Гръцка мусака
#Гръцкамусака
Необходими продукти:
2 патладжана
2 тиквички
100 г кашкавал
сол, черен пипер и зехтин на вкус за плънката:
500 г телешка кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г домати на кубчета от консерва
1 с. л. доматен концентрат
100 мл червено вино
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. канела
1/2 ч. л. кимион
1 щипка захар
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус за сос „Бешамел“:
40 г краве масло
40 г брашно
300 мл прясно мляко
2 жълтъка
Патладжаните се нарязват по дължина на тънки и дълги ленти и се поръсват със сол, за да им излезе горчивият сок. След това се поръсват с черен пипер и малко зехтин.
Тиквичките се нарязват на тънки и дълги ленти. Посоляват се и се поръсват със зехтин.
Патладжаните и тиквичките се изпичат в сгорещен грил тиган от двете страни.
Плънката се приготвя, като в сгорещения зехтин се запържва наситненият лук. Прибавят се скълцаният чесън и риганът.
След това се прибавя каймата и енергично се разбърква, за да не стане на бучки. Когато е е готова, се добавя доматеният концентрат, разбърква се и се налива виното.
Прибавят се консервираните домати, налива се 1 ч. ч. вода и се прибавят канелата, кимионът, захарта, сол и черен пипер на вкус. Оставя се на котлона, докато течността се изпари.
Приготвя се сосът „Бешамел“, като в сгорещеното масло се запържва брашното.
Налива се затопленото прясно мляко, овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се добре и се дърпа от котлона.
Прибавят се разбитите жълтъци и отново се разбърква.
На дъното на тавата за печене се подреждат патладжани. Слага се от плънката, отгоре се подреждат тиквички, плънка, патладжани, плънка, тиквички.
Залива се със соса "Бешамел", и се настъргва кашкавалът. Пече се на 180 градуса 35 минути.