Здравейте приятели,
Мисля, че е време за лятно настроение, а именно море, морска храна с чаша студено бяло винo или охладено узо. Днешната рецепта е подходяща да се консумира и с двете напитки- "Скариди Саганаки".
''Саганаки'' от гръцки означава малък съд за готвене и сервиране.
Необходимите продукти са:
250гр сурови скариди
2-3 супени лъжици зехтин
1 глава лук (по-мъничка) нарязан на ситно
3 скилидки чесън, наситнени
2бр средни домати настъргани на ренде
щипка захар
2бр звездички анасон (ако обичате)
30 мл узо
1 щипка лют червен пипер
пресен босилек на вкус, нарязан на ситно
100гр фета, натрошена
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Скаридите се почистват и след това се сотират за 2-3 мин в зехтина и се изваждат.
В същият тиган се задушава лукът заедно с чесъна.
Следват звездовидният анасон и лютият пипер, ако се използва. Добавя се узото и се готви около минута докато се изпари и остане само ароматът му. Добавят се доматите, захарта, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Сосът трябва да заври, след това се добавят подправките.
Загрявате фурната на 200 градуса. Сосът се изсипва в малкък съд (саганаки) слагат се и скаридите поръсва се с фета сиренето и се запича за 20 минути.
Да ви е сладко!