Френска лучена супа
Френска лучена супа
1 кг лук
30 гр краве масло
зехтин
сол на вкус
2 скилидки чесън
1сл брашно
дафинов лист
мащерка
черен пипер
150мл бяло вино
600 мл бульон
препечени филийки
кашкавал
Измийте, обелете и нарежете 1 кг лук на тънки лентички.
Включете уреда да загрява на програма СОТИРАНЕ на най-високата степен.Когато на дисплея изпише ADD FOOD ,добавете нарязания лук в сухата купа на уреда.Не добавяйте мазнина.Бъркайте непрекъснато,докато по-голямата част от соковете на лука се изпарят.
Това отнема 8-10 минути.
Щом лука е подсушен добре,добавете солта,маслото и зехтина.Бъркайте непрекъснато,за да може лука да се задуши добре и да се карамелизира.
Това отнема 6-7 минути.
Когато промени цвета си и стане карамелен,добавяме чесъна ,1 сл брашно,разбъркваме и добавяме 150мл бяло вино.Може да ползвате и червено вино,а както показва опита на много хора,и с бира се получава вкусно.
Добавете бульона.Изключете уреда.
Добавете дафиновия лист,мащерката и черен пипер.
Затворете уреда и гответе 2 минути под налягане.Изчакайте налягането да спадне естествено.
Готовата супа прехвърлете в купички (подходящи и за фурна.)
От това количество се получават 2-3-4 порции в зависимост от размера на купичките.
Измийте и подсушете вътрешния съд на уреда-в него ще запечем и завършим супата.
Върху всяка порция поставете препечена филийка и поръсете обилно, в оригиналната рецепта със сирене Грюер,но хубавия български кашкавал е не по-малко подходящ и вкусен.
По желание украсете с клонче мащерка и запечете за 3 минути на функция AIRFRY.
Да ви е сладко!
Използван уред- Instant Pot Duo CRISP Ultimate Lid 6.2L-
https://instantpot.bg/produkt/....instant-pot-duo-cris
#френскакухня #супа #лук #масло #вино #бульон #мащерка #вкусноилесно #мултикукър
Chef Mandja
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?