#Тарт "Татен" с праскови
4 големи праскови
160 г захар
30 г краве масло
2 с. л. лимонов сок
за тестото:
200 г брашно
100 г краве масло
4 с. л. пудра захар
2–3 с. л. студена вода
1 стрък розмарин
1 ванилия
за гарниране:
ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
Розмаринът се наситнява и заедно с брашното, маслото (трябва да е студено), пудрата захар и ванилията за тестото се разбиват в блендер, докато се получат трохи. Налива се водата и отново се разбива. От тестото се оформя топка и се оставя се в хладилник да стегне за около 15 минути.
Прасковите се разрязват се надве и после на лодки. Почистват се от костилката.
Захарта се загрява до получаване на карамел, прибавя се маслото, разбърква се, слагат се прасковите и лимоновият сок. Оставят се няколко минути, докато карамелът хубаво ги обгърне.
Подреждат се във форма за тарт, като ветрило. Отгоре се налива и карамелът от съда.
Тестото се разточва върху набрашнен плот, с малко по-голям диаметър от формата за печене, сгъва се на четири, за да се пренесе по-лесно, и се поставя върху карамелените праскови. Подравнява се с шпатула и краищата леко се притискат с пръсти надолу. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути.
Когато е готов, се оставя във формата за 10–15 минути да почине и се обръща. Нарязва се на триъгълни парчета и се поднася със сладолед.
По лесен вариант за тестото, който също е изпробван е със готово бутер тесто.
#Татен #праскови