#Торта #"Килиманджаро"
Продукти за блатовете (3бр.):
180 г захар
5 яйца
2 ванилии
130 г брашно
30 г натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
50 г разтопено масло
продукти за крема:
400 г заквасена сметана
300 мл. течна сладкарска сметана
100 г пудра захар
15 г желатин
кората от 1 лимон
1 ванилия
компот от праскови
за декорация:
150 г натурален шоколад
пудра захар за поръсване
Загрейте фурната на 180 градуса.
Започнете с блатовете. Разбийте в купа яйцата, заедно със захарта и ванилиите до побеляване. В купа смесете брашното, какаото и бакпулвера. Пресейте ги и ги добавете в сместа. Разбъркайте добре. На финала добавете стопеното и охладено масло и отново разбъркайте добре. Покрийте форма със свалящ се ринг с хартия за печене и излейте сместа. Печете 35 минути до готовност. Проверете с клечка. Охладете напълно.
След като напълно се охлади блатът, а най-добре да го изпечете предишния ден и да го режете на следващия, за да не се рони. С помощта на нож за хляб внимателно разделете блата хоризонтално на три отделни блата.
Единия оставете цял. Него ще поставим на дъното на формата за печене. Втория го изрежете с по-малък диаметър, с помощта на чиния, а третия го разрежете на 16 равни триъгълника.
За крема 100 мл. от сока на компота го смесваме с желатина и го загряваме, без да кипва, на котлона, като разбъркваме, докато се стопи. Оставяме го да изстине напълно.
Добавяме го към заквасената сметана и разбиваме за кратко.
В друга купа разбиваме сладкарската сметана на меки връхчета, добавяме захарта. Смесваме двете сметани и нарязваме праскови от компота на парченца, които добавяме в крема. Настъргваме кората от един лимон и слагаме една ванилия. Разбъркваме с лъжица. Запазваме 3-4 от най-хубавите половинки праскови за декорация на тортата.
Сглобяване:
Най-големия блат пристегнете на дъното на формата. Подредете по ръба триъгълниците вертикално с острия връх и нагоре. Аз ползвах най-горната страна на блата за триъгълниците. Сложете 1/2 от крема върху блата.
Отгоре поставете по-малкия по диаметър блат и отново намажете с останалия крем. Прехлупете тригълниците напред, така че да се образува купол. Декорирайте в центъра с нарязани на месечинки праскови.
Приберете тортата в хладилник за една нощ.
Стопете на водна баня 70 г от шоколада и намажете най-долния блат с шоколад. Настържете останалия и го полепете по него в основата на тортата за по-завършен вид. Поръсете с пудра захар в средата.
Източник: http://www.vkusnoteka.bg/2018/....06/blog-post_14.html

Вкуснотека: Торта
www.vkusnoteka.bg

Вкуснотека: Торта

    Представям ви една фантастична и много оригинална торта. Още в момента, в който я видях, публикувана в кулинарна група Домашни вкусотии...

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg