Хляб без месенe
Продукти
800 г брашно
1 с.л. сол
600 мл хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (42 г или 2 пакетчета суха)
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода и я оставете за малко настрана да се развие.
В голяма, дълбока купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата му и там налейте разтворената мая. С дървена лъжица бъркайте енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяте покрито за час и половина до два на топло.
После на обилно набрашнена повърхност го обърнете и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма. Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час.През това време сложете чугунена тенджера, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°. След като изтече половиния час, внимателно извадете тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото. Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко.
Ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен съд или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте. След това внимателно махнете капака на тенджерата и допечете хляба за още десетина минути.
Източник: https://www.mish-mash.recipes/....2016/02/hljab-bez-me
#хляб #безмесене