Зима е и в мазата все още се намира кисело зеленце в кацата! Почти няма домакиня, която да не е приготвяла традиционното за българската кухня - свинско с кисело зеле, било то запекано в тава, в гърне или по друг начин. Но както и да бъде сготвено, киселото зеле си остава истински зимен деликатес!
А ето как го приготвям аз! ?
КИСЕЛО ЗЕЛЕ СЪС СВИНСКО НА ФУРНА
Продукти
1 средна зелка
1, 500 кг. свинско месо с кокал 1 ч.ч. олио
1 голяма глава лук
1 к.ч. ориз
1 с.л. червен пипер, но червеният пипер, който ползвам е домашен /моята баба все още ме снабдява с него/ и затова слагам по около 5 с.л. от него
1 дафинов лист
2 големи скилидки чесън
Черен пипер млян и на зърна
Сол
Първо в подходяща тендежера слагаме олиото да загрее, след което добавяме свинското месо и посоляваме леко със сол, но внимаваме тъй като и киселото зеле е солено. Когато месото се запържи добре добавяме нарязаният на ситно лук, продължаваме да пържим, докато лукът стане прозрачен, след това добавяме и червеният пипер и той да се запържи за кратко.
Нарязваме зелето на ситно и го добавяме в тенджерата заедно с една чаена чаша от зелевия сок или вода, срязаните на две скилидки чесън и дафиновият лист. След като зелето омекне добре добавяме и ориза, разбъркваме за кратко и сваляме от котлона.Овкусяваме с млян и на зърна черен пипер.
И изсипваме в подходяща тава. Доливаме вода /може вода и малко зелев сок/
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато оризът се свари, ястието остане на мазнина и леко се запече. За около час и половина във фурната зелето ще бъде готово!
Хапваме с чаша червено вино и топъл хляб.???