

Тиквеник с домашно точени кори и вкусна плънка от тиква, орехи, канела и захар. Рецепта за кулинарен конкурс

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg