"Шакшука с домашни пърленки"
Необходими продукти:
За пърленките:
брашно - 500 г.
хладка вода - 1/2 ч.ч.
олио - 1/3 ч.ч.
яйце - 1 бр.
суха мая - 1 пакетче
сол
масло - за намазняване
За шакшуката:
чушки (зелени и червени) - 400 г.
кромид лук - 1 глава
домати - 3 бр.
масло - 50 г.
извара - 1 ч.ч.
яйца - 4 бр.
сол
пресен джоджен
За пърленките разтворете маята във водата и я оставете да се активира.Прехвърлете брашното в купа и направете кладенче.Добавете солта,яйцето и олиото и разбъркайте.Прибавете маята и постепенно замесете средно твърдо тесто.
Разделете тестото на 8-10 топчици (в зависимост от желаната големина на пърленките) и ги разточете.
Всяка пърленка изпечете двустранно в намаслен тиган на силен огън.
За шакшуката нарежете на едро чушките и лука и ги запържете в маслото за 4-5 мин. (на среден огън).Щом започнат да омекват добавете предварително рендосани доматите и овкусете с подправките.Задушете за 5 мин.
Накрая добавете изварата,разбъркайте и чукнете яйцата отгоре.Оставете на огъня за 1-2 мин. (или до готовност на яйцата) под капак.