Здравословна френска селска торта
Продукти за блата
200 г мляко
150 г фурми
50 г краве масло, втечнено (ще се получи и с кокосово)
1 яйце
250 г брашно от лимец
1.5 ч.л. сода
1 с.л. оцет
Продукти за крема
600 г заквасена сметана
150 г мед
100-250 г смлени орехи
аромати: лимон, ванилия (по желание)
боровинки/малини – пресни или от сладко
Приготвяне на блатовете
1. В блендер се разбиват млякото с фурмите до хомогенна смес.
2. Добавя се разтопеното масло и се блендира на ниска скорост.
3. Добавя се яйцето и се блендира на ниска скорост и за не повече от 20-30 секунди, за да не се пресече яйцето.
4. Изсипва се в купа кашата от блендера и се добавят содата и оцета, разбърква се.
5. Добавя се брашното и се разбърква. Аз го направих на ръка с вилица. Получава се много гъста каша
6. Застила се с хартия форма за печене (моята е 24 см, +-2-3 см също е ок) и леко се намазнява (хартията) със зехтин или друга мазнина. По-лесно се отлепят блатовете така. Използвам форма с отделящи се стени и защипвам хартия с ринга, така че хартията стърчи извън формата.
7. Изсипва се 1/3 от кашата и се заравнява с лъжица. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна, долен и горен реотан с вентилатор, 8 минути
8. След като се изпече единият блат, вади се с хартията и в същата форма, без да се мие се пече вторият блат, а след него и третият. Добре е да се намазнява хартията за печене, за да се отлепят по-лесно блатовете.
Приготвяне на крема
В купа се разбива с обикновен миксер заквасената сметана с меда. Да се внимава да не се прекали с биенето на сметаната (за да не се втечни).
Сглобяване на тортата
Тортата се сглобява, след като блатовете са изстинали. Слага се единият блат във форма за торта или в красива чиния-поднос. Намазва се с малко по-малко от 1/3та от сметановия крем. Слага се другият блат и се намазва с малко по-малко от 1/3та от сметановия крем. По желание върху сметаната се слагат пресни боровинки или малини . Слага се третият блат и тортата се намазва от всички страни с крема.
Смилат се орехите в блендера.
Тортата се поръсва от всички страни с орехи (отгоре и встрани).
Отгоре може да се гарнира с малини или други горски плодове.
Оставя се в хладилник минимум 3 часа, а най-вкусна е на другия ден
#френска
#селскаторта
Chef Mandja
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?
Tsvetelin Petrov
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?