#Натуралниподсладители

4 НАТУРАЛНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ, КОИТО СА НАИСТИНА ЗДРАВОСЛОВНИ

1. Стевия
Стевията е най-здравословния заместител на захарта.
Изключително сладка е и в същото време съдържа 0 калории.
Този натурален подсладител може да понижи кръвното налягане с 6-14%, при хора с хипертония и да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет.
2. Еритритол
Еритритолът е друг нискокалоричен подсладител.
Съдържа 0,24 калории на грам, а вкусът му е много подобен на този на захарта.
Еритритолът не повишава нивата на кръвната захар или инсулина и няма ефект върху липидите в кръвта като холестерол или триглицериди.
Безопасен е. Въпреки това, може да причини храносмилателни проблеми, ако консумирате твърде много наведнъж.
3. Сироп от якон
Сиропът от якон е друг уникален подсладител.
Съдържа около 1,3 калории на грам и е изключително богат на разтворими диетични фибри.
Сиропът от якон може да доведе до значителна загуба на килограми при жени с наднормено тегло. Да намали нивата на инсулин на гладно и да понижи нивата на LDL холестерола.
4. Ксилитол
Ксилитолът е захарен алкохол със сладост, подобна на захарта.
Съдържа 2,4 калории на грам и може да намали риска от зъбен кариес.
Ксилитолът не повишава нивата на кръвната захар или инсулина. Въпреки това, както при другите захарни алкохоли, той може да причини храносмилателни странични ефекти при високи дози
! Токсичен за кучета

ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ, КОИТО ДА ИЗБЯГВАТЕ

1. Сироп от агаве
Често се предлага на пазара като здравословна алтернатива на захарта, но вероятно е един от най-нездравословните подсладители на пазара.
Нектарът от агаве е с ниско съдържание на глюкоза, благодарение не което не повишава нивата на кръвната захар много.
Той обаче е с много по-високо съдържание на фруктоза от обикновената захар. И има по-голям потенциал да причини неблагоприятни последици за здравето, като повишена мастна тъкан в корема и чернодробни заболявания.
2. Високо фруктозен царевичен сироп
Високо фруктозен царевичен сироп обикновено се използва за подслаждане на преработени храни и безалкохолни напитки. Той обаче е толкова вреден, колкото и захарта, затова е добре да се избягва.
Този подсладител е с високо съдържание на фруктоза, в резултат на което може да допринесе за повишаване на чернодробните мазнини. Може да доведе до затлъстяване, инсулинова резистентност и метаболитен синдром, сърдечни заболявания, рак и други.
Въпреки че обикновено не се използва като отделна съставка при приготвянето на домашна храна, той често се съдържа в сосове, салатни и други подправки, които използваме при овкусяване.
Внимавайте какви алтернативни подсладители използвате. Някои от тях могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Някои може дори да са по-опасни от захарта.
Източник:https://grifa.bg/bg/trending/4....-naturalni-podsladit

4 натурални подсладители, с които да замените захарта (+ тези, които да избягвате) | Grifa
grifa.bg

4 натурални подсладители, с които да замените захарта (+ тези, които да избягвате) | Grifa

Най-добрите алтернативи за здравословна диета

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg