Шоколадовият кекс с червено вино на Ганка#виноишоколад
Съставките са: 125гр. меко масло, 180гр. кафява захар, 150гр. бяла захар, 3 яйца на стайна температура, настъргана кора на портокал, 250мл. червено вино, 200гр. брашно, 60гр. какао, 1ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сода бикарбонат, щипка сол.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за кеск с диаметър 23см се намазва с масло и се поръсва с какао. Брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа. Маслото се разбива с двата вида захар , докато сместа побелее и стане пухкава. Добавят се яйцата и портокаловата кора. Сухите съставки, виното се добавят на части, като се редуват. Не се притеснявайте ако при добавяне на виното сместа изглежда като пресечена. Това е нормално. След като се добави цялото количество брашно тестото ще изглежда добре. Сместа се изсипва в кексовата форма и се пече 35-40мин. или докато клечка забита в центъра излезе суха. Оставя се за 5-10мин във формата, след което се обръща върху метална скара и се оставя да се охлади напълно.
Продукти за глазурата: 100гр. черен шоколад, 50гр. масло, 1 с.л. заквасена сметана.
Черния шоколад и маслото се разтопяват на водна баня .Оставя се да се охладят леко и се добавя сметаната. Всичко се обърква добре и с получената глазура се намазва кексът.
Chef Mandja
С какво е направена глазурата?
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?