И една рецепта за тези, които обичат да похапват малко по-различна баница! ?
БАНИЦА С ПИЛЕШКО МЕСО, ШУНКА И ЛУК
Пухкава, сочна и вкусна!
кори за баница - 1 пакет одрински
пилешко месо - 400 - 500 г.
шунка - 100 -150г.
бял лук - стар - 2 - 3 големи глави
яйца - 5 бр.
кисело мляко - 1 кофичка 2,2%
кашкавал - 200г.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
газирана вода - 200 мл.
сол - 1 ч.л.
масло
олио
Бялото месо се сварява до готовност в подсолена водичка и се оставя настрани да изстива.
Лукът се измива добре, нарязва се на много ситно и се задушава в тиган . След като поомекне, към него се добавят нарязаните на кубчета пилешко месо и шунка, посолява се. След като се запържат се изваждат с решетъчна лъжица, за да се оцеди олиото и се поставят в отделен съд да изстиват.
Яйцата се разбиват в дълбок съд, добавя се киселото мляко, солта, содата бикарбонат, газираната вода и се разбърква добре сместа. Тази смес се разделя на две части. Към едната се прибавя изстиналият запържен лук с месото и настърганият кашкавал, а другата част остава за заливка на баницата.
Не добавяйте топлия задушен лук към сместа, защото това ще предизвиква сготвяне на яйцата в нея.
Тавата за баницата с месо се подмазва с олио (или се слага хартия за печене).
Корите се разтилат и баницата започва да се вие, като всяко листо се намазва с масло и в единия край се слага от сместа, след което то се навива на руло и се поставя в тавата. Процедурата се повтаря до запълване на тавата.
Наредената в тавата за печене вита баница се нарязва на парчета и се залива с частта отделена за заливане. На места отгоре слагаме парченца масло.
Пече се на 170-180° до готовност(около 35-40 минути).
Готовата баница, докато е топла се напръсква с вода, след което се покрива с кърпа да се задуши за малко.