СВИНСКО С КАРТОФИ В ДАФИНОВО МЛЯКО
600 г свински гърди
1 кг картофи
1 ч.ч. прясно мляко
4 скилидки чесън
2-3 дафинови листа
2 ч.л.червен пипер
сол и черен пипер на вкус
олио
Свинските гърди се нарязват на малки парчета.
Картофите се обелват и се нарязват на лодки.
В дълбок тиган сипваме малко олио и слагаме да се запържат късчетата месо, овкусяваме със сол, черен пипер и три скилидки чесън, срязани на две. Пържим около 15 мин. и добавяме 1 ч.л. червен пипер, продължаваме да пържим още около 10 мин.
След като месото е запържено добре, се изсипва в тавата с нарязаните картофи.
В отделен съд загряваме за кратко млякото с дафиновите листа и една леко смачкана скилидка чесън. След като дафиновите листа пуснат своя аромат се изваждат от млякото, а млякото се изсипва в тавата при месото и картофите. Овкусяваме със сол и 1ч.л. червен пипер, разбъркваме добре и добавяме малко водичка, но да не се покрият изцяло продуктите!
Печем в предварително загрята фурна на 180° за около час.
Искам да отбележа, че количеството на продуктите много зависи от размера на тавата, която ще използвате.