Използвате ли Левурда ( див чесън)? Има го на Витоша, а ето и още инфо за него: След като дълго време стои в сянката на култивирания си събрат, чесъна, през последните няколко години левурдата направи своя дебют в звездната гастрономия. На височина билката достига до 35 cm и от хиляди години расте покрай потоците в широколистните гори на Европа. Листата, пъпките и съцветията на дивия чесън се събират от март до юни, в зависимост от атмосферните условия, а луковиците едва след цъфтежа на растението. Дивият чесън се използва само в свежо състояние. Вкусът му е мек и напомня вкуса на чесъна или на хранителния сибирски лук. Използван пестеливо, дивият чесън е добра подправка за супи, салати и зеленчуци както в суров, така и в задушен вид. Той също така може да бъде маринован в олио и оцет и да се превърне в песто. Имате ли свои рецепти с див чесън?