Шоколадов чийзкейк без печене
#шоколад #чийзкейк
За бисквитената основа:
250 гр шоколадови бисквити;
100 гр краве масло.
За крема:
200 гр крем сирене;
300 гр млечен шоколад;
200 мл сладкарска сметана;
4 жълтъка;
4 с.л. кристална захар
8 с.л. пудра захар;
3 с.л. бренди;
кората на 1 портокал.
В блендер натрошаваме бисквитите и ги пресипваме в купа. Заливаме ги с разтопеното краве масло и объркваме с лъжица, за да се разнесе маслото и да се поеме равномерно от бисквитените трохи.
Намазваме с масло тортена форма с падащо дъно и насипваме бисквитените трохи вътре. Притискаме силно с ръка, за да оформим стабилна основа и стени за кейка, Прибираме в хладилника за 15 минути, за да охлади маслото и да се стегне бисквитения блат.
В дълбока купа смесваме крем сиренето, пудрата захар, 1 с.л. бренди и портокаловата кора. С помощта на телена бъркалка за яйца разбъркваме, за да се разтвори захарта. Насипваме /на части и при непрекъснато объркване/ стопения на водна баня шоколад и отново объркваме сместа до хомогенност.
На водна баня поставяме купа с леко разбитите жълтъци и кристалната захар. Добавяме останалите 2 с.л. бренди и енергично бъркаме с тел за яйца, докато сместа започне да се сгъстява. Оставяме да се охлади и насипваме при шоколадия крем, след което хубаво объркваме.
В друга купа с миксер разбиваме сметаната до меки връхчета. Насипваме я на части при шоколадовия крем и объркваме със силиконова шпатула, докато се поеме цялото количество.
Получения крем насипваме в тортената форма върху охладената бисквитена основа и заглаждаме с обратната страна на мокра лъжица. Оставяме тортата да пренощува в хладилника, за да се стегне крема.
На следващия ден внимателно минаваме с нож по стените на тортената форма, разкопчаваме я и освобождаваме тортата. С приплъзване я прехвърляме в подходяща чиния. Декорираме с шоколадови капчици и зрънца нар, чиято киселост и тръпчивост контрастират на сладостта на шоколада.
http://www.cookingfriends.net/....chocolate-cake?fbcli