ВЕГАН МАТЧАМИСУ | ТИРАМИСУ С МАТЧА
#веган #матча #тирамису
СЪСТАВКИ
*сухи съставки за бишкотите:
2 ленени яйца (2 с.л. ленено семе + 5 с.л. вода)
200 г (2 чаши) овесено брашно *без глутен
150 г (1 чаша) оризово брашно
1 супена лъжица бакпулвер *без глутен
1 чаена лъжичка сода *без глутен
щипка сол
150 г (3/4 чаша) еритритол (ксилитол или стевия на прах)
*мокри съставки за бишкотите:
370 мл (1 и 1/2 чаша) бадемово мляко
ванилия
60 г (1/4 чаша) кокосово масло
1 супена лъжица ябълков оцет
*за крема:
400 мл кенче пълномаслено кокосово мляко
50 г (1/4 чаша) еритритол (ксилитол или стевия на прах)
300 г копринено тофу “silk tofu”
100 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа
60 мл (1/4 чаша) бадемово мляко
80 г (1/4 чаша) кленов сироп или агаве
ванилия
щипка сол
*за накисване на бишкотите и поръсване накрая:
1 и 1/3 чаша гореща вода
2 супени лъжици матча + още за поръсване отгоре
МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ
*за бишкотите:
Загрейте фурна на 175 градуса и подгответе две квадратни форми около 20х20 см, като ги застелите с хартия за печене.
В голяма купа смесете всички сухи съставки, а в отделен съд смесете всички мокри съставки.
Добавете мокрите към сухите съставки и разбъркайте добре.
Разпределете сместа по равно в двата предварително подготвени съда за печене.
Печете около 20-25 минути до златисто.
След като изстинат, нарежете блатовете за бишкотите на равни правоъгълни форми.
*за крема:
Отделете в дълбока купа само твърдата част, от кенчето с кокосово мляко, като трябва предварително то да е стояло поне 1 вечер в хладилник за по-сигурно. Добавете еритритола и разбийте с миксер до получаването на пухкава кокосова сметана.
В блендер или кухненски робот смесете и разбийте всички останали съставки за крема, след което ги добавете към кокосовата сметана, като разбърквате внимателно компонентите с помощта на силиконова шпатула по метода с вкарване на въздух, за да не спадне.
*сглобяване:Смесете горещата вода с 2 супени лъжици матча и започнете да потапяте всяка бишкота в нея, след което да подреждате в подходящ съд с размери около 20х20 см.
Първият цял ред трябва да е от бишкоти, след което поставяме 1/2 от крема върху тях и повтаряме отново ред бишкоти и накрая завършваме с останалото количество от крема.
Накрая поръсете обилно с допълнително 1-2 супени лъжици матча с помощта на фина цедка. Приберете готовия десерт в хладилник за една нощ .
Източник:
https://zdravoslovenjivotsanna.....com/vegan-matchamis