Маслена питка
#масленик
Продукти:
250 мл прясно мляко
40 гр мая
1 с.л. захар
2 с.л. свинска мас
1 с.л. оцет
2 яйца
около 1 кг брашно
за плънката:
150- 200 гр краве сирене
50 гр свинска мас, разтопена
2-3 с.л. олио
за отгоре:
2 жълтъка
2 с.л. олио
1 с.л. свинска мас
сусам за поръсване
Приготвяне:
Направете закваска от маята, захарта, прясното мляко и около 1 чаша от брашното.
Получава се по- гъста смес от тази за палачинки, оставете на страни да втаса за 10 - 15 минути.
Пресейте брашното, прибавете солта, разтопената мас, оцета, яйцата и закваската /след като е престояла/. Замесете меко тесто и го оставете да втаса докато удвои обема си. Разделете на дванадесет равни топки.
Всяка топка разточете на тънък лист /около 5 мм/ и намажете с разтопена мас и олио, поръсете със сирене, прегънете на две и навийте като фунийка.
Намаслете тава /диаметър 30 см/ със свинска мас и поставете фунийките в нея с върховете към средата и широката част към стените на тавата. Една от топките заделете за средата на питката, оформете я като топка.
Покрийте с хавлиена кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 - 40 минути.
Разбийте жълтъците с олиото и свинската мас. След като масленика втаса, намажете със сместа и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна + вентилатор за около 15 - 20 минути, след това намалете градусите на 175- 180 и печете до готовност . След като се изпече, извадете и поставете върху метална решетка, напръскайте с вода /сложете малко вода в шепа и напръскайте с бързи движения на пръстите/. Покрийте с хавлиена кърпа и оставете да изстине, но не напълно. Хубаво е да се консумира, докато е още топла- като всяка питка.
Източник:https://www.gabrielatsulin.com..../2014/01/blog-post_1