Рецепта на Тихомир Иванов за Коледно гювече от тесто с гъби
Ароматна наслада в битов стил.
Продукти:
Тесто:
вода, хладка - 1.5 ч. ч.
сол - 1 ч. л.
захар - 1 ч. л.
суха мая - 1 пак.
брашно - 1 ч. ч.
олио - 1 ч. л.
жълтък - 2 бр.
Пълнеж:
червена чушка
морков
суджук
гъби
чери домати
сладка царевица
сол
черен пипер
риган
Презентиране, декорация:
сирене
червен пипер
Инструкции:
Замесване на тестото с посочените продукти, оставяме да втаса. Намазваме глинени гювечета с масло. Разделяме на топчета, разточваме на тънка кора, която прилепяме по стените на гювечето - поставено с дъното нагоре. Намазваме с жълтък. Пече се на 180 градуса за около 20 минути. Оставяме да изстине, отделяме от съда, поставяме пълнеж според вкус и въображение. Михаил е използвал едро нарязани зеленчуци - моркови, сладка царевица, червена чушка, допълнени с ароматни гъби. За завършен вкус и битов стил е използван суджук. Подправките завършват ястието. Декорацията също може да бъде разнообразна. Михаил е допълнил цялостната битова визия с домашно сирене и червен пипер.
рецепта,кулинаренконкурс,коледнарецепта,михаил,гювечетесто