Здравословна лазаня от карфиол
със сос болонезе???
За блатовете:
1 глава карфиол ( около 1,2кг.)
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. подправка за зеленчуци
2 яйца
За соса болонезе:
2-3 моркова
1 малък лук
около 100 грама нарязана целина
3 скилидки чесън ( смачкани)
1 ч.л. сол
1 ч.л. сушен босилек
1 ч.л. сушен риган
щипка чили
300 гр. кайма ( смес свинско и телешко)
шепа сушени домати
шепа нарязани на кубчета домати
около 350 мл. доматен сос
1 чаена чаша вода
1/2 с.л. масло
около шепа-две задушен спанак
Начин на приготвяне:
1. Сварете карфиола и после го смачкайте на пюре.
2.После добавете подправките за блата и последно добавете яйцата. Разбъркайте хубаво. Намажете тавичка или силиконов съд с масло и разстелете отгоре карфиоления блат.
3.Печете на предварително загрята фурна, за около 40 мин.
За соса:Загрейте малко масло в тигана.
Обелете и нарежете морковите, лука и целината.
Сложете ги в тигана и поръсете със сол и с другите подправки.
Задушете за около 4-5 мин. После добавете чесъна и каймата. Гответе докато каймата придобие златист цвят.
След това прибавете сушените домати, доматения сос и водата.
Разбърквайте в продължение на около 15 минути на средна температура.
Когато карфиоленият блат е готов, извадете го върху дъска и го нарежете на две-три квадратчета или правоъгълника- в зависимост от това как искате да изглежда лазанята ви. Постройте” лазанята по следния начин:
1) около чаша от соса
2) парче карфиолен блат
3) още от соса
4) малко задушен спанак
5)още едно парче карфиолен блат
6) останалата част от соса
Оставете да изстине и приберете в хлаидлника за около 30мин.