Смятах, че е много трудно да се приготви пай просто, защото имах два неуспешни опита. Първия път блата стана клисав, а втория път беше жилав.
Знаех, че трябва да получа хрупкава кора, но незнаех тънкостите. И все пак, нали съм любознателна, поразрових се в чичко Гугъл и попаднах на ценен урок как се прави пай от тестото до кората за отгоре. Благодаря на kulinarno-joana.com. Точно блога на Йоана ме научи стъпка по стъпка как да приготвя това вълшебно изкушение.
Предизвикателството ми беше това, че трябваше да измисля по – здравословен вариант, но не бях убедена, че с брашно от лимец ще ми се получи резултата, който търся. Но как да разбера и как да ви предложа нещо, в което не съм сигурна?
Запретнах ръкави иии ….когато замесих тестото и го разрязах на две, разбрах, че съм се справила отлично.
Да започваме!
ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА 23 см:
За тестото:
• 360 г брашно от лимец
• 200 г краве масло
• ½ ч. л. сол
• 150 мл вода
ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
• 1200 кг круши
• 70 г брашно от лимец
• 100 г кафява захар
• Есенция ром
• Ванилия
• Канела
Първото най – важно нещо, което запомних от блога на Йоана е: ВСИЧКО ДА Е СТУДЕНО!
Брашното, маслото, водата в хладилника! Аз си нарязах маслото предварително на малки кубчета и го прибрах в хладилника докато стана време да действам.
Сипах студеното брашно в купа, добавих солта и обърках добре. Добавих замръзналото нарязано масло и започнах да мачкам с вилица, като добавях по малко ледена вода. И така, докато парченцата масло станаха като грахово зърно. Тестото не се меси, а се събира. Цялата техника ви препоръчвам да прочетете на https://www.kulinarno-joana.co....m/2018/10/kak-da-si- Направете го задължително преди да започнете да творите пай!
И така, извадих тестото на плота и го събрах на топка. Разрязах на две половини и видях как стои на пластове. Справих се! Направих две топки и ги завих с фолио и в хладилника.
Докато тестото стяга в хладилника, почистих и нарязах крушите на малки кубчета. Добавих всички съставки за плънката и смесих добре.
Извадих едната топка тесто и върху набрашнен плот го разточих на кръг с дебелина около 4 мм. Преместих го във формата за пай и го разстлах по стените до ръба. Завих с фолио и отново в хладилника.
Време е за втората топка. Нея също разточих и нарязах на ленти. Направих решетка за да затворя с нея пая. Правете я върху нещо, което ще можете да сложите в хладилника. Аз използвах силиконова дъска.
Време е да включите фурната. Моята загрях на 190 градуса с вентилатор.
Извадете формата, напълнете с плънката и отгоре покрийте с решетката от тесто. Изрежете излишното тесто, на мен не ми се наложи. Направо минах с вилица по края и готово. Намажете с разбит с малко вода белтък и печете.
Пекох 20 минути на 190 градуса. После намалих фурната на 170 и пекох още 45 минути. Преди да я изключа, поръсих с малко кафява захар и оставих пая така.
Получи се невероятна вкусотия, но съдържа доста въглехидрати и мазнини.
Така че, внимателно с порциите. Предлагам да почерпите повече хора!
Да ви е сладко!
Рецептата е съобразена с количествата на продуктите от блога на Йоана.
Аз промених вида на продуктите!
Общо калории: 4072 kCal
Белтъчини 59г
Мазнини 179г
Въглехидрати 579г
Разделете на 16 порции за 254 kCal на порция.

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg