Тиквен щрудел със сушени кайсии, орехи, портокалова кора и много аромати
Продукти:
половин голяма тиква цигулка
пакет фини точени кори
шепа сушени кайсии
1/2 ч.ч. орехи
кафява захар Muscovado Dark Brown
1 портокал
3 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 кафена л. индийско орехче
4-5 с.л. галета
масло и олио смес
Обелете, измийте и настържете тиквата. Прехвърлете я в дълбока тенджера и я задушете на бавен огън за няколко минути с мъничко вода, без никаква мазнина, колкото да поомекне малко. Нарежете на малки парчета сушените кайсии и ги добавете при задушената тиква. Нарежете с нож орехите. Не ги мелете, за да се усещат. В малка купичка смесете сухите подправки (канела, джинджифил и индийско орехче).
Разтопете на котлона смес от масло и олио в равни количества. Не уточнявам точно колко, тъй като всеки слага различно количество върху корите на око. Ако е необходимо разтопете допълнително.
Вземете една тънка кора. Намажете я обилно с мазнина. Похлупете и притиснете върху нея втора кора. Поръсете с лъжица от сухите подправки навсякъде. Настържете на средното ренде портокалова кора върху цялата повърхност на кората тук-там, поръсете добре и с орехи. С лъжица поръсете от галетата в дъното на кората, където ще разположите плънката. Вземете от тиквената смес и сложете от нея на късата страна на кората по цялата дължина. С ръце наронете кафява захар отгоре. Тъй като тя се слепва, ще ви е по-лесно с ръце. Навийте рулото и прехвърлете внимателно в средна по големина кръгла тава. Ще вием рулата до центъра. По същия начин навийте и останалите кори, две по две. След като подредите рулата в тавата ги намажете обилно с мазнина по повърхността, с помощта на лъжица. Изпечете щрудела на 170 градуса за 30 минути, докато добие приятен кафяв загар. Оставете го да се поохлади и поръсете с пудра захар през цедка.
#щрудел
#тиква
#сушени кайсии