Баница със сладки картофи, гъби и прясна мащерка
#баница # сладкикартофи #гъби
Необходими продукти
– 1 пакет пълнозърнести кори за баница
– 2 средно големи сладки картофа (около 600г.)
– 5-6 гъби печурки
– 1 глава лук
– 100г. счукани орехи
– сол на вкус
– черен пипер
– 1 кубче гъбен бульон
– 2-3 клончета прясна мащерка (компромисно, може и суха)
– 20-30мл. зехтин (плюс около 50-100мл за намазване на корите)
Начин на приготвяне
1. Нарежете лука на ситно.
2. Обелете сладките картофи и ги настържете на едро ренде. Ако разполагате с кухненски робот, използвайте него.
3. Гъбите нарежете на филийки.
4. Приготвяне на плънката:
В голям тиган, задушете лука за няколко минути.
Добавете сладките картофи и гъбите, както и клончетата мащерка. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Накрая, натрошете кубчето гъбен бульон и разбъркайте добре. На този етап, гъбите ще пуснат сок, затова не добавяйте допълнително вода!
Оставете плънката да къкри на слаб огън до пълно редуциране на течността.
5. Приготвяне на баничките:
Разгънете корите. Намажете една цяла кора със зехтин, след което я обърнете и слепете със следващата. По този начин всяка баничка ще бъде с двойна кора и ще избегнем накъсването.
Върху всяка двойна кора сложете по малко плънка, поръзете с счукани орехи, след което внимателно навийте. Не прекалявайте с плънката, все пак трябва да се усеща и вкуса на баницата, не само на плънката.Всяка баничка навийте на охлюв и наредете в тавичка, предварително намазана със зехтин.Печете баничките 20-25 минути в предварително загрята на 180°C фурна.
След като извадите от фурната, напръскайте с вода и завийте баницата за да омекне.
Източник :https://thetastygame.com/2021/....01/26/vegan-banichki