#гранола
Домашна гранола с кленов сироп. Един доста по здравословен вариант от купешкото мюсли , което е пълно със захар.
2-1/2 ч.ч.овесен ядки
60 г сушени плодове(стафиди , червени боровинки)
90 г сурови ядки( бадеми, кашу, фъстъци, лешници,)
10 г ленено семе
10 г белени слънчогледови семки
3 с.л.кокосово масло , разтопено
3 с.л.кленов сироп
Загрейте фурната на 180 гр. В голяма купа се смесват сухите съставки без сушените плодове, тях сложете след като изпечете гранолата , иначе ще станат твърди, може да добавите и кокосови стърготини за по наситен кокосов вкус. Смесете кленовия сироп със кокосовото масло и изсипете сместа в сухите съставки и разбъркайте добре. В голяма тава за печене с хартия разтелете сместа и печете за около 30 мин . до златист цвят , бъркайте от време на време да не загори. След като се изпече я изсипете в буркан или кутия, която се затваря плътно. Получава се около 4 ч.ч.
Идеален вариант за закуска със прясно мляко , кисело мляко или плодов сок .