Всички ли обичаме бургери? Май да!!! Обаче с тоя хляб ... много калории, много нещо. Ето как да заменим питките от брашно с други. #бургери#питки#алтернатива

Вариант 1: С патладжан
Избери един по-дебел патладжан, нарежи го на филийки и го натрий леко със сол. Остави го в чиния около 15-20 мин., за да излезе горчивината му. Загрей грил тиган, намажи го с малко олио и запечи филийките от двете страни. Ако нямаш грил тиган, може да ги сложиш в тава във фурната върху хартия за печене за около 20-25 минути на 180 градуса, като добавиш преди това малко олио на всяко кръгче.
След като патладжанът е сготвен, го остави да се охлади и сложи кюфтето за бургера между две зеленчукови филийки. Можеш да прибавиш и кръгче домат за по-добър вкус.
Сосът: този вид бургер върви с умерено количество чеснова паста. Можеш да добавиш и млечен сос – 3-4 лъжици разбито кисело мляко, плюс сол, малка счукана скилидка чесън и черен пипер на вкус.

Вариант 2: С бяло зеле
Избери една хубава зелка. По-добре е да е млада, но ако няма и стара върши работа. Нарежи листата на тънки лентички, добави сол и черен пипер, намачкай ги леко с ръце и ги остави да престоят 15-20 мин. След това излей отделилия се сок от зелето и добави едно разбито яйце. Разбъркай добре, добави 2-3 лъжици галета и отново разбъркай до получаване на еднородна смес.
Оформи с ръце малки бухтички с дебелина около 1-2 см и диаметър в зависимост от големината на месото, което ще използваш за бургерите, загрей в тиган малко олио и ги изпържи до златисто. И готово – вече имаш „питки“ за бургера. Тук също можеш да добавиш кръгче пресен домат за повече свежест.
Сосът: можеш да си направиш барбекю сос: 1 ч.ч. настърган пресен домат, 2 с.л. мед, 1/2 ч.ч. бира, 2 с.л. горчица, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. сос Уочестър, 2 с.л. лимонов сок – всичко това се смесва и вари на умерен огън около 20 мин. при постоянно разбъркване докато се сгъсти.

Вариант 3: С тиквички
Начинът за приготвяне на питка за бургери от тиквички прилича на този със зелето, с тази разлика, че тиквичката трябва да се настърже на едро ренде. Най-добре избери една средна по размер тиквичка, за да няма много семки. След като я настържеш, посоли я и остави в чиния 15-20 минути, за се отдели сокът. Излей го, добави към настъргана смес прясно смлян черен пипер, едно яйце и галета. Разбъркай добре и оформи с ръце или със супена лъжица неголеми, леко сплеснати бухтички, които да изпържиш в тиган с малко олио. Бутхичките от тиквички може да запечеш до златисто и в тава във фурната, на домакинска хартия за печене с по няколко капки олио на всяка от тях. Към тези бургери можеш добавиш няколко кръгчета свежа краставица.
Сосът: приготви млечен ментов сос от 3-4 лъжици разбито кисело мляко, 3-4 листа прясна мента или джоджен, малко сол и 1 ч.л. лимонов сок.

Месото
За да бъдат бургерите без хляб наистина здравословни и месото за тях трябва да е най-подходящото. Класиката е говеждо или телешко филе, което се смила на кайма. За още по-малко калории можеш да избереш пуешко или пилешко филе, от което да приготвиш каймата. Ако нямаш машинка за месо вкъщи, може да ти го смелят в магазина.

Как да приготвим кюфтетата:

Идеалните кюфтета за бургери са не по-дебели от половин сантиметър и тежат около 200 г. Сурови те трябва да са малко по-големи от питките, защото после ще се свият леко при печенето. В каймата можеш да прибавиш смлян черен пипер, а по желание и някакви зелени подправки – примерно мащерка или босилек. Посоли месото чак след като вече си оформил кюфтетата, непосредствено преди печене, така те ще останат сочни.

Първо изпечи кюфтетата в центъра на грила, където температурата е по-висока, а после ги премести в края му. Не ги обръщай често. По време на печенето леко ги притисни. За средно изпечени бургери ти трябват около 2-2,5 минути от всяка страна, а за добре изпечени – 3-3,5 минути.

Ако сме успели да те изкушим с тези бургер предложения, сигурно ще ти е интересен и нашият цър-пър речник. Предлагаме ти и да си припомниш как да избереш хубаво месо, в случай че си решил да си приготвиш сам каймата, и какво да гледаш, когато купуваш зеленчуци.

Източник: znamdaiam

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg