Тиквен сладкиш
#тиква # кекс
ПРОДУКТИ
ЗА СМЕСТА:
2 ч.чаши брашно/ пресято
3 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
ванилова есенция
2 ч.чаши кристална бяла захар
1/4 ч.ч. олио или около 100 мл
2 ч.ч. тиквено пюре или около 300 г
4 яйца
1 пакетче какао на прах или около 50 грама (не е задължително)
ЗА ГЛАЗУРАТА (ПО ЖЕЛАНИЕ):
200 г натурален шоколад
ПРИГОТВЯНЕ
Включете фурната на 180 С с вентилатор. Намаслете и поръсете с брашно форма за кекс. Можете да ползвате и продълговата форма или тава, но тогава ще трябва да намалите времето за изпичане, тъй като сместа е по-ниска и ще се изпече по-бързо. В купа сипете брашното, което предварително сте пресяли със сито. Добавете бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила и солта. Оставете на страна.В друга купа сложете 2 ч.чаши захар, добавете олиото. Използвайте миксер, за да смесите олиото и захарта. Разбийте добре и при ниска скорост добавете 1 ч.л. ванилов екстракт или няколко капки ванилова есенция. Добавете намачканото тиквено пюре към сместа и разбъркайте. След това сложете едно по едно яйцата и разбъркайте. Добавете сухите съставки към сместа и разбъркайте с миксер, докато всичко стане хомогенно.Разделете сместа на 2 части - в едната добавете какаото и разбъркайте добре с миксера, за да не останат бучки. Ако желаете да направите "зебра" ефекта, следвайте инструкциите от предходната рецепта, линкът е по-горе. Печете за около 60 минути до суха клечка. Извадете от фурната и оставете да се охлади добре.За да направите глазурата - разтопете 200 грама натурален шоколад на микровълновата фурна или на водна баня