Пурички с вино от бабиния тефтер поднесени с коктейл от вино и ягоди.#кулинаренконкурс#фотоконкурс
Необходими прокукти:1ч.ч. свинска мас, 1ч.ч. бяло вино, 500гр. брашно, 1ч.л. захар, щипка сода за хляб, пудра захар за овалване.
Плънка:мармалад или локум.
Начин на приготвяне: Омекналата свинска мас смесваме с виното и захарта и объркваме добре. Постепенно добавяме пресятото брашно до получаване на меко/нелепнещо/тесто.Разточваме и оформяме пурички /кифлички/ с пълнеж от мармалад. Подреждат се в тава покрита с хартия. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса. След изпичането още топли се овалват в пудра захар.
Коктейл с бяло вино: 2бр. лимони, 400мл. бяло вино, 8 броя по-едри ягоди, 1с.л. захар, сода за разреждане/газирана вода/.
Лимоните се отрязват в единия край да се получат като чашки и се изстисква лимоновия сок. Почистват се от вътрешността, която се изхвърля. В пасатор слагаме ягодите, виното и захарта. Разбиваме добре. Добавяме на вкус лимонов сок. Полученият коктейл сипваме в чашките от лимони, като вътре слагаме по кубче лед. Гарнираме с цели ягоди и мента. При желание можем да разредим с газирана вода.