Всички знаем колко полезно е авокадото за нашето здраве! Благодарение на своята висока хранителна стойност, богата текстура и неутрален вкус, авокадото може да се добавя към всякакви видове ястия. То е основната съставка в едно от най-традиционните мексикански ястия – гуакамоле.
Научни изследвания показват, че редовната консумация на авокадо има редица ползи за здравето, затова авокадото стана част от менюто на моето семейство!
Ето и една бърза и лесна рецепта с авокадо! ?
А вие обичате ли авокадо и как го приготвяте?
ЗАПЕЧЕНО АВОКАДО С ЯЙЦЕ И КАШКАВАЛ И ДИП С АВОКАДО, СИРЕНЕ И ЧЕСЪН
Продукти за запеченото авокадо
1 бр. авокадо
2 бр.яйца
100 г кашкавал по избор
10г краве масло
1 щипка сол
1 щипка черен и червен пипер
Продукти за дипа
1бр авокадо
1 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън
80г сирене
1 с.л. счукани орехи
сол
Приготвяне на запеченото авокадо
Разрязваме авокадото на две равни половинки, издълбаваме част от него и счукваме яйцата вътре. Нарязваме малки парченца масло, които поставяме отгоре и поръсваме със сол. Настъргваме кашкавал и поръсваме с червен и черен пипер.
Печем в предварително загрята на 200° фурна за около 20 мин.
Приготвяне на дип от авокадо
Изважда се вътрешността на авокадото и се смачква заедно с лимоновия сок на каша.
Към авокадото се прибавя счуканата с малко сол скилидка чесън, предварително настърганото сирене и смлени орехи.
Всичко се разбърква добре до получаване на еднородна смес.